Jak słyszę" zagniatam" to już się boje...ale kruchego bez zagniatania sie chyba nie da zrobić...cóż,spróbuje...najwyżej wróbelki za oknem będą miały ucztę
Jak słyszę" zagniatam" to już się boje...ale kruchego bez zagniatania sie chyba nie da zrobić...cóż,spróbuje...najwyżej wróbelki za oknem będą miały ucztę
No i pokazałam swoje rozgrzepanie -przepraszaaaaaaam - 2 całe jajka:yeah:
Marta dodaj 2 jajka,Michasia zapomniala napisac:)Udanych wypiekow.
apetyczna:fastfood: jak z książki kucharskiej obrazek. Moja też insulinozależna, córka powiedziała co sobie ma żałować w wieku94 lat niech jje, więc dzisiaj prosty jabłecznik na niezawodnym kruchym cieście:-)
Ciasto kruche
300g maki pszennej
200g masla
100g cukru pudru
2 zoltka
Make przesiac,wsypac cukier,nalozyc zimne maslo i posiekac nozem.
Dodac zoltka i szybko zagniesc.
Zawinac w folie i na 0.5 h do lodowki(zamrazarka 10 min)
Piekarnik 180'C-gora-dol.
podpiec 10-15 minut,przed nalozeniem masy lekko przestudzic.
Masa
Okolo 1kg jablek zetrzec na tarce,na grubych oczkach,przesmazyc z cukrem i cynamonem.
Beza
Pozostale bialka(mozna dolozyc wiecej,bedzie grubsza beza)ubic razem z cukrem i wylac na jablka,posypac kruszonka.
Kruszonka
150g maki
100gcukru
1 lyzka cukru wanilinowego
80g zimnego masla.
Calos zapiekac jeszcze okolo 30 min.
Generalnie szybko sie robi ,chyba wiecej czasu mi zajelo pisanie.
Smacznego
Za późno :-) Burek już wciągnął :lol2:
Pragnę uspokoić że kruchego jeszcze nie piekłam ale dobrze że Barbara przypomniała o jajkach bo z pewnością upiekłabym bez gdyż Michasia to dla mnie wyrocznia w sprawie wypieków :-)
Teraz piekłam to z owocami ( śliwki dałam) nie pamiętam kto wstawił przepis ale dziękuję tej osobie.Kruche czeka na swoją kolejke bo ja piekę jedno ciasto na tydzień.Ale jestem tu jeszcze kilka tygodni wiec jeśli ktoś ma jeszcze jakiś fajny przepis to nie krępujcie się :-)
Basiu bardzo Ci dziekuje za przepis. Upiekę na pewno na 1 listopada. Rodzina sie zjeżdża tak jak co roku. Pochwale się ciastem:-):-). Mam nadzieje,że wyjdzie mi nie gorsze od Twojego.:-):-)
ja do tych białek ,ubitych na sztywno dodaje wiórka kokosowe i lekko mieszam,ale to jak kto lubi:fastfood:
apetyczna:fastfood: jak z książki kucharskiej obrazek. Moja też insulinozależna, córka powiedziała co sobie ma żałować w wieku94 lat niech jje, więc dzisiaj prosty jabłecznik na niezawodnym kruchym cieście:-)
Ja tez korzystam z przepisow Michasi (sernik rewelacja,nigdy nie zrobilam lepszego)a ze lubie miec przepisy tez w zeszycie,dlatego sie zastanowilam przy przepisywaniu.
A " cycki murzynki" piekłaś smaczne, mogę podać przepis i na "Królewca" ale już nie z pamięci tylko ze ściągi bo konkurencja nie śpi:strzela z bicza:
Za późno :-) Burek już wciągnął :lol2:
To mialy byc wrobelki nie Burek:)
Te pliki cookie są niezbędne dla funkcjonowania strony internetowej i nie mogą być wyłączone w naszych systemach. Są one zazwyczaj ustawiane tylko w odpowiedzi na działania podejmowane przez użytkownika, które sprowadzają się do zapytania o usługi, takie jak ustawienie preferencji prywatności, logowanie lub wypełnianie formularzy. Można ustawić przeglądarkę tak, aby blokowała lub ostrzegała o tych plikach cookie, ale niektóre części witryny nie będą wtedy działały. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych osobowych. Zablokowanie tych plików cookie w przeglądarce może skutkować nieprawidłowym działaniem serwisu.
Te pliki cookie mogą być ustawiane przez naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony internetowej. Mogą one być wykorzystywane przez te firmy do budowania profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania odpowiednich reklam na innych stronach. Nie przechowują one bezpośrednio danych osobowych, lecz opierają się na jednoznacznej identyfikacji przeglądarki i sprzętu internetowego. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, doświadcza mniej ukierunkowanych reklam.
Te pliki cookie umożliwiają stronie internetowej zapewnienie większej funkcjonalności i personalizacji. Mogą być one ustawione przez nas lub przez zewnętrznych dostawców, których usługi zostały dodane do naszych stron internetowych. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, niektóre lub wszystkie te usługi mogą nie działać prawidłowo.
Te pliki cookie umożliwiają nam zliczanie wizyt i źródeł ruchu, dzięki czemu możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej witryny. Pomagają one ustalić, które strony są najbardziej i najmniej popularne i zobaczyć, jak odwiedzający poruszają się po stronie. Wszystkie informacje zbierane przez te pliki cookie są agregowane i tym samym anonimowe. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, nie będziemy wiedzieć, kiedy odwiedził naszą stronę internetową.