Wypieki

14 grudnia 2014 18:49 / 1 osobie podoba się ten post
mleczko47

to znaczy,ze nie bedziesz jadła?

No co Ty , będę ,ale więcej nie będe piekła , moja mama zawsze piekła to niech dalej to robi ,co Jej będę prace zabierała a na wyjazdach niech się Niemieckie piekarnie wykażą.  DDD  
 
Ale się zabędowałam.
15 grudnia 2014 22:52 / 2 osobom podoba się ten post
ivanilia40

Czy znasz jakis przepis na ciasteczka,które można jeść od razu po wyjęciu z piekarnika?? No kto wytrzyma tydzien żeby ciastka odleżały? :)))))))

Prosze bardzo;
250g-masła
350g-maki
100g-cukru
100g-migdały mielone
2paczki cukru waniliowego
Wszystko wymieszac do jednolitej masy,pokroic na czesc,utwozyc cienki rulonik jak do kopytkow zawinac w folie włozyc do lodowki na dwie godzinki .Pozniej kroimy cienkie plasterki na blaszke i do piekarnika piec około 10minut jasny kolor 180-200st.C w zaleznosci od piekarnika mozna jesc od reki .A jak wyciagniesz z piekarnika poczekac az wystygna!! Smacznego!!
 
15 grudnia 2014 22:57 / 1 osobie podoba się ten post
Zakręcona Mamuela

Prosze bardzo;
250g-masła
350g-maki
100g-cukru
100g-migdały mielone
2paczki cukru waniliowego
Wszystko wymieszac do jednolitej masy,pokroic na czesc,utwozyc cienki rulonik jak do kopytkow zawinac w folie włozyc do lodowki na dwie godzinki .Pozniej kroimy cienkie plasterki na blaszke i do piekarnika piec około 10minut jasny kolor 180-200st.C w zaleznosci od piekarnika mozna jesc od reki .A jak wyciagniesz z piekarnika poczekac az wystygna!! Smacznego!!
 

Oj znowu czekać trzeba....mam nadzieję ze szybko stygną :)))) Dzięki Manuelka,zrobie w domku:)
15 grudnia 2014 22:59 / 1 osobie podoba się ten post
ivanilia40

Oj znowu czekać trzeba....mam nadzieję ze szybko stygną :)))) Dzięki Manuelka,zrobie w domku:)

Szybko zanim zrobisz nastepne te upieczone wystygna:))A mam jeszcze gdzies z wiorkami kokosowymi jak znajde przepis to ci podrzuce:))))))))))
16 grudnia 2014 09:07
Zakręcona Mamuela

Prosze bardzo;
250g-masła
350g-maki
100g-cukru
100g-migdały mielone
2paczki cukru waniliowego
Wszystko wymieszac do jednolitej masy,pokroic na czesc,utwozyc cienki rulonik jak do kopytkow zawinac w folie włozyc do lodowki na dwie godzinki .Pozniej kroimy cienkie plasterki na blaszke i do piekarnika piec około 10minut jasny kolor 180-200st.C w zaleznosci od piekarnika mozna jesc od reki .A jak wyciagniesz z piekarnika poczekac az wystygna!! Smacznego!!
 

Bez jajka?
 
17 grudnia 2014 08:32
Malgi

Bez jajka?
 

Tak bez jajka"))
17 grudnia 2014 16:41 / 2 osobom podoba się ten post
Dla chetnych ciastka kokosowe;
280g masła
350 maki
5łyzek cukru waniliowego (5paczek)
125g wiorkow kokosowych
Wszystko razem wymieszac  w jednolita mase odstawic do lodowki lud zimne miejsce na godzinke!!Pozniej robimy małe kuleczki i płaszczymy je reka,tak około 5cm okrogłe i grubosc około 1cm.Piec 180st,około 10 minut Zrobiona szybciej masa lukrowa smarujemy na wieszku mozna udekorowac groszkem kolorowym,Smacznego
17 grudnia 2014 16:49 / 4 osobom podoba się ten post
Zakręcona Mamuela

Dla chetnych ciastka kokosowe;
280g masła
350 maki
5łyzek cukru waniliowego (5paczek)
125g wiorkow kokosowych
Wszystko razem wymieszac  w jednolita mase odstawic do lodowki lud zimne miejsce na godzinke!!Pozniej robimy małe kuleczki i płaszczymy je reka,tak około 5cm okrogłe i grubosc około 1cm.Piec 180st,około 10 minut Zrobiona szybciej masa lukrowa smarujemy na wieszku mozna udekorowac groszkem kolorowym,Smacznego

Mamuelka ,ja to Cię kiedyś "zaszczele"!!!Czytam i czytam" smarujemy na wieszaku" i myślę jaki lukier na wieszaku???????ha ha ha 
 
Przepis fajny -uwielbiam kokosowe smaki:)Z lukrem na wierzchu:):):)Mniam ,mniam:):):)
17 grudnia 2014 17:02 / 1 osobie podoba się ten post
kasia63

Mamuelka ,ja to Cię kiedyś "zaszczele"!!!Czytam i czytam" smarujemy na wieszaku" i myślę jaki lukier na wieszaku???????ha ha ha 
 
Przepis fajny -uwielbiam kokosowe smaki:)Z lukrem na wierzchu:):):)Mniam ,mniam:):):)

Ten lukier na wiesz(a)ku ma być!!!!
17 grudnia 2014 17:45 / 1 osobie podoba się ten post
kasia63

Mamuelka ,ja to Cię kiedyś "zaszczele"!!!Czytam i czytam" smarujemy na wieszaku" i myślę jaki lukier na wieszaku???????ha ha ha 
 
Przepis fajny -uwielbiam kokosowe smaki:)Z lukrem na wierzchu:):):)Mniam ,mniam:):):)

Kasiu jakim busem jezdzisz postaram ci sie w droge pod lufe nie podejsc hehehehehe
19 grudnia 2014 16:02
Szukam przepisu na małe rogaliki z dzemem -ktoś wkleiłlink ale nie mogę znaleść -zalezy mi na sprawdzonym przepsie - mistrzynie wypieków proszę o odzew.
19 grudnia 2014 16:13 / 1 osobie podoba się ten post
didusia

Szukam przepisu na małe rogaliki z dzemem -ktoś wkleiłlink ale nie mogę znaleść -zalezy mi na sprawdzonym przepsie - mistrzynie wypieków proszę o odzew.

Przepis jest z internetu, moze akurat :
na ok 50 rogalików
 
400g mąki pszennej lub orkiszowej (jasnej)
250g masła
70g cukru pudru
szczypta soli
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%ok 200g dżemu lub konfitur o gęstej konsystencji
 
Mąkę, masło, cukier przesiekaj razem, potem dodaj żółtka i śmietanę. Szybko zagnieć ciasto - ja zazwyczaj robię to w mikserze, płaskim mieszadłem. Ciasto podziel na 6 równych części i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny albo do zamrażarki na ok 40 minut. 
Wyjmij jedną część zimnego ciasta (pozostałe trzymaj w lodówce), rozwałkuj cieniutko na omączonym lekko (na grubość ok 2-3mm) i odrysuj koło od dużego talerza. Podziel koło radełkiem na 8 równych trójkątów. Na każdym trójkącie ułóż pół łyżeczki dżemu, zwiń rulonik rozpoczynając od szerszego ciasta i uformuj rogalik w taki sposób, by szpic ciasta znalazł się pod spodem. Układaj gotowe rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Podobnie postępuj z pozostałymi częściami ciasta, które czeka w lodówce. Wypełnione rogalikami blachy (u mnie 2 szt) wstaw do lodówki na minimum godzinę.
Rozgrzej piekarnik do 190°C. Posmaruj rogaliki rozkłóconym białkiem i posyp grubym cukrem. Piecz ok 15-17 minut na złoty kolor, w połowie pieczenia zamień blachy miejscami, by rogaliki równo się zezłociły. Wystudzone rogaliki posyp cukrem pudrem.Wiesz co... najlepiej od razu zrób z podwójnej ilości ciasta, naprawdę szybko znikają :)
19 grudnia 2014 16:17
Zakręcona Mamuela

Prosze bardzo;
250g-masła
350g-maki
100g-cukru
100g-migdały mielone
2paczki cukru waniliowego
Wszystko wymieszac do jednolitej masy,pokroic na czesc,utwozyc cienki rulonik jak do kopytkow zawinac w folie włozyc do lodowki na dwie godzinki .Pozniej kroimy cienkie plasterki na blaszke i do piekarnika piec około 10minut jasny kolor 180-200st.C w zaleznosci od piekarnika mozna jesc od reki .A jak wyciagniesz z piekarnika poczekac az wystygna!! Smacznego!!
 

Właśnie lezakują w lodówce, ale nie wiem,czy mi wyjdą..... Miałam problem z połączeniem składników. Ciasto się rozsypuje :(
19 grudnia 2014 16:27
basiaim

Właśnie lezakują w lodówce, ale nie wiem,czy mi wyjdą..... Miałam problem z połączeniem składników. Ciasto się rozsypuje :(

A, czego dotyczy ten przepis?
19 grudnia 2014 16:39
Pyza

Przepis jest z internetu, moze akurat :-):
na ok 50 rogalików
 
400g mąki pszennej lub orkiszowej (jasnej)
250g masła
70g cukru pudru
szczypta soli
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%ok 200g dżemu lub konfitur o gęstej konsystencji
 
Mąkę, masło, cukier przesiekaj razem, potem dodaj żółtka i śmietanę. Szybko zagnieć ciasto - ja zazwyczaj robię to w mikserze, płaskim mieszadłem. Ciasto podziel na 6 równych części i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny albo do zamrażarki na ok 40 minut. 
Wyjmij jedną część zimnego ciasta (pozostałe trzymaj w lodówce), rozwałkuj cieniutko na omączonym lekko (na grubość ok 2-3mm) i odrysuj koło od dużego talerza. Podziel koło radełkiem na 8 równych trójkątów. Na każdym trójkącie ułóż pół łyżeczki dżemu, zwiń rulonik rozpoczynając od szerszego ciasta i uformuj rogalik w taki sposób, by szpic ciasta znalazł się pod spodem. Układaj gotowe rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Podobnie postępuj z pozostałymi częściami ciasta, które czeka w lodówce. Wypełnione rogalikami blachy (u mnie 2 szt) wstaw do lodówki na minimum godzinę.
Rozgrzej piekarnik do 190°C. Posmaruj rogaliki rozkłóconym białkiem i posyp grubym cukrem. Piecz ok 15-17 minut na złoty kolor, w połowie pieczenia zamień blachy miejscami, by rogaliki równo się zezłociły. Wystudzone rogaliki posyp cukrem pudrem.Wiesz co... najlepiej od razu zrób z podwójnej ilości ciasta, naprawdę szybko znikają :)

Dużo czytania ,mam nadzieję ,że mniej roboty -dzięki bardzo ,będę sie produkować zobaczymy co z tego wyjdzie ,jakby co jest karmnik w ogródku to ptaszki na wigilię będa miały co jeść.