Mi drozdżowe nigdy nie udaje się dlatego mam pietra.No ale najwyższy czas uwierzyć w siebie i zanim okres dostanę muszę spróbować zrobić :)))))))
Mi drozdżowe nigdy nie udaje się dlatego mam pietra.No ale najwyższy czas uwierzyć w siebie i zanim okres dostanę muszę spróbować zrobić :)))))))
Moje poczatki z ciastem drozdzowym tez byly kiepskie. Swinie dziadka rosly w 3 miesiace, ha ha ha ! Teraz robie wszystko na oko i wychodzi.
Macie jakieś sprawdzone przepisy jak z bitej śmietany zrobić krem czekoladowy lub kawowy do przełożenia torta?
Macie jakieś sprawdzone przepisy jak z bitej śmietany zrobić krem czekoladowy lub kawowy do przełożenia torta?
Własnie dzisiaj robiłam-przepis od córki Pdp.:)
600 ml kremówki,do tego 2 tabliczki czekolady-zagotować i do lodówki na noc.Dzisiaj ubiłam-piekna,lekka,czekoladowa masa.
Spód upiekłam wczoraj też wg przepisu niemieckiej pani domu:)
Prosty,tani i rzeczywiscie zawsze wychodzi:)
Własnie dzisiaj robiłam-przepis od córki Pdp.:)
600 ml kremówki,do tego 2 tabliczki czekolady-zagotować i do lodówki na noc.Dzisiaj ubiłam-piekna,lekka,czekoladowa masa.
Spód upiekłam wczoraj też wg przepisu niemieckiej pani domu:)
Prosty,tani i rzeczywiscie zawsze wychodzi:)
Ja robiłam takie ciasto.Składniki do dużej miski oczywiście bez wyrabiania wstawiam do lodówki i na drugi dzień wyrabiam.Nie ma obawy bo zawsze się udaje.
Tort Malakoff 0,5l kremówki , 120g masła, 2 żółtka(nie koniecznie)15dag płatków migdałowych,cukier puder około 3/4szklanki(najlepiej próbować,jak kto lubi ), biały rum w/uznania ,ja daję około 3 małych kieliszków,dla dzieci bez alkoholu, 2 zagęstniki do śmietany( z reguły jeden wystarczy,ale można trochę dosypać) . 2p. okrągłych biszkoptów.W tortownicy wyłożonej folią alum. Układać namoczone w mleku biszkopty( szybko zamoczyć i układać,bo się rozciapciają) posmarować 1 warstwę,znów biszkopty,warstwa kremu,biszkopty. Ubić 250ml kremówki tylko z cukrem i zagęstnikem,można dodać prawdziwą wanilię lub trochę likieru amaretto. śmietanę nakładać łyżką tworząć fale,ozdobić według uznania,ale sam też jest ładny.Do lodówki, po 4h jest gotowy,a na drugi dzień,jeszcze lepszy. Krem wykorzystuję do ekler,babeczek,można jeść sam.
Podaj skład tego ciasta - chciałabym spróbować. Ja zawsze wyrobione ciasto do lodówki lub zimnej wody w lnianej ściereczce wkładałam.
A teraz jak obiecałam tak i podaję przepis na drożdżowe dla leniuchów.Po kolei:paczkę drożdży(10 dag)rozkruszyć do garnka lub głębokiej miski na to 1 szk cukru,5 jajek roztrzepanych,3/4 szk mleka,3/4 szk oleju i na koniec 2 szk przesianej mąki.Nie mieszać!!!Zostawić na noc w lodówce przykryte ściereczką.Na drugi dzień po dokładnym wymieszaniu(można mikserem)dodać następne 2 szk przesianej mąki,wymieszać a na koniec rodzynki.Wlać do blaszki i posypać kruszonką:0,5 kostki masła(ja robię z KASI),1 szk cukru i 1 szk mąki.Piec w 180 st. ok 50 min.Na pewno się uda bez żadnego zakalca.
Jak z KASIĄ to nie ma bata ,żeby się nie udało:) Prosty przepis ,spróbuję po powrocie:)
Pytania:
Mleko o temp.pokojowej?
Rodzynki namoczone czy suche?
Piekarnik nagrzany przed czy wkładac do zimnego?