Wypieki

28 stycznia 2015 22:54
kasia63

CHLEB NA DROŻDŻACH

1kg mąki/u mnie tortowa z Biedry/
1 płaska łyżka soli
1 łyżka octu
słonecznik lub inne ziarna ,jeśli ktos lubi-ja nie miałąm nic i nie dałam

Wszystko to wymieszać i dodać
1opakowanie swieżych drożdży/albo 2 op.suchych/wymieszanych w 3 szklankach ciepłej wody z 1 łyżką cukru.Woda ma byc ciepła ,nie gorąca -najpierw rozmieszalam cukier,potem dodałam swieże drożdże.Wszystko dbrze rozmieszałam ,dodałam do mąki i wyrobiłam.Przykryłam miske ściereczka i zostawiłąm do wyrośniecia.W tym czasie rozgrzałam piekarnik/gazowy/.W ok.30 min urosło ciasto i nagrzał sie piekarnik-nie mam termostatu więc nagrzałam na full bo powinno byc 220stopni.Wyrosniete ciasto przełozyłam do dużej ,żaroodpornej formy wysmarowanej masłem i do pieca.Powinno sie piec 1 godziny,mojemu piekarnikowy wystarczyło 50min.Nie wyciagałam od razu,uchylilam piekarnik i zostawiłam na troche ,żeby ostygło.Chlebek wyszedł przepyszny:):)Ale nastepny raz upieke w silikonowych keksówkach ,żeby były dwa mniejsze bo taki urósł wielki,ze źle się kroi.

kasia63 ja mam silikonowe keksówki i u mnie ten chleb się rozpłaszcza, wiesz o co chodzi?  
wstawiam je w metalowe keksówki
28 stycznia 2015 23:03 / 1 osobie podoba się ten post
agamor

kasia63 ja mam silikonowe keksówki i u mnie ten chleb się rozpłaszcza, wiesz o co chodzi?  
wstawiam je w metalowe keksówki

Oooo:(Nie wiem dzis 1x go piekłam- ale pomysł dobry.Moze dlatego ,że ciasto jest cięzkie a te silikonowe formy miękkie.cos podobnego mialam z babką z silikonowej formy-tez plaskata była:)
28 stycznia 2015 23:05 / 1 osobie podoba się ten post
Dagmara

a Ta dalej działa, zeby nie zaniedbać Libido :) dobra jesteś :)

Daguniu,o libido trzeba dbac,zwłaszcza po 40tce:):)A już po 50tce to wręcz obowiązek:)Hi hi hi.Następne będą bułeczki z jagodami:):):):):)
28 stycznia 2015 23:12 / 1 osobie podoba się ten post
kasia63

Daguniu,o libido trzeba dbac,zwłaszcza po 40tce:):)A już po 50tce to wręcz obowiązek:)Hi hi hi.Następne będą bułeczki z jagodami:):):):):)

zapamiętam na zawsze, bo smakuje naprawdę wyjątkowo hm..... :) musze jeszcze trochę wytrzymać hm..... :(
29 stycznia 2015 00:53 / 1 osobie podoba się ten post
Edi

Joasiu oto przepis na pierniczki lub piernik jak kto woli, można od razu piec lub też odczekać 14 dni zanim się je upiecze. " Piernik" 0,5 litra miodu, 2 szkl. cukru, 1 kostka margaryny, 1 szkl. mleka, sól do smaku (szczypty dwie), 3 jajka, 3 łyż. sody, 1 przyprawa do piernika ( ja daje dwie). Wykonanie: Wsypać wszystkie składniki do miski, margarynę rozpuścić i wlać do reszty składników ( żeby nie była gorąca).Dokładnie wymieszać ciasto, a jak składmiki się połączą to zagnieść je. Ja dzielę ciasto piernikowe na dwie części i zawijam w folię, wkładam do lodówki ( na 14 dni lub 2 godz.) aby się schłodziło, wtedy jest lepsze do rozwałkowania. Pieczemy w 180 st. C w rozgrzanym piekarniku około 40-45 min. Pierniczki piekę około 10-11 min. kekoruję i odstawiam w pudełku metalowym lub innym i tak czekają do świąt. Do piernika robię masę z margaryny i cukru pudru ( trzeba bardzo długo ucierać aż cukier całkowicie się rozpuści). Przekrajam ciasto na trzy kawałki i smaruję marmoladą najlepiej kwaśną, przekładam ciastem i kładę krem, na wierzch ciasto możma polać czekoladą i udekorować.
 
Piernik dobrze jest 10 minut wcześniej sprawdzić żeby za bardzo go nie wysuszyć.

EDI -ciekawy jest ten przepis a powiedz kochana czy maki juz do tego nie trzeba dodawac ????????????
Mnie sie wydaje ze trzeba ok 1 kg dodac ... moze sie myle ???? 
14 lutego 2015 17:02 / 4 osobom podoba się ten post
Sernik wiśniowy
 
 
 
Ciasto kruche:
3 szklanki mąki pszennej
1 kostka masła
2 żółtka
0,5 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
 
Zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 2 części w sposób 1/3 i 2/3. Do większej części dodać 2 łyżki ciemnego kakao i podzielić to na pół- Mamy teraz 3 równe części ciasta - 1 jasną i 2 ciemne.
Włozyć je do zamrażarki.
 
Masa serowa:
0,5 kg zmielonego białego sera (moze być niemiecki quark,czy polski z kubełka)
0,5 kostki masła
4 żółtka
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki budyniu śmietankowego (suchy proszek)
 
Masło utrzeć z cukrem,dodawać kolejno po 1 żółtku. Na koniec stopniowo ser i budyń.
 
Piana:
4 białka
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej lub suchego kiślu
 
Po prostu ubić sztywną pianę ;)
 
 
Wykonanie:
 
Do formy zetrzeć jasne ciasto.
Wyłożyć na nie słoik dżemu wiśniowego (ja zawsze daję taki,w którym są kawałki owoców).
Na dżem zetrzeć jedną część ciemnego ciasta.
Na to masa serowa.
Na ser ubita piana.
Na wierzch zetrzeć drugą część ciemnego ciasta.
 
Piec około 50-60 minut w 180 stopniach.
14 lutego 2015 17:13 / 2 osobom podoba się ten post
basiaim

Sernik wiśniowy
 
 
 
Ciasto kruche:
3 szklanki mąki pszennej
1 kostka masła
2 żółtka
0,5 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
 
Zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 2 części w sposób 1/3 i 2/3. Do większej części dodać 2 łyżki ciemnego kakao i podzielić to na pół- Mamy teraz 3 równe części ciasta - 1 jasną i 2 ciemne.
Włozyć je do zamrażarki.
 
Masa serowa:
0,5 kg zmielonego białego sera (moze być niemiecki quark,czy polski z kubełka)
0,5 kostki masła
4 żółtka
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki budyniu śmietankowego (suchy proszek)
 
Masło utrzeć z cukrem,dodawać kolejno po 1 żółtku. Na koniec stopniowo ser i budyń.
 
Piana:
4 białka
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej lub suchego kiślu
 
Po prostu ubić sztywną pianę ;)
 
 
Wykonanie:
 
Do formy zetrzeć jasne ciasto.
Wyłożyć na nie słoik dżemu wiśniowego (ja zawsze daję taki,w którym są kawałki owoców).
Na dżem zetrzeć jedną część ciemnego ciasta.
Na to masa serowa.
Na ser ubita piana.
Na wierzch zetrzeć drugą część ciemnego ciasta.
 
Piec około 50-60 minut w 180 stopniach.

Dziękuję pięknie :) Po powrocie do domku napewno zrobię , już mi ślina na klawiaturę kapie , piszę to i uciekam z tego wątku bo jeszcze zaleje kompa i co tu pocznę bez niego:))))))
 
15 lutego 2015 14:10 / 3 osobom podoba się ten post
MUFFINY CZEKOLADOWE
150 g masła
150 g czekolady (dowolnej, mlecznej, białej,gorzkiej ja często mieszam te trzy czekolady )
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
 2 łyżki kakao ( 1 łyżka kawy zbożowej I kakao)
1 szklanka (190 g) cukru
1 łyżka cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki aromatu waniliowego (ja dodaję cukier)
2 jajka
170 ml mleka
Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 190 stopni C (u mnie góra i dół bez termoobiegu). Formę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami. Masło roztopić i ostudzić. Czekoladę pokroić na kawałeczki. Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, kawą zbożową. Jeszcze raz przesiać w celu dokładnego wymieszania składników. Dodać cukier, cukier wanilinowy, wymieszać, odstawić. Jajka rozmiksować w drugiej misce razem z mlekiem i cukrem wanilinowym. Teraz wszystkie składniki delikatnie łączymy za pomocą łyżki: do sypkich, przesianych składników dodajemy masę jajeczną i kilkakrotnie delikatnie mieszamy łyżką, dodajemy roztopione masło a za chwilę posiekaną czekoladę. Mieszamy krótko (3 - 4 ruchy łyżką), ciasto ma być lekko grudkowate, ale surowa mąka nie powinna być widoczna. Masę wyłożyć do papilotek i wstawić do piekarnika. Piec przez około 22 minuty, do czasu aż muffiny urosną, na wierzchu utworzy się skorupka a wetknięty patyczek będzie suchy.
15 lutego 2015 22:32 / 1 osobie podoba się ten post
basiaim

Sernik wiśniowy
 
 
 
Ciasto kruche:
3 szklanki mąki pszennej
1 kostka masła
2 żółtka
0,5 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
 
Zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 2 części w sposób 1/3 i 2/3. Do większej części dodać 2 łyżki ciemnego kakao i podzielić to na pół- Mamy teraz 3 równe części ciasta - 1 jasną i 2 ciemne.
Włozyć je do zamrażarki.
 
Masa serowa:
0,5 kg zmielonego białego sera (moze być niemiecki quark,czy polski z kubełka)
0,5 kostki masła
4 żółtka
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki budyniu śmietankowego (suchy proszek)
 
Masło utrzeć z cukrem,dodawać kolejno po 1 żółtku. Na koniec stopniowo ser i budyń.
 
Piana:
4 białka
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej lub suchego kiślu
 
Po prostu ubić sztywną pianę ;)
 
 
Wykonanie:
 
Do formy zetrzeć jasne ciasto.
Wyłożyć na nie słoik dżemu wiśniowego (ja zawsze daję taki,w którym są kawałki owoców).
Na dżem zetrzeć jedną część ciemnego ciasta.
Na to masa serowa.
Na ser ubita piana.
Na wierzch zetrzeć drugą część ciemnego ciasta.
 
Piec około 50-60 minut w 180 stopniach.

Basiunia zrobię w tygodniu :)), dzięki
22 lutego 2015 13:49 / 2 osobom podoba się ten post
BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z JAGODAMI.
Nadzieniem moga byc kazde inne owoce lub dżem.

Pół kg mąki,1 całe jajo,pół szklanki cukru,1 c.waniliowy,1/4 szkl.oleju,szczypta soli,1op.suchych drożdży,1 szkl.ciepłego mleka.

I MISKA-mąka,sól,jajo,olej,c waniliowy-wymieszać
II MISKA - mleko,cukier,1 kopiata łyżka mąki,drożdże - wymieszac
Pierwszą miskę wsypać do drugiej,wyrobic ciasto i odstawic w ciepłe mce do wyrośniecia.Jak wyrosnie to na ręku rozlepic placuszek,nakładac nadzienie i uformowac bułeczkę.Układac obok siebie na blaszce wyłozonej papierem do pieczenia.Piec 25min w nagrzanym do 180stopni piekarniku.
Moje dzis mało wyrosły bo chyba za chłodno w domu rano miałam ,ale mimo to jadalne są:)
28 marca 2015 20:23 / 2 osobom podoba się ten post
Czekam na przepis Mleczko na ciasto malo roboty.
 
......................No nie ma. To zapisze przepis Kasi na drozdzowe bulki.
29 marca 2015 07:44 / 4 osobom podoba się ten post
amelka

Czekam na przepis Mleczko na ciasto malo roboty.
 
......................No nie ma. To zapisze przepis Kasi na drozdzowe bulki.

Nazwałam to ciasto "Ciasto Marysi"  to imę osoby od ktorej otrzymałam przepis.
 
250 g maki
125 g cukru
150 g masła
    1 jajko
1/2 paczki proszku do pieczenia.
Ubić wszystkie składniki a mąkę dodawac na końcu.Wyrobić.
Tym ciastem wykleić tortownicę z brzegami do samego wierzchu.
 
Przygotowanie wsadu:
w wylepioną formę ułozyć obrane jabłka w całości (wydrązyć ta specjalną rurka gniazda nasienne na wylot)jedno obok drugiego.
 
Ugotować budyń : 3/4 l śmietany kremowki ,1 budyń śmietankowy, dodać cukru + cukier waniliowy - zagotowac.
Żeby śmietana się nie przypaliła należy gotować garnek w garnku.Tym budyniem należy zalać jabłka w tortownicy.Szczególna uwagę zwrócic na te dziurki,powinny być wypełnione budyniem, piec w tem. 175 st.C około  70 min. (trzeba sprawdzać)Po zakończeniu pieczenia zostawić na 1/2 h w piekarniku
 
Ciasto musi odstać dobę wtedy jest smaczne i bardzo ładne.Jabłka są szkliste i nie przypominaja w smaku jabłek maja specyficzny smak. Mozna podawać z cukrem pudrem albo bitą smietaną.
 
Smacznego - iwanilia,amelka,Benita napiszcie jak smakowało. Ja dzisiaj wyruszam na rekonesans po miescie w koncu niedziela handlowa - będę miała melodie to upiekę i pokażę jak to wygląda.
29 marca 2015 10:28 / 1 osobie podoba się ten post
jakby któraś chciała to na moim (zaniedbanym) ostatnio blogu mam sprawdzone przepisy na ciacha ciasteczka..

http://megs-88.blogspot.de/search/label/Ciasteczka
29 marca 2015 10:40
mzap88

jakby któraś chciała to na moim (zaniedbanym) ostatnio blogu mam sprawdzone przepisy na ciacha ciasteczka..

http://megs-88.blogspot.de/search/label/Ciasteczka

Dopiero teraz się chwalisz tym blogiem????? Super przepisy i fajne zdjęcia,bardzo dobrze ,że wstawiłaś. Masz talent koleżanko,marnujesz się w opiece,marnujesz :) Ja skorzystam na pewno,bo mam tu wreszcie możliwości :)
29 marca 2015 10:42
ivanilia40

Dopiero teraz się chwalisz tym blogiem????? Super przepisy i fajne zdjęcia,bardzo dobrze ,że wstawiłaś. Masz talent koleżanko,marnujesz się w opiece,marnujesz :) Ja skorzystam na pewno,bo mam tu wreszcie możliwości :)

:) 
 
Miło mi, daj znać czy coś wyszło i jak wyszło