Naswietl sprawe ,jak Ty to wiesz? .Dodam ,ze moze byc pare euro wiecej jak sa dwie osoby .
Naswietl sprawe ,jak Ty to wiesz? .Dodam ,ze moze byc pare euro wiecej jak sa dwie osoby .
Oj! Chyba wystąpiło u ciebie zmęczenie materiału. Taka samokrytyka przy sobocie?
I tu rola agencji by osoba, która przyjedzie cię zmienić miała podobne umiejętności i kwalifikacje. Bo cóż z tego, że ty się wysiliłaś za odpowiednie pieniądze,doprowadziłaś podopieczną do "normalności" jak na to miejsce przyjedzie osoba bez doświadczenia , nie będzie umiała sobie poradzić z tą sztelą i nawet ,fakt że zarobi połowę tego co ty , nie zmieni sytuacji w której twój wysiłek pójdzie na marne, i po powrocie musisz zaczynać od nowa. Obecnie namnożyło się agencji , które są nie profesjonalne i nie potrafią dobrać osób do odpowiednich warunków,a przecież te panie tam od tego są. Coraz częściej się zdarza ,że w opisanej sytuacji rodzina po prostu rezygnuje z takiej "agencji"
Mam jedną i mam więcej, niemiecki ledwo komunikatywny. 2 lata doświadczenia w opiece- w tym w De tylko 3 miesiące, reszta we Włoszech 15 lat temu.
No i mam szczęście od urodzenia :)))))))))), ale nie zawsze. Tym razem miałam chyba :)))))))
Ach, to nie tylko nowe agencje krzak wysyłają opiekunki na hybił trafił, aby tylko któraś opiekunka zgodziła się jechać na trudną Stellę (czasami to też zatajają przed nową opiekunką).
Ja miałam arcytrudną PDP pod względem psychicznym. Opisałam dokładnie agencji co się dzieje tu na miejscu, jaka ta PDP jest. Posiłam, aby dobrali odpowiednią osobę i koniecznie z dobrą znajomością języka. No i tak usilnie szukali (4 kandydatki zrezygnowało, zapewne dowiedziely się, co to za przypadek), aż w końcu przysłali 65-letnią panią z początkującym jęz. niemieckim i bez doświadczenia. Po tygodniu niestety nastąpiła katastrofa, opiekunka wróciła do Polski, a PDP do Heimu.
Agencja wysyłającą nas to duża, od dawna działająca i dość znana firma. Agencje za wszelką cenę chcą utrzymać klienta i nie ważne jest w tej sytuacji dobro opiekunki czy PDP.
Ach, to nie tylko nowe agencje krzak wysyłają opiekunki na hybił trafił, aby tylko któraś opiekunka zgodziła się jechać na trudną Stellę (czasami to też zatajają przed nową opiekunką).
Ja miałam arcytrudną PDP pod względem psychicznym. Opisałam dokładnie agencji co się dzieje tu na miejscu, jaka ta PDP jest. Posiłam, aby dobrali odpowiednią osobę i koniecznie z dobrą znajomością języka. No i tak usilnie szukali (4 kandydatki zrezygnowało, zapewne dowiedziely się, co to za przypadek), aż w końcu przysłali 65-letnią panią z początkującym jęz. niemieckim i bez doświadczenia. Po tygodniu niestety nastąpiła katastrofa, opiekunka wróciła do Polski, a PDP do Heimu.
Agencja wysyłającą nas to duża, od dawna działająca i dość znana firma. Agencje za wszelką cenę chcą utrzymać klienta i nie ważne jest w tej sytuacji dobro opiekunki czy PDP.
Jak trafil do heimu bo opiekunka nie dala rady,to przeciez własnie stracili klienta.Wiec w interesie agencji leży wysłac odpowiednia opiekunke,jak rowniez-pomóc jej w razie klopotow.No ale tak nie jest,wiec agencje nie kierują sie logiką,a czym,to ja nie wiem.
No właśnie,agencje liczą na naszą heroiczność (wytrzymałośc i poświęcenie), na to że damy wszystko z siebie i te 2 miesiące wytrzymamy, a potem znajdą następną taka opiekunkę i tak aż do momentu, kiedy "przegną pałę" i dojdzie do krachu.
Zle zrozumialas ,nie interesuje mnie ile Ty masz .Interesuje mnie spojrzenie na polskie firmy w wynagrodzeniach .
Dokładnie tak jest.
Na moje miejsce agencja też chyba miała problem znaleźć opiekunkę. Kłamali więc, że tutaj to niemal nic nie trzeba robić, bo jest sprzątaczka i ogrodnik. I co z tego, że to kłamstwo? Jak już opiekunka przyjedzie, to jakoś to będzie - raczej nie zrezygnuje już na miejscu z pracy, bo nie ma ani sprzątaczki, ani ogrodnika. Pomimo tych kłamstw znajdowane są osoby z kiepską znajomością języka.
Dlatego każda logicznie myśląca osoba, zanim wyjedzie prosi o telefon lu mail do zmienniczki. ma do tego prawo. wypytuje o wszystko co ją interesuje i ocenia sytuację w/g swoich możliwości. nie wierzę w to ,że jeśli jest dobre miejsce to poprzedniczka podkłada sobie samobuja i udziela fałszywych informacji, a jeśli tak to potem niech ma do siebie pretensje,że miejsce się zchrzani,.