fioletowa.myszPoprosze o przepis jesli to nie klopot. Chetnie wyprobuje.
Cukinia (lub bakłażan) nadziewana
Przepis podaję w ilościach przybliżonych, bo to jest potrawa, która jest mocno "moja", mieszanka kuchni Maghrebu i śródziemnomorskiej, wykombinowana trochę metodą prób i błędów :D
- kilka cukinii, zależy od wielkości, wiadomo
- dwie szklanki już ugotowanego kuskusu lub bulguru
- trzy łyżki oliwy z oliwek
-sok z cytryny
-puszka ciecierzycy lub soczewicy (lub po puszce obu

), odsączona, przepłukana
- duża papryka (ja lubię wziąć trzy mniejsze papryczki, każda w innym kolorze) drobno pokrojona
-posiekany drobno pęczek pietruszki naciowej
-dwa pomidory, drobno pokrojone (bez gniazd nasiennych)
-kilka listków mięty, posiekanych
-mała cebulka, najlepiej szalotka, drobno posiekana
-2 papryczki chilli (wiadomo, można wziąć mniej), ja kroję w plasterki razem z nasionami, ładnie wygląda :D
-łyżeczka utłuczonej kolendry w ziarnach (nie wiem czy można dostać mieloną, ja mam moździerz)
-ząbek czosku przeciśnięty przez praskę
-sól, pieprz
-czubata łyżka słodkiej czerwonej papryki
-opakowanie sera feta/śródziemnomorskiego, najlepiej prawdziwego owczo-koziego
Wykonanie:
Jeśli używamy bakłażana to przekrawamy, drążymy miejsce na farsz, solimy i odstawiamy na conajmniej 15 minut żeby puścił soki i pozbył się goryczy.
Cukinię myjemy i po prostu drążymy usuwając gniazda nasienne i lekko solimy.
Cała sztuka polega po prostu na wymieszaniu składników prócz fety, doprawieniu do smaku solą (feta jest słona więc z umiarem!), pieprzem i sokiem z cytryny. Potem ładujemy to do wydrążonych warzyw, posypujemy pokruszonym serem. Zapiekamy aż cukinia zmięknie a wierzch się podpiecze i voila! Można śmiało całość owinąć we folię i upiec na grillu :)
Polecam podawać z jogurtowym sosem czosnkowym lub tzatzikami!
Farsz może też samodzielnie robić za sałatkę!
Wystarczy dodać garści namoczonych rodzynek, ogórka pozbawionego nasion i drobno posiekanego i pęczkek natki kolendry :D