Dobra tez do rosołu.
Ale zawsze w towarzystwie pieprzu, albo pieprzu cayenne, albo papryki w proszku. To ważne, inaczej jest tylko zwykłą przyprawa i niczym więcej.
Dobra tez do rosołu.
Ale zawsze w towarzystwie pieprzu, albo pieprzu cayenne, albo papryki w proszku. To ważne, inaczej jest tylko zwykłą przyprawa i niczym więcej.
Kurkumę, paprykę i cynamon dodaję do kawy sypanki.
Wszystko na raz ? Słodzisz to ?
Sypanki nie słodzę bo nie lubię. Wszystko razem zalewam wodą, tak mi smakuje, ok pół łyż kurkumy + posypuję papryką ostrą, pół łyż cynamonu. Słodzę tylko rozpuszczalną 1 łyżeczkę , ale do niej tylko ewentualnie dorzucam cynamon.
Kawę pijam tylko sypaną i nie słodzoną - od zawsze. Tak lubię.
Muszę spróbować Twój przepis, bo brzmi intrygująco. Nawet nie potrafię sobie wyobrazić tej nuty smakowej.
Tu jest link do zawartości kumaryny w niemieckim mielonym cynamonie.
Te na samym początku, zawierające poniżej 100-115 to sa cynamony cejlońskie i spoko można ich używać.
Te wymienione niżej, zawierające powyżej 1000 jednostek -to cynamony odmiany cassia , czyli szkodliwe.
Polskie cynamony, niezależnie od firmy są najgorsze, nam sie wciska najgorszy badziew. Normy kumaryny w polskich cynamonach są przekroczone niekiedy o setki procent. Jeden z polskich cynamonów ( nie podam nazwy, bo nawet nie pamiętam), ma lub mial zawartość kumaryny idąca w kilkanaście tysięcy jednostek - a to już zwykłe zabójstwo dla każdej wątroby.
Michalince daję to pod rozwagę. :))))
https://www.test.de/Cumarin-in-Zimt-Ceylon-Zimt-im-Vorteil-1602223-1601960/
Lawenda, czy taki cynamon będzie ok?
http://allegro.pl/cynamon-cejlonski-mielony-bio-50-g-lebensbaum-i5767516832.html
Od kilku lat namiętnie dodawaliśmy cynamon do kawy i nie miałam pojęcia, że są rózne jego odmiany. Dobrze, że weszłam zobaczyć, co tam u Was słychać:-).
Dziękuję. Zaryzykuję i zakupię. Widziałam go w Niemczech w sklepach BIO, ale nigdy nie zwracałam uwagi na to słowo "Ceylon" pod spodem, bo dla mnie cynamon to był cynamon i do głowy by mi nie przyszło, że też potrafi truć.
Kurkumę również stosuję od lat i dodaję prawie do każdej potrawy, chociaż szczyptę, a do rosołu to już obowiązkowo.
Pozdrawiam
Zajrzałam, powinien być dobry. O ile nie oszukany i nie zmieszany z cassią.
Cejloński jest jasny, dużo jasniejszy od cassi i ma delikatny smak. Mysle,że będzie ok. Ale nie mam pewności.
Binorku:):):)Oczom swym nie wierzę :)Gdzieś Ty się ukrywała??????
Ważne, nie wzoę. Klawiatura mi szwankuje,kawą zalałam. :)
Te pliki cookie są niezbędne dla funkcjonowania strony internetowej i nie mogą być wyłączone w naszych systemach. Są one zazwyczaj ustawiane tylko w odpowiedzi na działania podejmowane przez użytkownika, które sprowadzają się do zapytania o usługi, takie jak ustawienie preferencji prywatności, logowanie lub wypełnianie formularzy. Można ustawić przeglądarkę tak, aby blokowała lub ostrzegała o tych plikach cookie, ale niektóre części witryny nie będą wtedy działały. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych osobowych. Zablokowanie tych plików cookie w przeglądarce może skutkować nieprawidłowym działaniem serwisu.
Te pliki cookie mogą być ustawiane przez naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony internetowej. Mogą one być wykorzystywane przez te firmy do budowania profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania odpowiednich reklam na innych stronach. Nie przechowują one bezpośrednio danych osobowych, lecz opierają się na jednoznacznej identyfikacji przeglądarki i sprzętu internetowego. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, doświadcza mniej ukierunkowanych reklam.
Te pliki cookie umożliwiają stronie internetowej zapewnienie większej funkcjonalności i personalizacji. Mogą być one ustawione przez nas lub przez zewnętrznych dostawców, których usługi zostały dodane do naszych stron internetowych. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, niektóre lub wszystkie te usługi mogą nie działać prawidłowo.
Te pliki cookie umożliwiają nam zliczanie wizyt i źródeł ruchu, dzięki czemu możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej witryny. Pomagają one ustalić, które strony są najbardziej i najmniej popularne i zobaczyć, jak odwiedzający poruszają się po stronie. Wszystkie informacje zbierane przez te pliki cookie są agregowane i tym samym anonimowe. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, nie będziemy wiedzieć, kiedy odwiedził naszą stronę internetową.