Na wyjeździe #35

17 października 2016 10:12 / 1 osobie podoba się ten post
Jolek

heeeeeeeeeeeeeeeeejcia :D Wrociłam na łono pracy ehhhh :D Za dlugi urlop byl jak na mnie, bo az 7 tygodni. NO oszalalam chyba. Ogarniam miejsce :D zobaczymy jak bedzie :).
A tak z innej beczki, jest moze ktos w Chemnitz ?:D

Nooo Jolek 
Pełna zapału i ideałów oraz chęci do zmieniania świata. 
Normalnie lubię to. 
:D
17 października 2016 10:13 / 1 osobie podoba się ten post
Lena.Siedem

Nooo Jolek 
Pełna zapału i ideałów oraz chęci do zmieniania świata. 
Normalnie lubię to. 
:D

Za Toba to njabradziej tesknilam :D
17 października 2016 10:17 / 1 osobie podoba się ten post
Jolek

Za Toba to njabradziej tesknilam :D

Coś podobnego!
Jakoś nie napier. mi samsung. 
Wiszę ci co obiecałam ale nie mam glowy teraz 
17 października 2016 10:20 / 1 osobie podoba się ten post
Lena.Siedem

Coś podobnego!
Jakoś nie napier. mi samsung. 
Wiszę ci co obiecałam ale nie mam glowy teraz 

Spoko, nie pali sie :D Lenka nie pali sie, poniewaz musze kupic karte, ale nie martw sie :D Ide dzisiaj do sklepu, wiec laduj szajsunga :D hahahha xd.
17 października 2016 11:39 / 1 osobie podoba się ten post
Jolek

Gocha nie martw sie :D Smialam sie ostatnio do mojej mamy ze jak jechalam do Moanchium tam byl zamach, teraz Chemnitz :D Chyba sie jakies rewolucje w moim zyciu szykuja :D hahahahah. Moze mnie nie odstrzela ?:D  Takich jak ja, jest za malo na tym swiecie wiec szkod by bylo..... :D

Ty nic nie mów, ja jechałam do Monachium zaraz po tym zamachu
17 października 2016 14:08 / 1 osobie podoba się ten post
Jolek

Spoko, nie pali sie :D Lenka nie pali sie, poniewaz musze kupic karte, ale nie martw sie :D Ide dzisiaj do sklepu, wiec laduj szajsunga :D hahahha xd.

a weź
znowu mi wytracisz całą baterie

17 października 2016 14:54 / 2 osobom podoba się ten post
salazar

"Niemczarnia" mi się nie podoba, to określenie jednoznacznie pejoratywne, ale co kto lubi. Tak samo nie podoba mi się mówienie na Wrocław - Breslau i teraz się powtarzam, ale jakoś tak mi się skojarzyło jedno z drugim.

No a ja mowie Hitlerowo,chociaz skad mi sie to wzielo? Nie zgaduje. Tym bardziej,ze Hitler Niemcem nie byl,ale tak mi sie przykleilo i juz! 
17 października 2016 17:57 / 6 osobom podoba się ten post
Ooooo,Jolek jest:)Super:)
Przydarzyła mi się dziś niemiła sytuacja z kierowcą autobusu w roli głównej:(Pierwszy raz się spotkałam z niegrzecznym kierowca w D:(Az miałam go spytać czy aby z PL nie pochodzi.Basia mówi,było spytac czy w PKS-ie nie robił:)Wsiadąłam na przystanku na żądanie-najpierw mi drzwi przednich jak wszyscy nie otworzył,potem pyskowła ,że sie ekstra musiał zatrzymywać a bilet to prawie w locie łapałam.....Chamidło przebrzydłe:(
Ja mówię Niemcowo,Dojczland,D,Niemcy.Niemieckich nazw naszych polskich miast używam w rozmowie z Niemcami bo dla nich Wrocław,Bydgoszcz czy Kołobrzeg nic nie oznacza,umiejscowić na mapie nie potrafią. Tak jest latwiej:)
17 października 2016 18:02 / 3 osobom podoba się ten post
kasia63

Ooooo,Jolek jest:)Super:)
Przydarzyła mi się dziś niemiła sytuacja z kierowcą autobusu w roli głównej:(Pierwszy raz się spotkałam z niegrzecznym kierowca w D:(Az miałam go spytać czy aby z PL nie pochodzi.Basia mówi,było spytac czy w PKS-ie nie robił:)Wsiadąłam na przystanku na żądanie-najpierw mi drzwi przednich jak wszyscy nie otworzył,potem pyskowła ,że sie ekstra musiał zatrzymywać a bilet to prawie w locie łapałam.....Chamidło przebrzydłe:(
Ja mówię Niemcowo,Dojczland,D,Niemcy.Niemieckich nazw naszych polskich miast używam w rozmowie z Niemcami bo dla nich Wrocław,Bydgoszcz czy Kołobrzeg nic nie oznacza,umiejscowić na mapie nie potrafią. Tak jest latwiej:)

boszsz 6w1

Oni w ogóle z całą geografią Europy Środk-Wsch są na bakier.
- Wo kommst du her?
- Niederschlesien, Waldenburg.
-???
- In der Naehe Breslau.
-???
- Dreieck: Dresden, Leipzig, Breslau.
- Ja, ja, hab schon gewusst.

17 października 2016 21:37 / 3 osobom podoba się ten post
fioletowa.mysz

No a ja mowie Hitlerowo,chociaz skad mi sie to wzielo? Nie zgaduje. Tym bardziej,ze Hitler Niemcem nie byl,ale tak mi sie przykleilo i juz! :-)

jestem teraz w Osnabruck i tutaj jest takia miejscowośc Hilter ale ja w pierwszym odruchu przeczytałam oczywiście Hitler (na samochodzie to było napisane), czytam jeszcze raz i nie wierze: Hitler napisane, nie moze być, jeszcze jedna próba i mamy ro: HILTER
17 października 2016 21:44 / 3 osobom podoba się ten post
Marmolada

jestem teraz w Osnabruck i tutaj jest takia miejscowośc Hilter ale ja w pierwszym odruchu przeczytałam oczywiście Hitler (na samochodzie to było napisane), czytam jeszcze raz i nie wierze: Hitler napisane, nie moze być, jeszcze jedna próba i mamy ro: HILTER

Podejrzewam,ze tez bym Hitlera w tej nazwie znalazla Jakos tak, nie wiedziec czemu,bylabym zasugerowana. Musze sobie tej miejscowosci Hilterowskiej poszukac w googlach,z ciekawosci,a pozniej wkrecic kilku znajomych,bo sadze,ze tez wypatrza w tych literkach,to co Ty i ja
18 października 2016 07:56 / 5 osobom podoba się ten post
Witam 18 października!
Jest zaraz ósma, a ja już po pracy do g.10. O tej porze będzie zmiana pampersa babci i wolne do czasu robienia obiadu. Książkę o konkwistadorach po niemiecku poczytam, codziennie robię jedną stronę ze słówkami, przy okazji podczytuję to i owo, ale już po polsku.

A Wy jakie macie na dzisiaj plany? Fryzjer, kosmetyczka, SPA?
18 października 2016 08:31 / 5 osobom podoba się ten post
Mam dziś wolne - za pierwsza niedzielę po przyjeździe. W związku z tym obudziłam się już o 6-tej... No i pada. Więc dzisiejsze plany na dziś związane są tylko z łóżkiem.
18 października 2016 08:53 / 4 osobom podoba się ten post
Romana1

Witam 18 października!
Jest zaraz ósma, a ja już po pracy do g.10. O tej porze będzie zmiana pampersa babci i wolne do czasu robienia obiadu. Książkę o konkwistadorach po niemiecku poczytam, codziennie robię jedną stronę ze słówkami, przy okazji podczytuję to i owo, ale już po polsku.

A Wy jakie macie na dzisiaj plany? Fryzjer, kosmetyczka, SPA?:-)

Kosmetyczkę i fryzjera przełożyłam na jutro.Dzisiaj dzień wizytacji i dostawa kasiorkiCzeka mnie rozmowa z córką na temat mojego zjazdu.Dowiedziała się że nie wraca kobietką, której była pewna i bardzo bardzo zmartwiona.Nie wie powodu - ja wiem ot co:pomponiara:Kordzi mnie powiedziećgłos podniosła na zmienniczkę,że otworzyła drzwi domofonej nie patrza kto przyszedł...... i po zmienniczce.Ja mam teraz polę manewru i dylemat kiedy jechać bo nie muszę terminu się trzymać co na rękę przełożonym.Po tej podwyżce 10eurowej na tydzień jestem do ich usług
18 października 2016 08:55 / 6 osobom podoba się ten post
Romana1

Witam 18 października!

A Wy jakie macie na dzisiaj plany? Fryzjer, kosmetyczka, SPA?:-)

Bądź uparta Romano i czytaj niemieckojęzyczną książkę, mimo, że na początku nie jest to zajęcie zbyt porywające. Zaprocentuje poszerzeniem słownictwa i prawidłową gramatyką.
Podoba mi się twoja chęć walki z tym językiem :)-jeżeli można to tak nazwać, bo są opiekunki, które jeżdzą kilka lat już do opieki, a niemetodycznie się uczą, w związku z czym znajomość niemieckiego mocno kuleje.
Zachęcam wszystkich nauki, bo własnie posługiwanie się sprawne niemieckim,  bądż sama widoczna chęć doskonalenia go, są bardzo mile widziane u rodzin i ten zły Niemiec, ktorego kiedyś nie rozumieliśmy całkowicie, może okazać się sympatycznym człowiekiem.

Nasza forumowa germanistka Wichurra, zamieściła też na forum fajne linki do ćwiczeń dla początkujących i tych bardziej zaawansowanych.

A u mnie gorączka przedwyjazdowa- będę u wroga do świąt :)