Wypieki

24 listopada 2014 12:08 / 2 osobom podoba się ten post
scarlet

Basiu,
ja poważnie, jak nie kupisz to jutro Ci wyślę.
 
Będzie szybciej niż z PL.

tak nie ujelas swoim dobrym sercem ze ci je przesylam ;-;-;-;-;-
Serduszko
24 listopada 2014 12:12 / 2 osobom podoba się ten post
basiaim

Kochane,powiedzcie mi czy bez problemu kupie w De przyprawę do piernika?
Jeśli tak,pod jaką nazwą tego szukać?

Jeszcze nie rozgladałam się za nią, ale tak się właśnie zaczelam zastanawiać....

Nazwa taka, jak podała Scarlet, kupisz w Edece, Tengelmannie, w Rewe pewnie też.
24 listopada 2014 12:14 / 1 osobie podoba się ten post
scarlet

Basiu,
ja poważnie, jak nie kupisz to jutro Ci wyślę.
 
Będzie szybciej niż z PL.

Ojej....mile mnie zaskoczyłas :*
 
Dam Ci potem znać. 
 
A tak z ciekawosci- gdzie jesteś? W jakim mieście?
24 listopada 2014 12:54 / 1 osobie podoba się ten post
basiaim

Dziękuję :)
 
Mogliby mi z domu wysłać, ale.....
 
Ciasto musi surowe trochę odlezec a za tydzień juz je muszę piec,bo w środę lub czwartek muszę podać paczkę.
 
Chociaż może bym i zdążyła.....
 
Zobacze w "mojej" Edece....

W Edece może nie leżeć w regale z przyprawami, a np. na witrynie stoiska z mięskiem :))) serio, lub z artykułami "świątecznymi".  
24 listopada 2014 12:54 / 1 osobie podoba się ten post
scarlet wyslalam tobie piekne serduszko na talarzu i cosik ucieklo-ale bylo naprawde;-;-;-;-
24 listopada 2014 13:15 / 1 osobie podoba się ten post
basiaim

Ojej....mile mnie zaskoczyłas :*
 
Dam Ci potem znać. 
 
A tak z ciekawosci- gdzie jesteś? W jakim mieście?

91325 Adelsdorf
24 listopada 2014 13:18 / 2 osobom podoba się ten post
basiaim

Ojej....mile mnie zaskoczyłas :*
 
Dam Ci potem znać. 
 
A tak z ciekawosci- gdzie jesteś? W jakim mieście?

Najlepiej napisz sobie nazwę na kartce i zapytaj sprzedawczyń co kręcą sie między regałami.
Salazar ma rację, mogą być w dziwnym miejscu, ja juz raz tak czegoś szukałam,
było zupełnie wbrew logice ułożone.
24 listopada 2014 13:23 / 1 osobie podoba się ten post
reanata

scarlet wyslalam tobie piekne serduszko na talarzu i cosik ucieklo-ale bylo naprawde;-;-;-;-

Renatko u mnie jest, widzę je, czerwone!!
 
.   :):):):):):):)
24 listopada 2014 15:20 / 1 osobie podoba się ten post
scarlet

Najlepiej napisz sobie nazwę na kartce i zapytaj sprzedawczyń co kręcą sie między regałami.
Salazar ma rację, mogą być w dziwnym miejscu, ja juz raz tak czegoś szukałam,
było zupełnie wbrew logice ułożone.

Nie no,ja całkiem kumata jestem :)
 
Dałam radę bez kartki. Przyprawa była wśród wszystkich innych przypraw w Edece.
 
Nie mniej,bardzo dziękuję za propozycje. Napisz mi adres,podesle Ci parę pierniczkow :))))))
02 grudnia 2014 07:39
Kurcze....tak się podjarałam tymi piernikami,a nigdzie nie ma tu u mnie puszek do kupienia :(

Chyba nici z pierników :(
11 grudnia 2014 18:42 / 1 osobie podoba się ten post
Mleczko,znalazłam Ci odpowiedni dział dla waniliowych rogalików,żebyś nie musiała szukać.
11 grudnia 2014 19:03
ivanilia40

Mleczko,znalazłam Ci odpowiedni dział dla waniliowych rogalików,żebyś nie musiała szukać.

Ja bystra jestem.
11 grudnia 2014 19:05 / 1 osobie podoba się ten post
mleczko47

Ja bystra jestem.

Nagniotłaś się ciasteczek więc zadbałam o Twoje palce,żeby klikać nie musiały w poszukiwaniu tematu .Lecę po zeszyt i długopis .
11 grudnia 2014 19:14 / 4 osobom podoba się ten post
                                                    
 
30 dkg maki
25 dkg masła
5 dkg orzechow mielonych
5 dkg migdałów mielonych
7 dkg cukru pudru
1 łyzka rumu.
 
Wyrobić ciasto i dalej postepowac tak jak sie robi nasze kopytka.Pokrojone cząstki najpierw kulke uformowac a potem polozyc na stolnicy i wałkować.Utworzy sie taki wałeczek miedzy palcami  (serdecznym a wskazujacym) jak chcesz malutkie to trzeba kroic malutkie kopytka i formować. Piec na papierze w tem
150 - 180 St.C. Jak nabiorą koloru (trzeba pilnować pierwsza blache)gorące przekladac do pudełka obficie posypać waniliowym cukrem pudrem.Zamknąć pudlo i min tydzien musza odstać. Trzeba delikatnie przekladac bo są bardzo kruche a jak odstoja swoje to już nie sa tak kruche.Sa bardzo smaczne w ustach sie rozpływają.Smacznego.
 
Mam jeszcze kilka innych przepisow na ciasteczka,będę je umieszczała.
 
 
 
11 grudnia 2014 19:26 / 1 osobie podoba się ten post
mleczko47

                                                    
 
30 dkg maki
25 dkg masła
5 dkg orzechow mielonych
5 dkg migdałów mielonych
7 dkg cukru pudru
1 łyzka rumu.
 
Wyrobić ciasto i dalej postepowac tak jak sie robi nasze kopytka.Pokrojone cząstki najpierw kulke uformowac a potem polozyc na stolnicy i wałkować.Utworzy sie taki wałeczek miedzy palcami  (serdecznym a wskazujacym) jak chcesz malutkie to trzeba kroic malutkie kopytka i formować. Piec na papierze w tem
150 - 180 St.C. Jak nabiorą koloru (trzeba pilnować pierwsza blache)gorące przekladac do pudełka obficie posypać waniliowym cukrem pudrem.Zamknąć pudlo i min tydzien musza odstać. Trzeba delikatnie przekladac bo są bardzo kruche a jak odstoja swoje to już nie sa tak kruche.Sa bardzo smaczne w ustach sie rozpływają.Smacznego.
 
Mam jeszcze kilka innych przepisow na ciasteczka,będę je umieszczała.
 
 
 

umieszczaj , umieszczaj - będę zrzynać i .... tyć . Ale tyć z przyjemnością ! czekam na dalsze przepisy .....