Wypieki

11 grudnia 2014 19:26 / 1 osobie podoba się ten post
mleczko47

                                                    
 
30 dkg maki
25 dkg masła
5 dkg orzechow mielonych
5 dkg migdałów mielonych
7 dkg cukru pudru
1 łyzka rumu.
 
Wyrobić ciasto i dalej postepowac tak jak sie robi nasze kopytka.Pokrojone cząstki najpierw kulke uformowac a potem polozyc na stolnicy i wałkować.Utworzy sie taki wałeczek miedzy palcami  (serdecznym a wskazujacym) jak chcesz malutkie to trzeba kroic malutkie kopytka i formować. Piec na papierze w tem
150 - 180 St.C. Jak nabiorą koloru (trzeba pilnować pierwsza blache)gorące przekladac do pudełka obficie posypać waniliowym cukrem pudrem.Zamknąć pudlo i min tydzien musza odstać. Trzeba delikatnie przekladac bo są bardzo kruche a jak odstoja swoje to już nie sa tak kruche.Sa bardzo smaczne w ustach sie rozpływają.Smacznego.
 
Mam jeszcze kilka innych przepisow na ciasteczka,będę je umieszczała.
 
 
 

Mogłaś sobie darować już to zamykanie pudełka i czekanie tydzień...:))))) Dzięki zrobie w domku :)
11 grudnia 2014 20:10 / 1 osobie podoba się ten post
Dziewczyny, jak przechowywać pierniki świateczne? Koleżanka podesłała mi fany przepis z lidla, ponoc bardzo dobe wychodzą, ale nie mam żadnych puszek na ciastka. Nie przemyślałam tego bo ciasto już leżakuje w lodówce... moge trzymac ciasteczka w zwykłych wrkach foliowych, szczelnie zawiązane? Pierwszy raz machnełam się na pierniki na święta :)
11 grudnia 2014 20:12
Barba

Dziewczyny, jak przechowywać pierniki świateczne? Koleżanka podesłała mi fany przepis z lidla, ponoc bardzo dobe wychodzą, ale nie mam żadnych puszek na ciastka. Nie przemyślałam tego bo ciasto już leżakuje w lodówce... moge trzymac ciasteczka w zwykłych wrkach foliowych, szczelnie zawiązane? Pierwszy raz machnełam się na pierniki na święta :)

Nie, bo będą gumiaste.Nie masz plastikowego pojemnika?
11 grudnia 2014 20:15
mleczko47

Nie, bo będą gumiaste.Nie masz plastikowego pojemnika?

Jeden nie duży - reszta zajeta przez inne produkty. Jak mają byc gumiaste to juz wole isc do klepu i kupic jakąś miske plastikowa zamykana w takim razie ;/
11 grudnia 2014 20:19
Barba

Jeden nie duży - reszta zajeta przez inne produkty. Jak mają byc gumiaste to juz wole isc do klepu i kupic jakąś miske plastikowa zamykana w takim razie ;/

A co tam masz w tych pozostałych pojemnikach, przesyp lub przełóż do workow.I juz:)
11 grudnia 2014 20:24
mleczko47

A co tam masz w tych pozostałych pojemnikach, przesyp lub przełóż do workow.I juz:)

Makarony, kasze, cukier itp. Do worków nie bardzo żeby je przesypywać. Dokupie coś, pojemniki zawsze sie przydadza w sumie.
11 grudnia 2014 20:29 / 1 osobie podoba się ten post
Barba

Makarony, kasze, cukier itp. Do worków nie bardzo żeby je przesypywać. Dokupie coś, pojemniki zawsze sie przydadza w sumie.

No to makaron przesyp.Bierz sie do roboty i pochwal sie tymi pierniczkami.
 
Jutro wstawie przepis na ciasteczka z marmoladą.Robię zawsze z różana w Tesco do nabycia w kraju.Pachnie pieknie , smaczna  a i konsystencja jak najbardziej odpowiada.
12 grudnia 2014 10:37 / 5 osobom podoba się ten post
To jest przyrząd do wycinania ciastek.Kosztuje parę groszy nie wiem czy jest w DE ja go kupiłam w Austrii.Prosta forma  - to wieksze kółka na spód,potem ta ząbkowana mniejsza  w której  niebieską wycina sie otworki kładzie się na wierzch(a w srodku marmolada).
 
Przepis: Ciastka  ISZLA z marmoladą.
40 dkg maki
25 dkg masła
12 dkg cukru pudru
  1 jajko
  8 dkg  orzechow mielonych
Wyrobić ciasto, rozwałkować i wykrawac poł/pół jedno cale,jedno z dziurkami.Piec w tem 150-180 st.C az lekko sie zabrązowią,przekladać marmoladą,obsypac cukrem pudrem .
 
Muszą odstać około tygodnia w pojemniku.
 
12 grudnia 2014 14:57 / 1 osobie podoba się ten post
mleczko47

To jest przyrząd do wycinania ciastek.Kosztuje parę groszy nie wiem czy jest w DE ja go kupiłam w Austrii.Prosta forma  - to wieksze kółka na spód,potem ta ząbkowana mniejsza  w której  niebieską wycina sie otworki kładzie się na wierzch(a w srodku marmolada).
 
Przepis: Ciastka  ISZLA z marmoladą.
40 dkg maki
25 dkg masła
12 dkg cukru pudru
  1 jajko
  8 dkg  orzechow mielonych
Wyrobić ciasto, rozwałkować i wykrawac poł/pół jedno cale,jedno z dziurkami.Piec w tem 150-180 st.C az lekko sie zabrązowią,przekladać marmoladą,obsypac cukrem pudrem .
 
Muszą odstać około tygodnia w pojemniku.
 

Czy znasz jakis przepis na ciasteczka,które można jeść od razu po wyjęciu z piekarnika?? No kto wytrzyma tydzien żeby ciastka odleżały? :)))))))
14 grudnia 2014 17:47 / 4 osobom podoba się ten post
mleczko47

To jest przyrząd do wycinania ciastek.Kosztuje parę groszy nie wiem czy jest w DE ja go kupiłam w Austrii.Prosta forma  - to wieksze kółka na spód,potem ta ząbkowana mniejsza  w której  niebieską wycina sie otworki kładzie się na wierzch(a w srodku marmolada).
 
Przepis: Ciastka  ISZLA z marmoladą.
40 dkg maki
25 dkg masła
12 dkg cukru pudru
  1 jajko
  8 dkg  orzechow mielonych
Wyrobić ciasto, rozwałkować i wykrawac poł/pół jedno cale,jedno z dziurkami.Piec w tem 150-180 st.C az lekko sie zabrązowią,przekladać marmoladą,obsypac cukrem pudrem .
 
Muszą odstać około tygodnia w pojemniku.
 

Właśnie skonczyłam piec ciasteczka (przepis powyzej).
14 grudnia 2014 18:13 / 2 osobom podoba się ten post
mleczko47

Właśnie skonczyłam piec ciasteczka (przepis powyzej).

Wyglądają tak smakowicie,że wątpię czy tydzień odstoją....założyłabym sie,ale nie ma nam kto "dłoni przeciąć" :))
14 grudnia 2014 18:18 / 1 osobie podoba się ten post
ivanilia40

Wyglądają tak smakowicie,że wątpię czy tydzień odstoją....założyłabym sie,ale nie ma nam kto "dłoni przeciąć" :))

Jeszcze mam przepis na maslane ciasteczka z ubitym białkiem na sztywno.Ale to jutro napisze.Pierniczki - mam tez przepis - b.dobre. Przepisy pochodza z Austrii u nich ciasteczka adwentowe piecze sie w kilogramach, a asortyment,az w glowie sie kręci.
14 grudnia 2014 18:34
Własnie wróciłam z wypieków -pierwszy raz w życiu upiekłam ciasteczka maślane , jutro tylko glanz zrobię i ok . Moje cudeńka są w kształcie serduszek ,ckoinki ., gwiazdek itd. Wyszły bardzo smaczne ale to nie moje hobby -spróbowałam ,upiekłam i na tym koniec.
14 grudnia 2014 18:42
didusia

Własnie wróciłam z wypieków -pierwszy raz w życiu upiekłam ciasteczka maślane , jutro tylko glanz zrobię i ok . Moje cudeńka są w kształcie serduszek ,ckoinki ., gwiazdek itd. Wyszły bardzo smaczne ale to nie moje hobby -spróbowałam ,upiekłam i na tym koniec.

to znaczy,ze nie bedziesz jadła?