Umowa zlecenie

17 września 2014 19:37
Aniak

Prawdopodobnie bbrakowało jakiegoś istotnego elementu = dowodu w sprawie dlatego zostało odesłane . Ważna uwaga , Bardzo ważnym dokumentem w sporach pomiędzy opiekunką a agencją , nie tylko w sporach o wypłatę wynagrodzenia ale i w innych są referencje ale napisane w pewien sposób . Oprócz wychwalania nasz jakie to byłysmy wspaniałe , jak referencje zawierają takie sformułowania : taka a taka osoba - pełne dane osobowe była Haushalthilfe w dniach od do ........  wykonujac swoje obowiązki na podstawie umowy zawartej z ...... pełne dane firmy to jest to ważny dokument .  Warto sobie samej taki szablon wydukować przed wyjazdem wpisując na poczatki własnie te dane , pod nimi zostawić miejsce na wpisanie przez rodzinę opinni o naszej pracy - referencji i na końcu umieścić właśnie to zdanie ... wykonujac swoje obowiązki na podsatwie umowy z firmą taka a taką . Zaręczam , że 90 % Niemców będzie zadowolonych , że taki szablon może tylko wypełnić a nie kombinowac jak go w całości napisać a my mamy ważne z punktu widzenia prawa , potwierdzenie , że zlecenie zostało wykonane lub , przy umowie o prace , że pracę wykonalśmy .

Zawsze przed wyjazdem robię wydruk referencji: min. od kiedy-do kiedy pracowłam, u kogo, przez jaką firmę itp.
Rodzina podpisuje bez żadnego problemu i chociaż na początku byli zdziwieni, że robię to za każdym razem
(myśleli, że nie wrócę), przyzwyczaili się :))))
17 września 2014 19:46
OpiekunkaDE

ale on nie jest moim zleceniodawcą ,tylko polska firma, a Pani z polskiej firmy wgl nie odpisuje i nie odbiera telefonu ;(

Co to za firma w ogóle?W ogóle sam fakt,ze zwracają sie do Ciebie per Ty w tym potwierdzeniu;/ Wina wg nich lezy po Twojej stronie
17 września 2014 20:03
Magdalena_Sewicka

Co to za firma w ogóle?W ogóle sam fakt,ze zwracają sie do Ciebie per Ty w tym potwierdzeniu;/ Wina wg nich lezy po Twojej stronie

W ogóle w takim pogardliwym tonie jest ten meil napisany.Mnie też trudno byłoby wierzyć na słowo,że dostanie się pieniądze.Nie wiem dlaczego polska firma nie chce tego normalnie załatwić.
17 września 2014 20:06 / 1 osobie podoba się ten post
Magdalena_Sewicka

Tak po mojej,bo wypowiedziałam umowe :) moja wina, bo przecież co za różnica czy zapłacą w terminie ,czy mam podpisaną umowę. Jak już pisałam, jak zadzwoniłam,że nie dostałam wynagrodzenia , w umowie jest to 5 kazdego miesiąca ,a Pani mówi mi 9-tego,ze dostanę w następnym miesiącu. Kiedy powiedziałam,ze obowiązuje nas umowa, wtedy zapytała jaka umowa... no tak dzwonię do domu,Pani Agata nie odesłała podpisanej umowy. Pośrednik też mnie straszył,że nie wypłacą mi pieniędzy (bo rodzina płaci najpierw niemieckiemu pośrednikowi,później płacą polskiemu i resztki trafiają do opiekunki) nawet jak dotrzymam jak stoi w umowie 2tyg. wypowiedzenia. Dlatego tak bardzo zależy mi na tych potwierdzeniach.

17 września 2014 20:09 / 1 osobie podoba się ten post
OpiekunkaDE

ale on nie jest moim zleceniodawcą ,tylko polska firma, a Pani z polskiej firmy wgl nie odpisuje i nie odbiera telefonu ;(

Weź od dziadka - nie od koordynatora tylko od dziadka referencje w formie , o której tutaj napisałam . Rozumiem , że przez maila napisałas im wypowiedzenie umowy zlecenia i masz potwierdzenie , że dostali .Po przejeżdzie do domu piszeszlist polecony za potwierdzeniem odbioru do tej swojej firmy i przepisujesz treść wypoweidzenia , którą posłałaś im mailem na poczatku dodając :    Potwierdzając wypowiedzenie umowy przekazane państwu mailem w dniu ......... o godz ..... a odebrane przez Państwa w dniu ....... o godz - potwierdzam w formie pisemnej nimiejsze wypowiedzenie . Przebywajac w Niemczech nie miałąm mozliwości wysłania wypowiedzenie w formie pisemnej / brak urzędu pocztowego w okolicy i koniecznośc pozostawanie przy podopiecznym w ciągu dnia /. tutaj dokładnie wpisujesz to co napisałas w wypowiedzeeniu umowy ... i później piszesz...... Należność za wykonane zlecenie w kwocie ........ prosze w terminie 7 dni przekazać na moje konto .... / nr konta w formie :  Iban i Bic / oraz w terminie 14 prosze przesłąć na adres ... tutaj twój adres / zaświadczenie o okresie wykonywania zlecenia oraz osiągnetych dochodach .  Podpisz , wyślij i niestety czekaj te 14 dni + 7 - . Jak nie to są dlasze mozliwe drogi ale o tym nie teraz . teraz zrób to .
17 września 2014 20:21
tina 100%

W ogóle w takim pogardliwym tonie jest ten meil napisany.Mnie też trudno byłoby wierzyć na słowo,że dostanie się pieniądze.Nie wiem dlaczego polska firma nie chce tego normalnie załatwić.

Pogardliwie ze mną rozmawiają, ja chciałam od początku moją podpisaną umowę i druk A1 ,oraz potwierdzenie,ze są odprowadzane składki (tak wiem wymagam tak wiele:) Pani z polskiej agencji poinformowała,nie mnie tylko niemieskiego pośrednika,ze nie będzie ze mną rozmawiać i jak mam jakieś pytania to zaprasza do Warszawy.Pośrednik niemiecki mimo,ze widzi,ze coś jest nie tak z tą firmą ,skoro nie wypłaca wynagrodzenia w terminie i po zaniżonym kursie (3,90) , ale powiedział mi ,ze ma jeszcze 5 opiekunek z tej firmy i nie chce się kłócić. Na początku było miło, grzecznie się przypominałam,ale teraz jest gorąco, a i tak udało się jedynie dostac druk A1 wczoraj ,ale to nie mi wyslali tylko rodzinie zeby potwierdzic ,ze jestem ubezpieczona, bo ja takich rzeczy nie muszę wiedzieć. Pani Agata powiedziała,że opiekunki mają prywatne ubezpieczenia i ona nie musi mnie ubezpieczać, jak poprosiłam o nr ubezpieczenia ,cokolwiek,okazalo się na szczescie ,ze jest A1, ale po co mowi takie rzeczy? wyslac dokumenty o które prosilam i ma spokoj. 
17 września 2014 20:26 / 1 osobie podoba się ten post
Aniak

Weź od dziadka - nie od koordynatora tylko od dziadka referencje w formie , o której tutaj napisałam . Rozumiem , że przez maila napisałas im wypowiedzenie umowy zlecenia i masz potwierdzenie , że dostali .Po przejeżdzie do domu piszeszlist polecony za potwierdzeniem odbioru do tej swojej firmy i przepisujesz treść wypoweidzenia , którą posłałaś im mailem na poczatku dodając :    Potwierdzając wypowiedzenie umowy przekazane państwu mailem w dniu ......... o godz ..... a odebrane przez Państwa w dniu ....... o godz - potwierdzam w formie pisemnej nimiejsze wypowiedzenie . Przebywajac w Niemczech nie miałąm mozliwości wysłania wypowiedzenie w formie pisemnej / brak urzędu pocztowego w okolicy i koniecznośc pozostawanie przy podopiecznym w ciągu dnia /. tutaj dokładnie wpisujesz to co napisałas w wypowiedzeeniu umowy ... i później piszesz...... Należność za wykonane zlecenie w kwocie ........ prosze w terminie 7 dni przekazać na moje konto .... / nr konta w formie :  Iban i Bic / oraz w terminie 14 prosze przesłąć na adres ... tutaj twój adres / zaświadczenie o okresie wykonywania zlecenia oraz osiągnetych dochodach .  Podpisz , wyślij i niestety czekaj te 14 dni + 7 - . Jak nie to są dlasze mozliwe drogi ale o tym nie teraz . teraz zrób to .

Dziękuję :) jutro chcę wysłać jeszcze pocztą, syn chce przekazać mi kopie ich umowy i podpisać na dole,że pracowałam (oczywiscie dokladnie moje dane), w jakim terminie. Przygotuję jeszcze referencje tak jak poradziłaś. Oby się udało ,bo bardzo zależy mi na wynagrodzeniu, mieszkanie w trakcie remontu :(
17 września 2014 21:48
mam oddelegowanie do 25.10, ale,że firma nie wywiązuje się z podstawowych zobowiązań, zrezygnowałam wcześniej. No właśnie nie wiem co ma do mojej umowy niemiecki pośrednik od początku posredniczka z Polski kontaktuje się przez niem. pośrednika, mówiłam milion razy ,ze nie chce z nim rozmawiać , bo to nie z nim mam podpisaną umowę i on nawet nie ma pojęcia co w niej jest  i prosił mnie,zebym np. wytłumaczyła jak to jest ,ze polska firma zarabia na przewalutowaniu, bo on nie wie jak to funkcjonuje w Polsce.
17 września 2014 22:18
Aniak

Prawdopodobnie bbrakowało jakiegoś istotnego elementu = dowodu w sprawie dlatego zostało odesłane . Ważna uwaga , Bardzo ważnym dokumentem w sporach pomiędzy opiekunką a agencją , nie tylko w sporach o wypłatę wynagrodzenia ale i w innych są referencje ale napisane w pewien sposób . Oprócz wychwalania nasz jakie to byłysmy wspaniałe , jak referencje zawierają takie sformułowania : taka a taka osoba - pełne dane osobowe była Haushalthilfe w dniach od do ........  wykonujac swoje obowiązki na podstawie umowy zawartej z ...... pełne dane firmy to jest to ważny dokument .  Warto sobie samej taki szablon wydukować przed wyjazdem wpisując na poczatki własnie te dane , pod nimi zostawić miejsce na wpisanie przez rodzinę opinni o naszej pracy - referencji i na końcu umieścić właśnie to zdanie ... wykonujac swoje obowiązki na podsatwie umowy z firmą taka a taką . Zaręczam , że 90 % Niemców będzie zadowolonych , że taki szablon może tylko wypełnić a nie kombinowac jak go w całości napisać a my mamy ważne z punktu widzenia prawa , potwierdzenie , że zlecenie zostało wykonane lub , przy umowie o prace , że pracę wykonalśmy .

Ania, jedynie nie mieli adresu zamieszkania właściciela firmy. Mieli adres (siedzibę) firmy, adres do korespondencji, ale ja nie byłam pewna czy pod którymś z tych adresów mieszka właściciel. Bo to on powinien mi zapłacić wypłatę.
17 września 2014 22:31
już wyżej pisałam: firma nie odesłała mi podpisanej umowy,nie chciała mi wypłacić 5-tego wynagrodzenia, mówiąc ,ze nie mają teraz bo Klient jeszcze nie zapłacił i dostanę w nastepnym miesiacu , nie chcą wysłać mi potwierdzenia o odprowadzanych skladkach, a teraz kiedy syn podopiecznej poprosił o potwierdzenie na pismie z podpisem od polskiej firmy mojego wypowiedzenia,zebym nie miała problemu z otrzymaniem wynagrodzenia,bo są zadowoleni z mojej pracy, dostałam odpowiedź w formie maila,którego treść wkleiłam. 
17 września 2014 22:35 / 3 osobom podoba się ten post
Andrea - kilka spraw w tym temacie zostało już wyjaśnionych - tak mi się wydaje . rozmowa jest o konkretach a nie o tym jak bym to zrobiła - bo tak mi się wydaje . Przesłanie wypowiedzenia mailem - jeżeli nie ma możliwości przesłania listem poleconym - np poczta jest za daleko anie można opuścić miejsca pracy - jest usnawane jako skuteczne wypowiedzenie umowy pod warunkiem , iż pisemne wypowiedzenie , mające skutek w tej dacie o której pisaliśmy w mailu , zostanie dostarczone w formie pisemnej w teminie jak naszybszym , po uzyskaniu możliwości pisemnego zawiadomienia / wyrok sądu najwyższego z 2012 roku, sygnatury nie pamiętam , ale jak trzeba to pogrzebie w archiwach i podam / Andrea - fajna z ciebie dziewczyna ale przyznam szczerze , że niekiedy denerwujesz mnie , czytam np logicznie następuajce po sobie posty w sprawach ważnych dotyczących podstawowych rzeczy dla opiekunki, sprawy prawne , organizacyjne , lub jak sama uczestniczę w takiej wymianie pogladów i nagle ... Andrea , rady super , pocieszenia super , oburzenie prawdziwe tylko zaraz pod twoim wpisem pojawiaja sie inne komenty nie stricte związane z głównym tematem , wpisy sympatyczne , wesołe - tylko później cholera człwoieka bierze jak chce coś jeszcze raz przeczytać i mieć logiczny cią. No nie da się . Andrea - sympatyczna , uczynna i miła opiekunko - bardzo cię prosze tak po koleżeńsku - zastanów sie niekiedy czy wskazanym jest wtrącać swoje trzy grosze , niekoniecznie zgodne z głównym tematem .
17 września 2014 22:43
Malgi

Ania, jedynie nie mieli adresu zamieszkania właściciela firmy. Mieli adres (siedzibę) firmy, adres do korespondencji, ale ja nie byłam pewna czy pod którymś z tych adresów mieszka właściciel. Bo to on powinien mi zapłacić wypłatę.

No to jest włąsnie ten bład prawny , dla e-sądu muszi być komplet dokumentów . To teraz prędziutko uzupełnij pozew  w sadzie cywilnym o adres zamieszkania właściciela firmy i napisz wniosek do tego sądu aby w związku z uzupełnieniem pozwu , włąściwym do rozpatrzenia uznał e-sad w Lublinie . jako uzasadnienie podaj , iz wynagrodzenie za wykonanie zlecenia stanowi twoje jedyne źródło utzrymania lub , stanowi główne źródło utzymania twojej rodziny i w związku z tym zalezy ci aby sprawa została rozstzrygnieta jak najszybciej a to gwaratnuje rozpatrzenie pozwu przez e-sąd w Lublinie .
17 września 2014 22:43 / 1 osobie podoba się ten post
O matko i córko :(

17 września 2014 22:46 / 1 osobie podoba się ten post
Andrea dobrze ci podpowiada jest wiele rozwiazan zeby wszystko bylo na legalu .
17 września 2014 23:22 / 1 osobie podoba się ten post
andrea jesteś świetna ,,,,i co ? reszta się nie liczy ,,,,,