Forum Dyskusyjne ›› Kącik wysoce kulinarny

Co dzisiaj gotujesz na obiad? #9

Powrót do Tematów
Wybierz stronę:
  • Będzie zupa z przepisu Basi48. Wczoraj ugotowałam i zostało na dziś. Zupa jest bardzo łatwa i bardzo pyszna....
  • Ewuniu cieszę się że smakuje :)
  • pieczone kartofle i śledź opiekany
  • moja pdp nie je zup,   za 24 dni jade do Polski,  to chyba będę przez dwa miesiace tylko zupy gotować
  • Wczoraj był obiad w restauracji ,a dziś w domu. Zapiekanka makaronowa z mieskiem z kurczaka i kalafiorem.
  • Kapusta kwaszona gotowana z kaslerem po babcinemu, ziemniaki purre z masłem, mlekiem i gałką muszkatołową. Na deser budyń waniliowy też po babcinemu z sosem wiśniowym. Babcia do budyniu dodaje jajko, dzięki temu smak jest bardziej jedwabisty i oczywiście budyniu wychodzą 4 porcje. Masę objętosciowo zwiększa białko ubite na sztywno i delikatnie wymieszane z budyniem.
  • Toś się udała.?Jaka to zupa i przepis proszę.

    Przepis już znalazłam stronę wcześniej.
  • A ja wczoraj zaszalalam w kuchni. Zrobiłam pieczona kaczkę w winie z jabłkami i z kasztanami(marone) do tego ziemniaki i zasmazane buraczki. Wyszło super. Palce lizać

  • Zdjęcie użytkownika Myśli Trzeźwiące.
  • Ziemniaki,rybka w panierce szpinak,sos koperkowy,jogurt ,herbatka
  • Kotlet schabowy, ziemniaki, mizeria.
  • Udka kacze pieczone w soku jabłkowym w niskiej temperaturze.
    Ale to dopiero za 2,5 godziny )) Co dalej, mam czas do namysłu.
  • W takim razie mamy pytanie dotyczące przypraw i smaku, czy dajesz cebulkę podsmażaną do udek? Ja daję również pieprz ziolowy, pieprz zwykly, kurkumę, sól, ziele angielskie, liście laurowe. Mam zawsze problem z odpowiednim smakiem. Doradź jak doprawic i co z cebulą, jak stworzyc kompozycje, by w polaczeniu z jablkiem nie przesadzic. :(
  • Nie daję cebuli do udek kaczych ani gęsich. Ale daję 1 ząbek cienko krojonego czosnku. Majerankiem posypuję obficie. Wlewam pół szklanki soku z jabłek (wyciskam sam) solę, pieprzę i do piekarnika.
    Piekę pod przykryciem i nie zaglądam tam przez godzinę. Temperatura 120 stopni C.
    Udka kładę skórką na dół, po godzinie. przekładam skórką do góry i dopiekam już bez przykrycia. 
    Mięso kacze ma ładny, specyficzny aromat i to wystarczy.
    Ale to kwestia gustu, no jeśli ktoś lubi cebulę w połączeniu z mięsem kaczki.
    Jak na moje, to cebulka w połączeniu z mięsem z kurczaka jest w sam raz. 
    Do kaczki pasują bardziej "owocowe" przyprawy.  Przyprawy, które wymianiłaś są dobre, tylko tę cebulkę zamieniłbym na odrobinkę czosnku. No i majeranek. 
    Wszystko jest kwestią gustu. Łączyć można ze sobą nietypowe smaki, tylko trochę odwagi ))
  • wszystkie mięsa robię z cebulą i to chyba mój błąd. Przepisze to i dziekuje. Jak mogłam zapomniec o czosnku?! Majernek kupie i wezme do DE bo sie nada. Kaczuche zrobie w tym tygodniu, córka się ucieszy, oczywiście bez cebulki.
Wybierz stronę:

Zobacz też...

Pionizacja pacjenta