to znaczy,ze nie bedziesz jadła?
to znaczy,ze nie bedziesz jadła?
Czy znasz jakis przepis na ciasteczka,które można jeść od razu po wyjęciu z piekarnika?? No kto wytrzyma tydzien żeby ciastka odleżały? :)))))))
Prosze bardzo;
250g-masła
350g-maki
100g-cukru
100g-migdały mielone
2paczki cukru waniliowego
Wszystko wymieszac do jednolitej masy,pokroic na czesc,utwozyc cienki rulonik jak do kopytkow zawinac w folie włozyc do lodowki na dwie godzinki .Pozniej kroimy cienkie plasterki na blaszke i do piekarnika piec około 10minut jasny kolor 180-200st.C w zaleznosci od piekarnika mozna jesc od reki .A jak wyciagniesz z piekarnika poczekac az wystygna!! Smacznego!!
Oj znowu czekać trzeba....mam nadzieję ze szybko stygną :)))) Dzięki Manuelka,zrobie w domku:)
Prosze bardzo;
250g-masła
350g-maki
100g-cukru
100g-migdały mielone
2paczki cukru waniliowego
Wszystko wymieszac do jednolitej masy,pokroic na czesc,utwozyc cienki rulonik jak do kopytkow zawinac w folie włozyc do lodowki na dwie godzinki .Pozniej kroimy cienkie plasterki na blaszke i do piekarnika piec około 10minut jasny kolor 180-200st.C w zaleznosci od piekarnika mozna jesc od reki .A jak wyciagniesz z piekarnika poczekac az wystygna!! Smacznego!!
Bez jajka?
Dla chetnych ciastka kokosowe;
280g masła
350 maki
5łyzek cukru waniliowego (5paczek)
125g wiorkow kokosowych
Wszystko razem wymieszac w jednolita mase odstawic do lodowki lud zimne miejsce na godzinke!!Pozniej robimy małe kuleczki i płaszczymy je reka,tak około 5cm okrogłe i grubosc około 1cm.Piec 180st,około 10 minut Zrobiona szybciej masa lukrowa smarujemy na wieszku mozna udekorowac groszkem kolorowym,Smacznego
Mamuelka ,ja to Cię kiedyś "zaszczele"!!!Czytam i czytam" smarujemy na wieszaku" i myślę jaki lukier na wieszaku???????ha ha ha
Przepis fajny -uwielbiam kokosowe smaki:)Z lukrem na wierzchu:):):)Mniam ,mniam:):):)
Mamuelka ,ja to Cię kiedyś "zaszczele"!!!Czytam i czytam" smarujemy na wieszaku" i myślę jaki lukier na wieszaku???????ha ha ha
Przepis fajny -uwielbiam kokosowe smaki:)Z lukrem na wierzchu:):):)Mniam ,mniam:):):)
Szukam przepisu na małe rogaliki z dzemem -ktoś wkleiłlink ale nie mogę znaleść -zalezy mi na sprawdzonym przepsie - mistrzynie wypieków proszę o odzew.
Prosze bardzo;
250g-masła
350g-maki
100g-cukru
100g-migdały mielone
2paczki cukru waniliowego
Wszystko wymieszac do jednolitej masy,pokroic na czesc,utwozyc cienki rulonik jak do kopytkow zawinac w folie włozyc do lodowki na dwie godzinki .Pozniej kroimy cienkie plasterki na blaszke i do piekarnika piec około 10minut jasny kolor 180-200st.C w zaleznosci od piekarnika mozna jesc od reki .A jak wyciagniesz z piekarnika poczekac az wystygna!! Smacznego!!
Właśnie lezakują w lodówce, ale nie wiem,czy mi wyjdą..... Miałam problem z połączeniem składników. Ciasto się rozsypuje :(
Przepis jest z internetu, moze akurat :-):
na ok 50 rogalików
400g mąki pszennej lub orkiszowej (jasnej)
250g masła
70g cukru pudru
szczypta soli
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%ok 200g dżemu lub konfitur o gęstej konsystencji
Mąkę, masło, cukier przesiekaj razem, potem dodaj żółtka i śmietanę. Szybko zagnieć ciasto - ja zazwyczaj robię to w mikserze, płaskim mieszadłem. Ciasto podziel na 6 równych części i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny albo do zamrażarki na ok 40 minut.
Wyjmij jedną część zimnego ciasta (pozostałe trzymaj w lodówce), rozwałkuj cieniutko na omączonym lekko (na grubość ok 2-3mm) i odrysuj koło od dużego talerza. Podziel koło radełkiem na 8 równych trójkątów. Na każdym trójkącie ułóż pół łyżeczki dżemu, zwiń rulonik rozpoczynając od szerszego ciasta i uformuj rogalik w taki sposób, by szpic ciasta znalazł się pod spodem. Układaj gotowe rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Podobnie postępuj z pozostałymi częściami ciasta, które czeka w lodówce. Wypełnione rogalikami blachy (u mnie 2 szt) wstaw do lodówki na minimum godzinę.
Rozgrzej piekarnik do 190°C. Posmaruj rogaliki rozkłóconym białkiem i posyp grubym cukrem. Piecz ok 15-17 minut na złoty kolor, w połowie pieczenia zamień blachy miejscami, by rogaliki równo się zezłociły. Wystudzone rogaliki posyp cukrem pudrem.Wiesz co... najlepiej od razu zrób z podwójnej ilości ciasta, naprawdę szybko znikają :)