12 marca 2016 09:35 / 8 osobom podoba się ten post
Wczoraj przysiadłam fałdów i zgodnie z obietnicą podaję zebraną z różnych źródeł liste produktów spożywczych mających działanie zapobiegające nowotworom ( w przypadku pierwszych pięciu pozycji również dośc dobrze udowodniony efekt leczniczy, przy czym ponownie zaznaczam,że wszelkie choroby zawsze należy konsultować z lekarzem i postępowac zgodnie z tokiem leczenia konwencjonalnego).
Moja lista nie obejmuje innych zagadnień, typu równowagi kwasowo-zasadowej, całościowych systemów zywienia ( jak np. makrobiotyki i innych), nie obejmuje też żadnych alternatywnych kuracji mniej czy bardziej sprawdzonych, to tylko czyste podanie konkretnych produktów spożywczych.
Wszystkie wypowiedzi zawarte w nawiasach kwadratowych to moje osobiste uwagi.
A zatem voila:
1. Kurkuma ( razem z dodatkiem czarnego pieprzu lub papryki i niewielkiej ilości tłuszczu).
2. Zielona herbata ( przynajmniej 2-3 kubki dziennie).
3. Grzyby pewnego typu (boczniaki, shiitake, maitake, reishi i inne, 2-3 razy w tygodniu).
4. Owoce czerwone i fioletowe – maliny, jagody,borówki,jeżyny,truskawki,żurawiny, wiśnie (kwas elagowy).
5. Warzywa krzyżowe (brokuły, kalafior).
6.Soja [na temat soi mam inne zdanie,jmam mocno mieszane uczucia, poza tym niektórzy autorzy uważają,że wręcz zwiększa ryzyko raka u kobiet, jeśli już soja, to moim zdaniem tylko sfermentowana w formie miso, shoyu, tempeh itp.].
7. Przyprawa curry [ zawartość kurkumy i papryki oraz pieprzu gra tu główną rolę, patrz punkt 1].
8. Orzechy wszelkiego typu – włoskie, pekany, nerkowca, laskowe, brazylijskie –[ te ostatnie zawierają antynowotworowy selen,ale nie przekraczać jednego orzecha dziennie].
9. Migdały.
10. Warzywa strączkowe wszelkiego typu – soczewica, groch, groszek itp. , ew.soja [dla tych, co nie mają do niej zastrzeżeń].
11. Siemię lniane.
12. Imbir.
13.Gorzka czekolada ( do 20 gram dziennie, tylko powyżej 70 % zawartości kakao, im więcej, tym lepiej). Również gorzkie kakao.
14. Sok z granatu ( 1 szklanka dziennie).
15. Kwasy tłuszczowe omega 3 ( tłuste ryby morskie, siemię lniane, chia itp.)
16. Oleje - tylko oliwa z oliwek lub olej rzepakowy ( żadne sojowe, kukurydziane itp.).
17. Przyprawy – wspomniana już kurkuma, rozmaryn, cynamon [ tylko cejloński,żadna cassia ], majeranek, czarnuszka, oregano,szałwia,kardamon.
18. Olej z czarnuszki ( rak trzustki).
19. Papryczki typu chili, jalapenho – ostre.
20. Warzywa kapustne [ w tym silnie działający jarmuż, bardzo polecam i absolutnie rewelacyjna brukselka]. Poza nimi wszelkie kapusty pozostałe, biała, czerwona, kiszona, włoska itp.
21. Ryż brązowy naturalny.
22. Buraki – sok z buraków i gotowane.
23. Czosnek – [powinien być na 4- 5 miejscu, ale już nie chce mi się zmieniać kolejności].
24. Cebula, por.
25. Olej lniany [ ja nie polecam, mnie i wielu innym osobom poważnie zaszkodził na wątrobę, ale ponieważ wielu autorów go podaje, to z obowiązku muszę też).
Benita, wieczorem wyślę literaturę.