Włoscy uczeni odkryli, że w rozpoznaniu choroby może pomóc łączna ocena poziomu alfa-synukleiny i oligomerycznej alfa-synukleiny w ślinie. Ponadto, dzięki takiej analizie możliwe jest zdiagnozowanie poziomu rozwoju choroby Parkinsona. Można również ocenić postępowanie wszelkich objawów i zaburzeń powodowanych chorobą, co pozwala z kolei na dostosowanie odpowiednich środków leczenia.
Wspomniane związki to białka, występujące w płynach organizmu, których poziom jest uzależniony od rozwoju choroby Parkinsona. Zależność ta polega na tym, że gdy choroba ta się rozwija, ilość alfa-synukleiny zmniejsza się. Zaś oligomeryczna alfa-synukleina to rodzaj wspomnianego białka, który w pewnej ilości jest neurotoksyczny.
Najnowsze badania z udziałem pacjentów cierpiących na chorobę Parkinsona potwierdziły, że wymienione powyżej białka stanowią tzw. „dobry biomarker” dla wczesnej diagnozy. Forma nieagregowana związku jest niższa, a wariant agregowany wyższy u osób chorych.
Uczeni z Università La Sapienza w Rzymie – autorzy badań (opublikowanych w magazynie „Plos One” ) uważają, że mogą one być ważnym krokiem naprzód wobec przeprowadzonych do tej pory skomplikowanych badań płynu mózgowo-rdzeniowego poprzez punkcję lędźwiową. Tego typu badania są bowiem inwazyjne i bolesne, w pewnych przypadkach mogą być niebezpieczne dla zdrowia.
Choroba Parkinsona to postępujące zaburzenie układu nerwowego, mające wpływ na aparat ruchowy. Choroba ta rozwija się stopniowo, bywa że przez wiele lat. Niekiedy pierwszym objawem są ledwo zauważalne drżenia kończyn. Ta straszne schorzenie powoduje z czasem również sztywność lub spowolnienie ruchu. Niestety w dniu dzisiejszym choroby Parkinsona nie daje się wyleczyć, leczenie obejmuje jedynie osłabianie objawów. Przyczyny rozwoju Parkinsona nie są do końca znane, uważa się jednak, że wpływ na zachorowanie mają geny oraz czynniki środowiskowe. Szersze pole do popisu daje profilaktyka; dieta, zdrowy tryb życia oraz aktywność fizyczna mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania.
Te pliki cookie są niezbędne dla funkcjonowania strony internetowej i nie mogą być wyłączone w naszych systemach. Są one zazwyczaj ustawiane tylko w odpowiedzi na działania podejmowane przez użytkownika, które sprowadzają się do zapytania o usługi, takie jak ustawienie preferencji prywatności, logowanie lub wypełnianie formularzy. Można ustawić przeglądarkę tak, aby blokowała lub ostrzegała o tych plikach cookie, ale niektóre części witryny nie będą wtedy działały. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych osobowych. Zablokowanie tych plików cookie w przeglądarce może skutkować nieprawidłowym działaniem serwisu.
Te pliki cookie mogą być ustawiane przez naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony internetowej. Mogą one być wykorzystywane przez te firmy do budowania profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania odpowiednich reklam na innych stronach. Nie przechowują one bezpośrednio danych osobowych, lecz opierają się na jednoznacznej identyfikacji przeglądarki i sprzętu internetowego. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, doświadcza mniej ukierunkowanych reklam.
Te pliki cookie umożliwiają stronie internetowej zapewnienie większej funkcjonalności i personalizacji. Mogą być one ustawione przez nas lub przez zewnętrznych dostawców, których usługi zostały dodane do naszych stron internetowych. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, niektóre lub wszystkie te usługi mogą nie działać prawidłowo.
Te pliki cookie umożliwiają nam zliczanie wizyt i źródeł ruchu, dzięki czemu możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej witryny. Pomagają one ustalić, które strony są najbardziej i najmniej popularne i zobaczyć, jak odwiedzający poruszają się po stronie. Wszystkie informacje zbierane przez te pliki cookie są agregowane i tym samym anonimowe. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, nie będziemy wiedzieć, kiedy odwiedził naszą stronę internetową.