basiaimPlacek z rabarbarem.
Troszkę przy nim pracy,ale smak wart jest tego.
1 kg rabarbaru
40 dkg cukru
Pokrojony rabarbar zasypać cukrem na noc.
Na drugi dzień odcedzić i z 1/2 litra syropu rabarbarowego ugotować budyń dodając 2 łyżki kopiate mąki pszennej musi być gęste, wrzucić rabarbar i ostudzić.
Ciasto:
1 margaryna
7 dkg cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 szklanki mąki
5 żółtek
Zarobić ciasto odkroić kawałek na kruszonkę i dać do lodówki żeby później dobrze się tarło na tarce.
Piana:
Ubić pianę z 5 białek które zostają z ciasta,dodać 1 szkl cukru.
Pianę wymieszać z kisielem jabłkowym lub wiśniowym.
Wykonanie:
Wyłożyć ciasto na blachę, dać rabarbar z budyniem, na to wyłożyć pianę i zetrzeć kruszonkę piec w tem, 200 st około godz,ale czas jest różny w zależności od piekarnika.
Dziękuję Basieńko :))
Sorry, że dopiero dzisiaj piszę (kłopoty z netem i to poważne, bo ruter siada - ale ma być nowyJ))).
Niestety nie udało mi się wtedy kupić rabarbaru (specjalnie pojechałam do Penny M. - ale była ostania sztuka przeceniona na 0,99e ...ja tego za 0,01e bym nie kupiła).
Upiekłam pleśniaka i było OK :)))))
Sezon na rabarbar dopiero się zaczyna ....proste ciasto z rabarbarem na pewno by moim dziadkom najbardziej smakowało .
Znam wiele ciast i deserów (pamiętam z dzieciństwa kompot rabarbarowy i ciasto drożdżowe z rabarbarem mojej mamy) ....ale sama rabarbaru nigdy nie robiłam (jakieś szczawiany itd.) - tu to jest „egzamin gotowania”.
Ktoś się pytał o krupcztakę:
Jest w DE – to Instantmehl -opakowanie podobnie wygląda jak zwykła mąką:
https://www.saymo.de/produkte-a-z/diamant-instant-mehl-type-405-1kg/a-55259/
ale mogę Wam podać pewien trick, zamiast krupczatki:
*min. 2/3 zwykłej mąki +
* mąka kartoflana (1/4 …max. 1/3 ilości) ………………..–ciasto jest wtedy b.kruche J)
http://www.glutenfrei-supermarkt.de/Ruf+Kartoffelmehl.htm
życzę udanych wypieków J)))))