31 stycznia 2025 17:36 / 2 osobom podoba się ten post
Zakręcona MamuelaTroszke mogła bys poprawic jak na moje :czerwieni sie:
Przetłumaczyłam i starałam sie opisać jak ma ta kapusta wyglądac, żeby nikomu rolada nie wyszła - choc to z opisu nie wynika :) Wyglada na to, ze pozbylam sie gazety, a tam bylo zdjęcie, stąd tlumaczenie.
A więc :
Nadziewana kapusta włoska
Porcja dla 4 osób
Główka kapusty około 1 kg,
sól, pieprz,
150 gram zielonej soczewicy
2 szalotki
2 pęczki ziół np. pietruszka
60 gram boczku pokrojonego w kostkę
1 dl czyli 100 ml bulionu warzywnego
2 dl słodkiej śmietanki
1.Kapuścianą łodygę wyciąć od spodu. Kapustę włożyć do garnka z osoloną wodą tak, aby woda ją przykrywała , zagotować, gotować około 15 min.Odcedzić, pozostawić, aby obciekła.
2. Soczewicę gotować w wodzie 25 min, także pozostawić do odcieknięcia.
Zieleninę i szalotki posiekać, boczek podsmazyc na patelni, dodac posiekaną szalotkę, krótko podsmażyć.
Dodać soczewicę i zieleninę , przyprawić solą i pieprzem. Schłodzić.
3. Kapustę łodygą do dołu położyć na blacie kuchennym, czy na desce – na miejscu do obróbki 😊.
Rozłożyć liście, serce kapuściane wyciąć , posiekać i dodać do farszu.
I teraz….nadziewać kapustę w miejscu gdzie było kapuściane serce , potem- przykryć to pierwszą warstwą liści i dalej nakładac farsz między liście. Liscie kapuściane już przełożone farszem znowu tak złozyc aby powstała na powrót główka kapusty. Ale- dwóch ostatnich warstw nie nadziewać. Obwiązac kapustę sznurkiem, żeby się nie rozleciała podczas duszenia i włożyc do brytfanki, czy naczynia żaroodpornego. Podlać bulionem i śmietanką. Doprawic jeśli trzeba ,przykryć i wstawić do zimnego piekarnika, który nastawiamy na 180 stopni Celsjusza.
Grzałka góra- dół , czas duszenia 55 – 60 min. Po 45 zdjąc pokrywę z naczynia. Podawać z sałatą albo ziemniakami.