Wypieki

05 kwietnia 2015 11:34
Dla mnie mogą być nawet same ranty ;))))
05 kwietnia 2015 11:44
ulalalala, gratulacje. Z chęcią zjadłabym kawałek :))))))))))
Ja jestem antytalent cukierniczy, więc musimy z moja babuleńką zjadać to co nam sąsiadki doniosą ewentualnie :D :D : D
09 kwietnia 2015 06:59 / 2 osobom podoba się ten post
Placek z rabarbarem.  
Troszkę przy nim pracy,ale smak wart jest tego.  
 
  1 kg rabarbaru
40 dkg cukru
Pokrojony rabarbar zasypać cukrem na noc.
Na drugi dzień odcedzić i z 1/2 litra syropu rabarbarowego ugotować budyń dodając 2 łyżki kopiate mąki pszennej musi być gęste, wrzucić rabarbar i ostudzić.
 
Ciasto:
1 margaryna
7 dkg cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 szklanki mąki
5 żółtek
Zarobić ciasto odkroić kawałek na kruszonkę i dać do lodówki żeby później dobrze się tarło na tarce.
 
Piana:
Ubić pianę z 5 białek które zostają z ciasta,dodać 1 szkl cukru.
Pianę wymieszać z kisielem jabłkowym lub wiśniowym.
 
Wykonanie:
Wyłożyć ciasto na blachę, dać rabarbar z budyniem, na to wyłożyć pianę i zetrzeć kruszonkę piec w tem, 200 st około godz,ale czas jest różny w zależności od piekarnika. 
09 kwietnia 2015 07:05 / 2 osobom podoba się ten post
A tu szybsze - ucierane
 
 
 
Ciasto
1 kostka margaryny
1 szkl. cukru
4 jaja
2 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki razem utrzeć.
 
 
Masa I: 1/2 kg. rabarbaru
1 galaretka (koniecznie czerwona)
Rabarbar pokroić w kostkę i obtoczyć w galaretce.
 
Masa II:
15 dkg. kokosu
1/4 kost. margaryny
1/4 szkl. cukru
Wszystkie składniki wrzucić na patelnię i na wolnym ogniu podsmażyć na złoty kolor
Na ciasto wyłożyć rabarbar (masa I) i przykryć go kokosem (masa II).
Piec ok. 45-50 min. w temp. 175 stopni. 
09 kwietnia 2015 07:56
To cos dla mnie bo szybkie tylko prosze napisz jak dla poczatkujacej gimnazjalistki,wszystkie skladniki na patelnie tzn jakie? Te masy tak ?? S
09 kwietnia 2015 09:32 / 1 osobie podoba się ten post
magdzie

To cos dla mnie bo szybkie tylko prosze napisz jak dla poczatkujacej gimnazjalistki,wszystkie skladniki na patelnie tzn jakie? Te masy tak ?? S

Wszystkie składniki drugiej masy,tej kokosowej. "Podsmazyc" na patelni.
09 kwietnia 2015 10:14
Basia ,jakbys mogła jeszcze pisac czy wkąłdac ciasto do nagrzanego czy zimnego piekarnika to by było super:)Bo to różne szkoły są nt temat:)
09 kwietnia 2015 10:18
kasia63

Basia ,jakbys mogła jeszcze pisac czy wkąłdac ciasto do nagrzanego czy zimnego piekarnika to by było super:)Bo to różne szkoły są nt temat:)

Podobno jest zasada, że ciasta na proszku d/pieczenia wkłada się do nagrzanego piekarnika, a ciasta drożdżowe zawsze do zimnego piekarnika.
09 kwietnia 2015 10:27 / 1 osobie podoba się ten post
kasia63

Basia ,jakbys mogła jeszcze pisac czy wkąłdac ciasto do nagrzanego czy zimnego piekarnika to by było super:)Bo to różne szkoły są nt temat:)

Ja zawsze wkladam do nagrzanego,wszystkie bez różnicy.
Nie wiem czy to prawidłowo, ale zawsze się udają.
09 kwietnia 2015 10:27 / 1 osobie podoba się ten post
Benita

Podobno jest zasada, że ciasta na proszku d/pieczenia wkłada się do nagrzanego piekarnika, a ciasta drożdżowe zawsze do zimnego piekarnika.

Niby tak,ale jak wykonawczyni napisze ,to zawsze pewnośc wieksza:0A z drożdżowymi to nie każde do zimnego:)A ja lubie wiedziec bb dokładnie:):):):)  
09 kwietnia 2015 11:00 / 1 osobie podoba się ten post
Benita

Podobno jest zasada, że ciasta na proszku d/pieczenia wkłada się do nagrzanego piekarnika, a ciasta drożdżowe zawsze do zimnego piekarnika.

no nie zawsze...... ja na przykład jak robię biszkopta wkładam go do zimnego piekarnika :)
09 kwietnia 2015 11:36
Obtoczyć w galaretce w proszku?
09 kwietnia 2015 11:52
Joasia

no nie zawsze...... ja na przykład jak robię biszkopta wkładam go do zimnego piekarnika :)

Łał. Dzięki. O tym jeszcze nie słyszałam.
Szczególnie właśnie biszkopt zawsze wstawiam do gorącego piekarnika natychmiast po zrobieniu - żeby ciasto nie odpoczywało. Ty do zimnego? no muszę spróbować.
09 kwietnia 2015 16:53
gosiek_

Obtoczyć w galaretce w proszku?

Tak,w suchym proszku galaretkowym.
09 kwietnia 2015 16:55
Jutro robię zainspirowałaś mnie. Pozdrawiam