Wypieki

19 grudnia 2014 16:41 / 2 osobom podoba się ten post
didusia

Szukam przepisu na małe rogaliki z dzemem -ktoś wkleiłlink ale nie mogę znaleść -zalezy mi na sprawdzonym przepsie - mistrzynie wypieków proszę o odzew.

już kiedyś pisałam ''rogaliki z ciasta topionego''  3 szkl. mąki posiekać z 1 jajkiem i kostką margaryny, dodać szczyptę soli i 3 łyżki cukru, pogrzać około 0'5szkl. mleka z 4dag drożdży, dodać mleko i drożde ,  szybko zagnieść ciasto i włożyć do dużego garnka z zimną wodą. kiedy ciasto wypłynie posypać mąki i zagnieść kulkę , potem pokroić na cztery kulki. Każdą rozwałkować i pokroić promieniście, nakładać drzen na szerszym końcu trójkąta, zwijać rogaliki, posmarować rozkłóconym jajkiem i piec . nagrzany piekarnik 175 C do złotego koloru tak około 15  -20 min. polewać czekoladą, lukrem i czym tam chcesz.Zawsze się udają, a ciasto można wykorzystać również na paszteciki tylko mniej cukru.
19 grudnia 2014 16:45
didusia

Dużo czytania ,mam nadzieję ,że mniej roboty -dzięki bardzo ,będę sie produkować zobaczymy co z tego wyjdzie ,jakby co jest karmnik w ogródku to ptaszki na wigilię będa miały co jeść.

Robiłas z gotowego ciasta francuskiego? bardzo dobre z musem jabłkowym w srodku.Proste,szybkie i smaczne.
19 grudnia 2014 16:49
mleczko47

Robiłas z gotowego ciasta francuskiego? bardzo dobre z musem jabłkowym w srodku.Proste,szybkie i smaczne.

Jestem początkująca, narazie co zrobiłam to wychodzi smaczne - tu w De mam jedyną i niepowtarzalną okazję nauczyć się piec ciasta tzn , dobre- w domu nie chce mi sie i nie mam czasu -jakbyś mogła to napisz przepis może skorzystam . Z góry " słodko" dziekuję.
19 grudnia 2014 16:58
didusia

Jestem początkująca, narazie co zrobiłam to wychodzi smaczne - tu w De mam jedyną i niepowtarzalną okazję nauczyć się piec ciasta tzn , dobre- w domu nie chce mi sie i nie mam czasu -jakbyś mogła to napisz przepis może skorzystam . Z góry " słodko" dziekuję.

Podalam przepisy na ciastka wlasnie na wypiekach didusia nie bądz leniwa poszukaj:) a te z gotowego ciasta: to kupisz taki rulonik i delikatnie rozwin go na tym papierze w ktory jest zawiniety.Podziel na 3 cześci wzdłuż i na cztery - pięć prostokątow po dłuższej linii ciasta. Połóz na kazdy prostokąt jakis dzem czy mus jabłkowy i zwić.(ukształtuj jak rogalik) Rozłoz na blache i posmaruj bialkiem albo wodą.Wstawiaj do nagrzanego piekarnika tak ok. 180 st.C. po paru minutach juz są upieczone .Posyp cukrem pudrem. (kładź na papier nie na blaszkę bezposrednio).
19 grudnia 2014 17:09
mleczko47

Podalam przepisy na ciastka wlasnie na wypiekach didusia nie bądz leniwa poszukaj:) a te z gotowego ciasta: to kupisz taki rulonik i delikatnie rozwin go na tym papierze w ktory jest zawiniety.Podziel na 3 cześci wzdłuż i na cztery - pięć prostokątow po dłuższej linii ciasta. Połóz na kazdy prostokąt jakis dzem czy mus jabłkowy i zwić.(ukształtuj jak rogalik) Rozłoz na blache i posmaruj bialkiem albo wodą.Wstawiaj do nagrzanego piekarnika tak ok. 180 st.C. po paru minutach juz są upieczone .Posyp cukrem pudrem. (kładź na papier nie na blaszkę bezposrednio).

Spokojnie , nie ma sprawy  ,dzieki.
19 grudnia 2014 17:35
Pyza

A, czego dotyczy ten przepis?

Kruche ciastka.
20 grudnia 2014 23:31
basiaim

Właśnie lezakują w lodówce, ale nie wiem,czy mi wyjdą..... Miałam problem z połączeniem składników. Ciasto się rozsypuje :(

Jak to przy robieniu rulonika takiego jak na kopytka? bo normalnie wszystko sie zwiaze razem nigdy nie mam problemow a robie je czesto!!
21 grudnia 2014 07:20
Zakręcona Mamuela

Jak to przy robieniu rulonika takiego jak na kopytka? bo normalnie wszystko sie zwiaze razem nigdy nie mam problemow a robie je czesto!!

Dodalam do ciasta żółtko i jakoś mi poszło.
 
 
21 grudnia 2014 08:38 / 2 osobom podoba się ten post
mleczko47

Robiłas z gotowego ciasta francuskiego? bardzo dobre z musem jabłkowym w srodku.Proste,szybkie i smaczne.

Z gotowego ciasta francuskiego można zrobić super koperty owocowe.
Z ananasem lub brzoskwinią z puszki, albo z połówką jabłka czy gruszki.
Pokroić ciasto na kwadraty, na środku położyć owoc i rogi skleić na kształt koperty.
 
21 grudnia 2014 09:21 / 1 osobie podoba się ten post
Malgi

Z gotowego ciasta francuskiego można zrobić super koperty owocowe.
Z ananasem lub brzoskwinią z puszki, albo z połówką jabłka czy gruszki.
Pokroić ciasto na kwadraty, na środku położyć owoc i rogi skleić na kształt koperty.
 

A jakie " Napoleonki " wychodzą pychotki ! ......jak kiedyś zrobiłam to przypomniały mi się te , które w dziecięcych latach kupowałam w małej cukierence -:)
21 grudnia 2014 10:36
Barbara niepowtarzalna

A jakie " Napoleonki " wychodzą pychotki ! ......jak kiedyś zrobiłam to przypomniały mi się te , które w dziecięcych latach kupowałam w małej cukierence -:)

Zbyt lakoniczny wpis.Dawaj Basiu w całości łącznie z kremem.
21 grudnia 2014 11:56
Dziewczęta czy macie przy sobie wyprubowany przepis na ciasto drożdżowe? To bym bardzo prosiła.
21 grudnia 2014 12:26
Edi

Dziewczęta czy macie przy sobie wyprubowany przepis na ciasto drożdżowe? To bym bardzo prosiła. :-)

A do czego je potrzebujesz?
 Wscibskie pytanie,ale ja mam przepis na placek drożdżowy (taki dla wygodnickich),ale juz bułeczek np z niego nie zrobisz.
21 grudnia 2014 12:39
basiaim

A do czego je potrzebujesz?
 Wscibskie pytanie,ale ja mam przepis na placek drożdżowy (taki dla wygodnickich),ale juz bułeczek np z niego nie zrobisz.

Basiaim chciałam zrobić roladę makową. z gotowym w puszce makiem
 
21 grudnia 2014 12:42 / 1 osobie podoba się ten post
Edi

Basiaim chciałam zrobić roladę makową. z gotowym w puszce makiem
 

Oj,to musi Ci ktoś inny pomóc, bo to moje to raczej nie będzie się nadawać. Na placek tak,ale rolada raczej nie.