A " cycki murzynki" piekłaś smaczne, mogę podać przepis i na "Królewca" ale już nie z pamięci tylko ze ściągi bo konkurencja nie śpi:strzela z bicza:
A " cycki murzynki" piekłaś smaczne, mogę podać przepis i na "Królewca" ale już nie z pamięci tylko ze ściągi bo konkurencja nie śpi:strzela z bicza:
Aniu ja do tej bezy dodalam orzechow mielonych,ale nie koniecznie musza byc:)
To mialy byc wrobelki nie Burek:)
Michasiu ktoregos dnia zrobie z Twojego przepisu,juz zapisany w tablecie i zeszycie:)
Już jestem z " cyckami murzynki"
BISZKOPT :
*czubata szklanka mąki
* 3/4 szkl. cukru
*4 jaja
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Białka ubijam , dodaje cukier, żółtka - wszystko mikserem ,mąkę i proszek mieszam delikatnie drewnianą łyżka. Blaszkę wykładam papierem i piekę 40min. w tem. 160st/
BEZA Z MAKIEM I KOKOSEM
* 6 białek
* 1 szkl. wiórek kokosowych
* 1 szkl. maku suchego
3/4 szkl. cukru
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubiłam z odrobiną soli ,dodaję cukier, ubijam i wsypuję wiórki , mak i proszek do pieczenia.
Piekę w tem. 170st. 50min.
MASA
* 370MIL. mleka
*250gr masła
*6 żółtek
6 łyżek cukru
*1 budyń biały
* 3 łyzki mąki
budyń, mąkę, żółtka roztrzepuje w 1 szkl. mleka, resztę mleka gotuje z cukrem i do gotujacego mleka wlewam budyń, kiedy ostygnie ucieram masło i wystudzony budyń po trochu dodaje do masła.
Ciasto w oryginale jest z alkoholem ja robie poncz z cytryny i wody i tym nasączam.
Do tego będą potrzebne biszkopty okrągle, parę rodzynek i dżem jasny / brzoskwina/
Upieczony biszkopt lekko nasączam wodą z cytryną ,smaruję go dżemem brzoskwiniowym, wykładam bezę , na bezę mase budyniową i na masę nakładam biszkopty , które maczam w ponczu cytrynowym tylko maczam bo dłużej potrzymane rozpadaja się. na srodek każdego biszkopta kłade po rodzynku.
Polewam polewą która robię z "
*2 łyżek masła
*4 łyżek cukru
*3 łyżek kakao
* 4 łyżek słodkiej smietany wszystko gotuje do zgęstnienia i polewam. Biszkopty w wersji dla dorosłych można maczac w alkoholu , w rumie lub w białym winie. Mam nadzieję,że jasno napisałam. Starałam się. Smacznego:randka3:
Barbara48 i Michasia, mam przepisane Wasze przepisy. Dziękuje Wam :-)
Ona_Lisa udanych wypiekow.Pochwal sie jak zrobisz:)
Dziekuje Michasiu-cycki zrobie w domu na swieta,takie wypasione z alko. Ta beze pieczemy osobno-dobrze zrozumialam?
:yeah: tak
Taki " misz masz" ale podniebienie :tanczy::fastfood:zadowolone:-)
Michasiu czy tam jest jakis dzem?to ciemne,bo reszta to chyba Twoje niezawodne kruche z pianka bezowa i kruszonka?
Te pliki cookie są niezbędne dla funkcjonowania strony internetowej i nie mogą być wyłączone w naszych systemach. Są one zazwyczaj ustawiane tylko w odpowiedzi na działania podejmowane przez użytkownika, które sprowadzają się do zapytania o usługi, takie jak ustawienie preferencji prywatności, logowanie lub wypełnianie formularzy. Można ustawić przeglądarkę tak, aby blokowała lub ostrzegała o tych plikach cookie, ale niektóre części witryny nie będą wtedy działały. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych osobowych. Zablokowanie tych plików cookie w przeglądarce może skutkować nieprawidłowym działaniem serwisu.
Te pliki cookie mogą być ustawiane przez naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony internetowej. Mogą one być wykorzystywane przez te firmy do budowania profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania odpowiednich reklam na innych stronach. Nie przechowują one bezpośrednio danych osobowych, lecz opierają się na jednoznacznej identyfikacji przeglądarki i sprzętu internetowego. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, doświadcza mniej ukierunkowanych reklam.
Te pliki cookie umożliwiają stronie internetowej zapewnienie większej funkcjonalności i personalizacji. Mogą być one ustawione przez nas lub przez zewnętrznych dostawców, których usługi zostały dodane do naszych stron internetowych. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, niektóre lub wszystkie te usługi mogą nie działać prawidłowo.
Te pliki cookie umożliwiają nam zliczanie wizyt i źródeł ruchu, dzięki czemu możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej witryny. Pomagają one ustalić, które strony są najbardziej i najmniej popularne i zobaczyć, jak odwiedzający poruszają się po stronie. Wszystkie informacje zbierane przez te pliki cookie są agregowane i tym samym anonimowe. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, nie będziemy wiedzieć, kiedy odwiedził naszą stronę internetową.