Wypieki

09 kwietnia 2015 17:10 / 1 osobie podoba się ten post
Benita

Łał. Dzięki. O tym jeszcze nie słyszałam.
Szczególnie właśnie biszkopt zawsze wstawiam do gorącego piekarnika natychmiast po zrobieniu - żeby ciasto nie odpoczywało. Ty do zimnego? no muszę spróbować.

Tak mi podpowiedział cukiernik z naszej szczecińskiej cukierni" Domowa"  robią rewelacyjne ciasta a szczególnie torty :):):) 
09 kwietnia 2015 17:11
Joasia

Tak mi podpowiedział cukiernik z naszej szczecińskiej cukierni" Domowa"  robią rewelacyjne ciasta a szczególnie torty :):):) 

Joasiu, dziękuję, na pewno wypróbuję tą metodę.
09 kwietnia 2015 23:42
Benita

Łał. Dzięki. O tym jeszcze nie słyszałam.
Szczególnie właśnie biszkopt zawsze wstawiam do gorącego piekarnika natychmiast po zrobieniu - żeby ciasto nie odpoczywało. Ty do zimnego? no muszę spróbować.

Benito, tak jak jest jedna muzyka ;), tak jest jeden przepis na biszkopt :D. Ten:
 
http://www.mojewypieki.com/przepis/biszkopt-przepis-ii
 
09 kwietnia 2015 23:54
salazar

Benito, tak jak jest jedna muzyka ;), tak jest jeden przepis na biszkopt :D. Ten:
 
http://www.mojewypieki.com/przepis/biszkopt-przepis-ii
 

Jej, następne zaskoczenie. Kto to słyszał świeżym ciastem rzucać ! Na pewno wypróbuje. Z ciekawości. Dzięki wielkie. Lubię takie perełki.
10 kwietnia 2015 00:08 / 2 osobom podoba się ten post
Benita

Jej, następne zaskoczenie. Kto to słyszał świeżym ciastem rzucać ! Na pewno wypróbuje. Z ciekawości. Dzięki wielkie. Lubię takie perełki.

Przez połowę życia (tzn. do +40 ;)) miałam problemy z biszkoptem. Do czasu, kiedy spróbowałam "rzucanego". Rewelacja, polecam :). 
10 kwietnia 2015 20:29 / 3 osobom podoba się ten post
W zasadzie to nie wypiek,ale jednak ciasto-zdarza mi sie robic w D pod szumną nazwą tort:)Szybkie i proste ,a Niemiaszki sie zajadają :):)hi hi hi

Potrójne ciemne blaty tortowe,kupne
3 budynie
1l mleka
pół kostki masła
mandarynki z puszki,lub inne owoce
rodzynki,zamiennie kokosowe wiórki lub zmielone orzechy
Przygotowujemy na tym talerzu czy tacy na którym będzie stało na stole bo potem nie da sie go przenieść!
Wieczorem na litrze mleka gotujemy 3 budynie/w niemieckich trzeba dodac cukier,polskie budynie niektóre maja w sobie/Ostudzony wstawiamy do lodówki,musi byc całkowiecie zimny do dalszej obróbki.Nastepnego dnia z budyniu i masła ukrecamy mixerem puszysty krem-mozna dodac namoczone rodzynki i wymieszać.
I blat-nasaczam b mocną gorzką kawą,na to krem,na to odsaczone mandarynki,na to II blat -nasączam sokiem z mandarynek,krem,mandarynki,III blat-nasączam sokiem,krem,i na wierzch i dookoła,obsypuje kokosem albo orzechami.I gotowe:)Całośc do lodówki ,żeby krem "zmężniał":)Czasem zamiast nasaczania sokiem z mandarynek ,jak mam inne owoce smaruje nutella albo masą krówkową.Raz użyłam na życzenie ,bo sama nie lubie ,ananasów i krem nie zastygł tylko wypływał mimo leżakowania w lodówce:(
17 kwietnia 2015 09:43
Jesli ktos ma sprawdzone osobiście przepisy na wypieki z uzyciem mąki kukurydzianej to poproszę:)Dostałam w prezencie od sąsiadki 5 kg!!!!!W necie tez sa przepisy ,ale lubie takie "przetestowane".
17 kwietnia 2015 09:46
Upiekłam niedawno ciasto w/g przepisu Basiam -wyszło bardzo smaczne ,tylko dla "niemniaszków" było troche za słodkie. Ciasto-sernik z wisniami.
17 kwietnia 2015 10:13 / 1 osobie podoba się ten post
Ostatnio nie piekę ciast, bo wodzą mnie na pokuszenie i nie pomagają schudnąć. Moja Frau też nie chce utyć, więc z niewielu wspólnych tematów w tym zgadzamy się idealnie. Hmmm... Mąka kukurydziana? W Stuttgarcie w piekarenkach Boscha można kupić wspaniały okrągły chlebek z dodatkiem tej mąki. Tak się w nim zasmakowałam, że po powrocie do domu, kiedy stanęłam na wadze, nie uwierzyłam, że w tak krótkim czasie mogłam tyle utyć. No, ciacha do kawy też były. Od tego czasu walczę z moim wirusem-Łasuchem. Oporny bywa, oj oporny!
17 kwietnia 2015 13:56 / 1 osobie podoba się ten post
Baba śmietanowa
3całe jaja
1szkl.cukru
1szkl smietany 18%
2szkl.mąki
2płaskie łyzeczki proszku do piecz.
1 łyżka masła,
bakalie ,ale i bez tez jest ok:)
Całe jaja utrzec z cukrem,potem smietana,potem reszta.
Piec w porządnie nagrzanym piekarniku ,30min /w gazówce/,W elektrycznym trzeba patrzeć czy nie krócej.
Ciasto ma śmieszny "zimny" smak -siedzi wlaśnie w piekarniku:)

17 kwietnia 2015 14:55
Polecam ciasto,, Marysieńka,,
Przepis znalazłam w internecie,piekłam na święta.
Przepyszne:)
17 kwietnia 2015 17:46
opiekunkaa

Polecam ciasto,, Marysieńka,,
Przepis znalazłam w internecie,piekłam na święta.
Przepyszne:)

To teraz już się nie obędzie. Wpisz ten przepis, proszę.
 
Szukam przepisów łatwych i przyjemnych, sprawdzonych - bez białej mąki. Jakieś pyszne ciasteczka ktoś piekł?
17 kwietnia 2015 18:17 / 2 osobom podoba się ten post
Benita

To teraz już się nie obędzie. Wpisz ten przepis, proszę.
 
Szukam przepisów łatwych i przyjemnych, sprawdzonych - bez białej mąki. Jakieś pyszne ciasteczka ktoś piekł?

17 kwietnia 2015 19:06
opiekunkaa

http://www.mytaste.pl/click/index/4154762/

Dziękuję. Wygląda pięknie, ale nie jest to ciasto dla mnie. Ja nie jem niczego, co nawet przypomina czekoladę, ani nic z kakao.
17 kwietnia 2015 19:46 / 1 osobie podoba się ten post
Benita

Dziękuję. Wygląda pięknie, ale nie jest to ciasto dla mnie. Ja nie jem niczego, co nawet przypomina czekoladę, ani nic z kakao.

Tak, wyglada to ciasto i zapewne smakuje bajecznie. Zamiast moze ciemnej, mozna biala czekolada zastapic.
Ale i tak nie zrobie. Zbyt dozo pracy.)