Wypieki

30 marca 2015 19:09 / 2 osobom podoba się ten post
ivanilia40

Robiłam zdjęcia tuż po wyjęciu z piekarnika żeby nikt nie powiedział ,że to fotomontaż :)). To kokosanki wg przepisu Mzap,malutka sygestia tylko co do długości pieczenia, ja musiałam około 20 minut trzymac je w piekarniku bo były blade. 
 

Wygladaja pysznie ! I na tym bym poprzestal,ze sobie je poogladam.Niecierpie kokosu !!!!!!!!!!!!!!!
30 marca 2015 19:35 / 1 osobie podoba się ten post
ivanilia40

Robiłam zdjęcia tuż po wyjęciu z piekarnika żeby nikt nie powiedział ,że to fotomontaż :)). To kokosanki wg przepisu Mzap,malutka sygestia tylko co do długości pieczenia, ja musiałam około 20 minut trzymac je w piekarniku bo były blade. 
 

Nooooo piekne!!! A dlugosc pieczenia zalezy od piekarnika niestety
30 marca 2015 19:37 / 1 osobie podoba się ten post
A mnie zainspirowały Mzap twoje panierowane brokuły i na pewno zrobię:)
Fajne te przepisy sama wymyślasz?
30 marca 2015 19:39 / 1 osobie podoba się ten post
Marta

A mnie zainspirowały Mzap twoje panierowane brokuły i na pewno zrobię:)
Fajne te przepisy sama wymyślasz?

Ooo przypomnialas mi. Ale bym teraz zszamala takiego brokulasa... a przepisy to z netababcinego zeszytu. Zawsze cos musze zmodyfikowac :)
30 marca 2015 19:44
Pewnie kalafiora tez tak można zrobić.Swego czasu w Mc Donald były panierowane brokuły.I do nich sos czosnkowy.Jedyna rzecz z tego " Fastfuda" która mi smakowała,to właśnie te brokuły.
30 marca 2015 19:51
Marta

Pewnie kalafiora tez tak można zrobić.Swego czasu w Mc Donald były panierowane brokuły.I do nich sos czosnkowy.Jedyna rzecz z tego " Fastfuda" która mi smakowała,to właśnie te brokuły.

Mozna kalafiora,pieczarki... :)
30 marca 2015 19:59
Próbowałam robic tak jak schabowe tzn obtaczałam brokuła w jajku i bułce tartej i w głęboki  tłuszcz,i wychodzilo...nie powiem co;) Twój pomysł z naleśnikowym ciastem a potem w bułce wydaje się świetny. Juz nie truję na temat brokuła bo to o wypiekach. A o wypiekach nie wypowiadam sie,nie moja bajka.
30 marca 2015 20:16
Marta

Próbowałam robic tak jak schabowe tzn obtaczałam brokuła w jajku i bułce tartej i w głęboki  tłuszcz,i wychodzilo...nie powiem co;) Twój pomysł z naleśnikowym ciastem a potem w bułce wydaje się świetny. Juz nie truję na temat brokuła bo to o wypiekach. A o wypiekach nie wypowiadam sie,nie moja bajka.

Spoczko loczko.
Jak zrobisz, koniecznie daj znać!!
30 marca 2015 20:16 / 1 osobie podoba się ten post
Jak zrobię to zjem;)
30 marca 2015 20:43 / 3 osobom podoba się ten post
Ivanilia, jakbym dzisiejsze buleczki drozdzowe z jagodami wstawila, to bys ze stolka spadla.
Takie sa okragle, zlociste a jedna buleczka pachnie tak, jak wszystkie kokosanki razem wziete.
A i jeszcze chrupia podczas nagryzania. )
30 marca 2015 21:53
Marta

Pewnie kalafiora tez tak można zrobić.Swego czasu w Mc Donald były panierowane brokuły.I do nich sos czosnkowy.Jedyna rzecz z tego " Fastfuda" która mi smakowała,to właśnie te brokuły.

Robiłam tak kalafior, byl pyszny.Ciasto naleśnikowe zrób gęstsze, żeby nie spływało i dobrze jest dodać gazowanej wody mineralnej.
Żeby było na temat, to na Wielkanoc zrobię półfrancuskie rogaliki z marmoladą różaną i lukrem.Niebo w gębie:)
31 marca 2015 10:07
Marta

Próbowałam robic tak jak schabowe tzn obtaczałam brokuła w jajku i bułce tartej i w głęboki  tłuszcz,i wychodzilo...nie powiem co;) Twój pomysł z naleśnikowym ciastem a potem w bułce wydaje się świetny. Juz nie truję na temat brokuła bo to o wypiekach. A o wypiekach nie wypowiadam sie,nie moja bajka.

Bo brokuł troche za delikatny jest,kalafior sie lepiej sprawdza panierowany czy w nalesnikowym ciescie/robie dając pół na pół mleka i piwa/plus albo czosnek albo gałak muszkatołowa.Pyszota.
A w temacie to wnukowie babci wczoraj przywieźli ciasto ,z cukierni,kruche z wisniami -tak niesmaczne ,że horror,błeeeeeeeee:(:(:( 
31 marca 2015 10:16 / 3 osobom podoba się ten post
A ja zostałam dzisiaj zapytana co mam zamiar upiec naświeta :) odpowiedziałam ,że zrobię mazurka no i naszą tradycyjną babę wielkanocną :) no i usłyszałam: no nareszcie bo coś ostatnio leniłas się :):):)
31 marca 2015 10:23 / 3 osobom podoba się ten post
kasia63

Bo brokuł troche za delikatny jest,kalafior sie lepiej sprawdza panierowany czy w nalesnikowym ciescie/robie dając pół na pół mleka i piwa/plus albo czosnek albo gałak muszkatołowa.Pyszota.
A w temacie to wnukowie babci wczoraj przywieźli ciasto ,z cukierni,kruche z wisniami -tak niesmaczne ,że horror,błeeeeeeeee:(:(:( 

Niejedno ciasto z cukierni w de jadłam - zadne nie dorasta do smaku najprostrzego ciasta domowegoupieczonego przez nas - zdolne Polki !
 
Podam Wam przepis na prościutkie, cudowne ciasteczka. Od pomysłu do degustacji - ok. 25 min, i to tez ich niewątpliwa zaleta. To kiedyś wygrzebałam z internetu - ale to 100 lat temu, więc źródła nie potrafię podać.
 
Ciasteczka owsiano - kokosowe:
Do miski:
- 85g płatków owsianych,
- 85g wiórków kokosowych,
- 100g mąki,
- 100g cukru
Wymieszać.
Do garnuszka: 
- rozpuścić 100 g masła,
- dodać łyżkę miodu,
- wlać 1 płaską łyżeczkę sody rozpuszczoną w 2 łyżkach ciepłej wody.
 
Wlać zawartość garnuszka do miski. Rozmieszać. Nakładać łyżeczką na blachę wyłożoną papierem. Albo robić kuleczki wielkości orzecha włoskiego, troszkę rozpłaszczyć - i na blachę.
Piec w nagrzanym do 180 stopni ok.8 min.
Po wyjęciu są bardzo miękkie, ale po kilku minytach twardnieją.
Cudowna konsystrncja, kruche i smaczniutkie.
Smacznego !!!
 
 
 
31 marca 2015 18:31
Pytanie mam:
Jak w DE znaleźć mąkę krupczatkę? Jak się to tutaj nazywa?
Chcę upiec ciasto na kruchym i potrzebuję a nie będę torebek otwierać w sklepie ;))))))))))))