Wypieki

31 marca 2015 22:10 / 1 osobie podoba się ten post
WSTENGA

Tak, zawsze. A o spód zapytaj kogoś kto się zna ;))) Ja umiem upiec raptem kilk ciast i to tych najprostszych. Bozia talentu nie dała ;))))

Widocznie czekałaś w innej kolejce - po inne talenta.
 
Dziękuję.
01 kwietnia 2015 00:20
Diarana

prosty sprawdzony;) biszkopt.... do tego masa kremowa: margaryna 4 jogurty waniliowe najlepie danone i mleko w proszku ,jogurty  mixujesz z margaryna potem dodajesz mleko mixujesz az bedzie kremowo pysznie ;)))) .Biszkopt przekrajasz na pol nasaczasz capuccino smarujesz polowe biszkopta kremem, na to kladziesz druga polowe i to samo ,przez sitko capucinem posypujesz wierzch.I gotowe.

Jogurty danona czy serki? Danon chyba serki produkuje...
01 kwietnia 2015 00:24 / 1 osobie podoba się ten post
Danon ostatnio też produkuje fajne maseczki do włosów.
01 kwietnia 2015 06:50 / 2 osobom podoba się ten post
margaritka59

Danon ostatnio też produkuje fajne maseczki do włosów.

Prima Aprilis :)))))
01 kwietnia 2015 09:11 / 1 osobie podoba się ten post
ivanilia40

Jogurty danona czy serki? Danon chyba serki produkuje...

racja serek:)))ups:)
01 kwietnia 2015 09:12
ee jogurty tez sa przeciez pamietam w Pl takie duze kupowalam pyszne ale cos ich nie widzialam ostatnio w Pl .
03 kwietnia 2015 17:54
basiaim

Sernik wiśniowy
 
 
 
Ciasto kruche:
3 szklanki mąki pszennej
1 kostka masła
2 żółtka
0,5 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
 
Zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 2 części w sposób 1/3 i 2/3. Do większej części dodać 2 łyżki ciemnego kakao i podzielić to na pół- Mamy teraz 3 równe części ciasta - 1 jasną i 2 ciemne.
Włozyć je do zamrażarki.
 
Masa serowa:
0,5 kg zmielonego białego sera (moze być niemiecki quark,czy polski z kubełka)
0,5 kostki masła
4 żółtka
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki budyniu śmietankowego (suchy proszek)
 
Masło utrzeć z cukrem,dodawać kolejno po 1 żółtku. Na koniec stopniowo ser i budyń.
 
Piana:
4 białka
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej lub suchego kiślu
 
Po prostu ubić sztywną pianę ;)
 
 
Wykonanie:
 
Do formy zetrzeć jasne ciasto.
Wyłożyć na nie słoik dżemu wiśniowego (ja zawsze daję taki,w którym są kawałki owoców).
Na dżem zetrzeć jedną część ciemnego ciasta.
Na to masa serowa.
Na ser ubita piana.
Na wierzch zetrzeć drugą część ciemnego ciasta.
 
Piec około 50-60 minut w 180 stopniach.

Jedno pytanko jaka wielkość blachy czy może być okrągła 26 srednica ,bo prostakatną mam chyba za dużą?
03 kwietnia 2015 19:44 / 1 osobie podoba się ten post
didusia

Jedno pytanko jaka wielkość blachy czy może być okrągła 26 srednica ,bo prostakatną mam chyba za dużą?

Kurcze, teraz poza domem nie podań Ci dokładnych wymiarów mojej foremki,ale myślę,ze ma ok 25×35 cm.
Tortownica 26cm tez będzie ok.
03 kwietnia 2015 20:12 / 2 osobom podoba się ten post
basiaim

Kurcze, teraz poza domem nie podań Ci dokładnych wymiarów mojej foremki,ale myślę,ze ma ok 25×35 cm.
Tortownica 26cm tez będzie ok.

I ja jutro pozyczam przepis Twoj,pamietajac ze Twoja zupa wyszla mi pyszna ,mysle ze sernik to bedzie polce lizac nawet te u nog  
03 kwietnia 2015 20:45
basiaim

Kurcze, teraz poza domem nie podań Ci dokładnych wymiarów mojej foremki,ale myślę,ze ma ok 25×35 cm.
Tortownica 26cm tez będzie ok.

Basiu
Forma ma byc sucha czy posmarowana albo papierem wyłożona?I piekarnik-zimny czy nagrzany ?
03 kwietnia 2015 20:54 / 1 osobie podoba się ten post
kasia63

Basiu
Forma ma byc sucha czy posmarowana albo papierem wyłożona?I piekarnik-zimny czy nagrzany ?

Forma wyłożona papierem i do nagrzanego piekarnika.
03 kwietnia 2015 20:56 / 3 osobom podoba się ten post
magdzie

I ja jutro pozyczam przepis Twoj,pamietajac ze Twoja zupa wyszla mi pyszna ,mysle ze sernik to bedzie polce lizac nawet te u nog:-) :-) :-) :-) 

Mam jeszcze jeden przepis na pyszny sernik z masą krowkową......      
 
Sernik  
 
1 puszka masy kajmakowej/krowkowej
1szkl.maki pszennej
2 lyzki cukru
1 jajko
5 dkg masla
1 lyzeczka proszku do piecz.
 
Z podanych skl. zagniatamy ciasto i wykladamy nim blache 25x36,podpiekamy chwile by troszeczke sie zezlocilo
1 kg twarogu mielonego (moze byc taki w wiaderku)
8 jajek
1 marg.Kasia
2 lyzki maki pszennej
2 lyzki maki ziemniacz.
1 szkl.cukru pudruaromat pomarancz.
100g orzechow wloskich
 
Żoltka miksujemy z cukrem.Dodajemy miekka marg.Kasie,miksujemy.Gdy powstanie jednolita masa dodajemy po trochu twarogu,pozniej obie maki i aromat a na koncu namoczone rodzynki wszystko mieszamy.Ubijamy piane z bialek i dodajemy do masy serowej,mieszamy.Przekladamy na spod ,ktory wczesniej troche podpieklismy.Pieczemy ok.50-60min.w nagrzanym piekarniku 180 stop.Na ciepły sernik wykładamy masę kajmakową z puszki a na górę posiekane orzechy wloskie lub esy-floresy z czekolady ;)
03 kwietnia 2015 21:17 / 3 osobom podoba się ten post
A też właśnie piekę – schab! W całej kamienicy przecudowny zapach!
04 kwietnia 2015 12:22 / 1 osobie podoba się ten post
Dla poszukiwaczy wypieków
05 kwietnia 2015 11:24
Nie bądź "taki", skoro pokazałeś to teraz poczęstuj.