Wypieki

12 listopada 2014 21:55 / 1 osobie podoba się ten post
Gabrysia

Kruszynka i jak wyszło?
Mam nadzieję że smacznie :)
 
Na przyszłość: najszybszy i najpewniejszy sernik (zawsze się udaje) !!
Mieć w zapasie Käsekuchenhilfe dr Oetkera (ca 1,10e) lub firmy Ruf (0,49e) - do dostania w Edeka, Rewe ...itd (w Aldiku i Lidlu chyba nie ma).
 
do tego potrzeba:
* 750g Quark (może być ten Magerstufe z Aldika)
* 4 jajka
* 150g cukru
* 1 opakowanie cukru waniliowego,
* 250 ml (1 szklanka) mleka,
* skórka otarta z jednej cytryny.
* ewent. rodzynki lub inne dodatki (np. owoce)
 
Ubić na sztywno pianę z 1/3 cukru i szczyptą soli,.
Żółtka i wszystko pozostałe (+Käsekuchenhilfe) razem do miski i miksować na najwyższych obrotach ok. 5 min. 
Wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i posypanej tartą bułką.
Piec ok. 70 min. (150 - 170 st.C). 
Po wyłaczeniu piekarnika nie otwierać go przez ok. 15 min. potem wyjąć i poczekać, aby przestygł (inaczej może opaść).
oby
Sernik jest pyszny - przygotowanie trwa ok. 20 min. (reszta to pieczenie) - wychodzi coś w rodzjau sernika wiedeńskiego (delikatny i pulchny).
 
Jeśli ktoś chce mieć spód na szybko (może być bez spodu) - wystarczy blachę wyłożyć herbatnikami, biszkoptami ....lub innymi kruchymi ciastkami i na to wylać masę serową (jest rzadka i to jest OK!).
 
Ja tutaj nie piekę -kuchenka antyczna :))) ...piekarnik słabo grzeje, termoobieg nie działa, ale we Wszystkich Św. po 2o.oo wieczorem zadzwoniła kuzynka z pytaniem, czy może następnego dnia wpaść na chwilę w odwiedziny z gośćmi (jej brat z żoną przyjechał na groby, przy okazji chcą też zobaczyć polską opiekunkę). Trochę poczułam się jak małpa (do oglądania) w ZOO, ale......mając na uwadze, że kuzynka jest przesymatyczną i pomocną osobą i poprzedniego dnia zabrała mnie z mężem na całe popołudnie na wycieczkę: Targ Św. Marcina w Görwill w Schwarzwaldzie - jak mogłam odmówić!
Mieliśmy z dziadkami 2 małe kawałki ciasta do kawy (ja nie jadam), sklepy zamknięte...miałam 2 opak. Querka z Aldika po 500g; jajka i pozostałe rzeczy znalały się w domu w tym stare Käsekuchenhilfe (jedno z Ruf, 2-gie z Oetkera), puszkę brzoskwiń właśnie kupiłam na zapas (Aldik 1,19e), bo miałam robić w przyszłym tygodniu galaretkę z owocami. 
Zaryzykowałam i .....wyszło coś przepysznego !!
Co prawda piekarnik się "opierał" - piekł się chyba ok. 2 godz. - ale efekt przerósł oczekiwania :))
 
Trochę "umodziłam" i na gotowy spód (herbatniki) dałam odsączone z sosu brzoskwinie, do masy serowej dodałam rodzynki, Querka było 1 kg (2 opak) i 1,5 opak. Käsekuchenhilfe, jajka były duże (te od "szczęsliwych" kur).
 
Sernik wyszedł super w smaku i wyglądzie (nazwano go Käsekuchentorte) .....goście okazali się przemili i siedzieli prawie 3 godz. zamiast 1/2 godz. - czego wcale nie żałuję :)))))
 
 
 
 

Gabrysiu,następnym razem wypróbuję wg twojego przepisu,po przeczytaniu dostałam takiej twórczej weny ,że gdyby nie póżna godzina,to zeszłabym do kuchni.Wogóle sama sobie się dziwię,że tutaj zaczynam piec,gotuję z moją Marysią bawarskie potrawy,a w domu w kuchni rządzi mąż-czas to zmienić Wszystkie przepisy zapisałam 
12 listopada 2014 22:53 / 1 osobie podoba się ten post
kruszynka1964

Tylko się nie śmiejcie,ale wyszło mi coś czekoladowego...

No....Kruszynka - gratulacje !!! Wygląda pysznie, na pewno będzie smakować :)))
No,no proszę, nawet z polewą czekoladową ...a chciałaś najprostszy przepis bo nie umiesz piec :)
Dlatego już nie pisałam....też polałam czekoladą, ale miałam jej za mało :))) 1/4 gorzkiej tabliczki - jak to dziadek zobaczył! (nie lubi gorzkiej) więc dodałam 1 batonik Baumastamm (Nugat) z Aldika i razem stopiłam (na parze). Polałam "w kratkę". Wyszło pięknie i nie za słodko :)
 
Jeszcze do mojego przepisu:
-przed wylaniem do formy delikatnie wymieszać masę serową z wcześniej ubitą pianą ....to chyba samo się rozumie :)))
 
-Käsekuchenhilfe:
http://ruf-lebensmittel.de/web/produkt.php?sprache=de&id=33&sid=178
http://www.oetker.de/unsere-produkte/backzutaten/kuchen-und-tortenhilfen/kaesekuchenhilfe.html,
 
to nic innego jak nasz polski Sernix Dr Oetkera (do kupienia w PL), ma tą zaletę że tam wszystko jest tzn. składniki budyniu (gł. mąka ziemniaczana), proszku do pieczenia itd, poza tym nie trzeba dodawać żadnego tłuszczu (masła ani i oleju - dietetycznie!), stosunkowo niewiele cukru ....ja dodaję jeszcze trochę mniej, w zamian owoce -robi się błyskawicznie :)
 
Jeśli ktoś chce (i ma dobry piekarnik) może zrobić spód z przepisu na opakowaniu, można bez spodu, albo wyłożyć herbatnikami, albo ulepić z rozkruszonych na mąkę ciastek (nawet tych z czekoladą, orzechami + 1 jajko i trochę roztopionego masła, można dodać np. wiórki kokosowe ....ktoś już o tym pisał).
Można dodać różne owoce najlepiej na spód tuż przed wylaniem masy serowej - brzoskwinie, gruszki, pomarańcze, mandarynki .....(jeśli z puszki, to odsączone z zalewy), do masy serowej można dodać (poza rodzynkami) zmielone orzechy lub płatki z migdałów - wszystko zależy od smaku, jaki się chce uzyskać ...tylko bez przesady :) ....najlepiej smakuje z 1 lub 2 dodatkami.
Efektownie wygląda i dobrze smakuje z wiśniami (bez pestek) wciśniętymi płytko do masy serowej.
 
Ciotka: wcześniej piekłam serniki prawie identycznie jak Ty -  teraz robię masę serową bez tłuszczu ...i się udaje :)
Widzę, że mamy podobne sposoby i smaki ....też kocham ciasto marchewkowe (napisz przepis), oprócz tego szarlotka, ale trochę inna (nie z musu, a z surowych jabłek).
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ł
 
 
 
23 listopada 2014 16:22 / 3 osobom podoba się ten post
Zapraszam na kawkę i moje wczorajsze dzieło
23 listopada 2014 16:32
scarlet

Zapraszam na kawkę i moje wczorajsze dzieło

no zdolniacha jestes,to krem czy bita smietana?
23 listopada 2014 16:36 / 1 osobie podoba się ten post
Bita śmietanka z brzoskwinimi z puszki.
23 listopada 2014 19:54
scarlet

Bita śmietanka z brzoskwinimi z puszki.

Też bym połowe zjadła przed zrobieniem zdjęcia :)) Wygląda jak arcydzieło:)
23 listopada 2014 20:27 / 1 osobie podoba się ten post
scarlet

Zapraszam na kawkę i moje wczorajsze dzieło

Pysznie wyglada mnie tam zawsze jakis zakalec wyjdzie taki anty talent cukierniczy ze mnie jedynie co mi wychodzi to sernik na zimno jak jestem w De raz go  pdp zrobie i na tym sie moja kariera cukiernicza konczy.
23 listopada 2014 20:37 / 1 osobie podoba się ten post
elzbietaa

Pysznie wyglada mnie tam zawsze jakis zakalec wyjdzie taki anty talent cukierniczy ze mnie jedynie co mi wychodzi to sernik na zimno jak jestem w De raz go  pdp zrobie i na tym sie moja kariera cukiernicza konczy.

nie jestes sama nie przejmuj sie -ja tez antytalencie do pieczenia ciast -choc ciagle probuje;-;-;-;-;-
23 listopada 2014 21:37 / 1 osobie podoba się ten post
reanata

nie jestes sama nie przejmuj sie -ja tez antytalencie do pieczenia ciast -choc ciagle probuje;-;-;-;-;-

Trening czyni mistrza ;)
23 listopada 2014 21:55
elzbietaa

Pysznie wyglada mnie tam zawsze jakis zakalec wyjdzie taki anty talent cukierniczy ze mnie jedynie co mi wychodzi to sernik na zimno jak jestem w De raz go  pdp zrobie i na tym sie moja kariera cukiernicza konczy.

Elu,
bądź tak dobra  i wrzuć przepis na ten serniczek i napisz z jakiego serka tu w DE robisz.
Juz wiem, co zrobię na nastepny weekend.
 
PS. dzięki za pochwałę.
24 listopada 2014 08:49 / 2 osobom podoba się ten post
scarlet

Elu,
bądź tak dobra  i wrzuć przepis na ten serniczek i napisz z jakiego serka tu w DE robisz.
Juz wiem, co zrobię na nastepny weekend.
 
PS. dzięki za pochwałę.

Scarlet kochana  jestem lewa do pieczenia ciast wiec ten sernik tez taki naciagany jak tu jade kupije 2 paczki w biedronce sernika na zimno i tutaj go robie paczke biszkoptow na to sernik na wierzch jakies owoce na to galaretka i zajadaja sie hej . 
Ostatnio moj pdp mial jakas  mala imprezke  w dziennym domu opieki jezdzi tam 2 razy w tyg po 8 godz i rzjcono haslo zeby pdp przyniesli po kawalku jakiegos ciasta ,no to ja machnelam ten sernik udekorowalam go jak ta lala i do dzis mi pdp opowiada  jaka zrobil furore a ja jak to umiem pyszne ciasta robic.A beztalencie  cukiernicze jestem dlatego ten sernik tak biore na wszelki wypadek czesto sie przydaje.
 
24 listopada 2014 08:57
Kochane,powiedzcie mi czy bez problemu kupie w De przyprawę do piernika?
Jeśli tak,pod jaką nazwą tego szukać?

Jeszcze nie rozgladałam się za nią, ale tak się właśnie zaczelam zastanawiać....
24 listopada 2014 11:09 / 2 osobom podoba się ten post
basiaim

Kochane,powiedzcie mi czy bez problemu kupie w De przyprawę do piernika?
Jeśli tak,pod jaką nazwą tego szukać?

Jeszcze nie rozgladałam się za nią, ale tak się właśnie zaczelam zastanawiać....

Pojęcia nie mam ,
jak nie znajdziesz to 3 paczuszki /polskie!/ chętnie Ci podeślę, wiem co kombinujesz ha...ha...  
 
Właśnie mi sprzataczka mówi że masz szukać po nazwą LEBKUCHENGEWURTZ.
24 listopada 2014 11:47 / 1 osobie podoba się ten post
scarlet

Pojęcia nie mam ,
jak nie znajdziesz to 3 paczuszki /polskie!/ chętnie Ci podeślę, wiem co kombinujesz ha...ha...  
 
Właśnie mi sprzataczka mówi że masz szukać po nazwą LEBKUCHENGEWURTZ.

Dziękuję :)
 
Mogliby mi z domu wysłać, ale.....
 
Ciasto musi surowe trochę odlezec a za tydzień juz je muszę piec,bo w środę lub czwartek muszę podać paczkę.
 
Chociaż może bym i zdążyła.....
 
Zobacze w "mojej" Edece....
24 listopada 2014 11:49 / 2 osobom podoba się ten post
basiaim

Dziękuję :)
 
Mogliby mi z domu wysłać, ale.....
 
Ciasto musi surowe trochę odlezec a za tydzień juz je muszę piec,bo w środę lub czwartek muszę podać paczkę.
 
Chociaż może bym i zdążyła.....
 
Zobacze w "mojej" Edece....

Basiu,
ja poważnie, jak nie kupisz to jutro Ci wyślę.
 
Będzie szybciej niż z PL.