Co dzisiaj gotujesz na obiad? 20

30 stycznia 2025 21:50 / 2 osobom podoba się ten post
Gusia29

Brzmi smakowicie :mniam:. Ta halbrahm,to śmietana,jak dedukuję?:-). Ciekawie musi wyglądać ,nie da to typowe gołąbki a raczej taka większa rolada. Wolę czerwoną soczewicę od zielonej,ale wypróbuję w przyszłym tygodniu.
Wrzuc jeszcze proszę fotkę z tym Bärlauch-Hummusem:oczko:

Dziś już nie, ale postaram sie jutro poprawic przepis na nadziewaną kapustę - wrzuce tez zdjecie. To jest cały głąb zawijany ( mam nadzieje, ze nikogo nie uraziłam ) , główka. Przepis na hummus z czosnku niedzwiedziego też wrzucę.
Rahm to śmietana - w CH tak nazywają. Halbrahm to 25%. Kupisz 2 po 12,5 i tez będzie dobrze 
30 stycznia 2025 22:08
tina 100%

Dziś już nie, ale postaram sie jutro poprawic przepis na nadziewaną kapustę - wrzuce tez zdjecie. To jest cały głąb zawijany ( mam nadzieje, ze nikogo nie uraziłam :lol1:) , główka. Przepis na hummus z czosnku niedzwiedziego też wrzucę.
Rahm to śmietana - w CH tak nazywają. Halbrahm to 25%. Kupisz 2 po 12,5 i tez będzie dobrze :lol1:

Jak dobrze oszczędnych posłuchać. Sama bym na to nie wpadła z tymi śmietanowymi procentami 
Kupie dwie,będę miała więcej i zawsze jakieś 20-30 centów w portfelu zostanie 
31 stycznia 2025 17:36 / 2 osobom podoba się ten post
Zakręcona Mamuela

Troszke mogła bys poprawic jak na moje :czerwieni sie:

Przetłumaczyłam i starałam sie opisać jak ma ta kapusta wyglądac, żeby nikomu rolada nie wyszła - choc to  z opisu nie  wynika :) Wyglada na to, ze pozbylam sie gazety, a tam bylo zdjęcie, stąd tlumaczenie. 
A więc :
 
Nadziewana kapusta włoska
Porcja dla 4 osób
Główka kapusty około 1 kg,
sól, pieprz,
150 gram zielonej soczewicy
2 szalotki
2 pęczki ziół np. pietruszka
60 gram boczku pokrojonego w kostkę
1 dl czyli 100 ml bulionu warzywnego
2 dl słodkiej śmietanki
 
1.Kapuścianą łodygę wyciąć od spodu. Kapustę  włożyć do garnka z osoloną wodą tak, aby woda ją przykrywała , zagotować, gotować około 15 min.Odcedzić, pozostawić, aby obciekła.
 
2. Soczewicę gotować w wodzie 25 min, także pozostawić do odcieknięcia.
Zieleninę i szalotki posiekać, boczek podsmazyc na patelni, dodac posiekaną szalotkę, krótko podsmażyć.
 
Dodać soczewicę i zieleninę , przyprawić solą i pieprzem. Schłodzić.
3. Kapustę łodygą do dołu położyć na blacie kuchennym, czy na desce – na miejscu do obróbki 😊.
 
Rozłożyć liście, serce kapuściane wyciąć , posiekać i dodać do farszu.
I teraz….nadziewać kapustę w miejscu gdzie było kapuściane serce , potem- przykryć to pierwszą warstwą liści i dalej nakładac farsz między liście. Liscie kapuściane już przełożone farszem znowu tak złozyc aby powstała na powrót główka kapusty. Ale- dwóch ostatnich warstw nie nadziewać. Obwiązac kapustę sznurkiem, żeby się nie rozleciała podczas duszenia i włożyc do brytfanki, czy naczynia żaroodpornego. Podlać bulionem i śmietanką. Doprawic jeśli trzeba ,przykryć i wstawić do zimnego piekarnika, który nastawiamy na 180 stopni Celsjusza.
Grzałka góra- dół , czas duszenia 55 – 60 min. Po 45 zdjąc pokrywę z naczynia. Podawać z sałatą albo ziemniakami.
 
 
 
 
 
31 stycznia 2025 17:54 / 4 osobom podoba się ten post
Dzięki Tina,napracowałaś się 👍
Zgłodniałyśmy dzisiaj z pdp  trochę wcześniej ,zjadłyśmy właśnie po sporej miseczce sałatki z dużej ,białej fasoli,tuńczyka,pomidorów i cebuli . Oliwa,dobry czerwony ocet balsamiczny,taki trochę gęściejszy.ale nie ten cremowy. Wymieszane,posypane obficie natką i zjedzone . Później doprawimy moim rosołem ,który się od popołudnia rozmraża . Pdp zje pewnie tylko z mięsem rosołowym i marchewką,sobie ugotuję do niego makaron.
31 stycznia 2025 17:59 / 3 osobom podoba się ten post
Gusia29

Dzięki Tina,napracowałaś się 👍:kwiatek dla ciebie1:
Zgłodniałyśmy dzisiaj z pdp  trochę wcześniej ,zjadłyśmy właśnie po sporej miseczce sałatki z dużej ,białej fasoli,tuńczyka,pomidorów i cebuli . Oliwa,dobry czerwony ocet balsamiczny,taki trochę gęściejszy.ale nie ten cremowy. Wymieszane,posypane obficie natką i zjedzone . Później doprawimy moim rosołem ,który się od popołudnia rozmraża . Pdp zje pewnie tylko z mięsem rosołowym i marchewką,sobie ugotuję do niego makaron.

Nie ma o czym mówić - 5 min pisania :)
Wolałam wyjaśnic kwestię tej rolady, bo jakby coś nie tak wyszlo, to byscie mnie tu ścigali do konca świata 
31 stycznia 2025 18:03 / 3 osobom podoba się ten post
tina 100%

Nie ma o czym mówić - 5 min pisania :)
Wolałam wyjaśnic kwestię tej rolady, bo jakby coś nie tak wyszlo, to byscie mnie tu ścigali do konca świata :lol2:

I jeden dzień dłużej 
W przepisach wstawiłam rezept na te fasolowe kotlety z gazetki z Rewe. Naprawdę smaczne,dosmaczyłam tylko masę po swojemu. Wszystkiego więcej sypnęłam 
31 stycznia 2025 21:20 / 3 osobom podoba się ten post
Gusia29

I jeden dzień dłużej :-)
W przepisach wstawiłam rezept na te fasolowe kotlety z gazetki z Rewe. Naprawdę smaczne,dosmaczyłam tylko masę po swojemu. Wszystkiego więcej sypnęłam :oczko1:

Na pewno pyszne, zrobię. Robiłam fasolowe smarowidło, też podawałaś przepis. Bardzo smaczne i szybko zniknęło. 
01 lutego 2025 21:16 / 4 osobom podoba się ten post
Placki ziemniaczane,zupa krem ,budyn.A ja 1/2lita soku warzywnego sałatka owocowa,kolacja będzie na cieplo
02 lutego 2025 10:58 / 4 osobom podoba się ten post
Ja dziś na łatwiznę idę frytki,nugetsy,czerwona kapusta zasmażana,i sałatka owocowa. Dla mnie sok sama wyciskam,sałatka owocowa, Ja dopiero kolację jem na ciepło i  bez mięsa 
02 lutego 2025 18:44 / 3 osobom podoba się ten post
Córka pdp dzisiaj gotuje. Zaraz będzie salata,bratkartoffeln i kotlety ze stielem . Śmiesznie się nazywają te kotlety z kością, stielkotelett,jakby były na łodydze a nie na kości .
03 lutego 2025 11:04 / 3 osobom podoba się ten post
Dziś jestem sama wychodzę się odchamić i pooddychac swierzym powietrzem  nic nie gotuje wyciągnęłam zamrożone flaczki z boczniakow
03 lutego 2025 13:17 / 2 osobom podoba się ten post
Smaczne leczo warzywne z grzankami.
03 lutego 2025 18:04 / 3 osobom podoba się ten post
Niedawno zjadłyśmy po kawałeczku ciasta z malinami . Tylko po kawałeczku,jedną porcją podzieliłyśmy się we dwie. Ot,aby coś do kawy na stoliku stało 
Na kolację zrobię tylko świeżą sałatę i makaron z patelni. W sobotę ugotowało się córce pdp za dużo ,chciała wyrzucić ale się sprzeciwiłam. Już miałam na niego pomysła na dzisiaj ,bo syn pdp zapowiedział że jest umówiony i nie będzie z nami jadł . Akurat dla nas obu wystarczy. Zrobię z warzywami,może jajko jakieś jeszcze do niego wbiję. Lubię tak od czasu do czasu,a pdp jest einverstanden.
Sybko i prosto,jeszcze się na 100%  nie zaangażowałam w obowiązki po dwudniowym lenistwie 
04 lutego 2025 06:38 / 2 osobom podoba się ten post
Dziś planuje brat kartofel,szpinak i jajka sądzone ,budyn PDP,dla mnie kosma ryżowa kiełkowania plus warzywa i pieczarki
04 lutego 2025 07:13 / 4 osobom podoba się ten post
Po zakupach ugotuje pierogi ruskie i okrasze skwareczkami z cebulką 
Barszczyk czerwony już się waży, grzybki pachną .