Wypieki

18 kwietnia 2015 01:55 / 1 osobie podoba się ten post
basiaim

Placek z rabarbarem.  
Troszkę przy nim pracy,ale smak wart jest tego.  
 
  1 kg rabarbaru
40 dkg cukru
Pokrojony rabarbar zasypać cukrem na noc.
Na drugi dzień odcedzić i z 1/2 litra syropu rabarbarowego ugotować budyń dodając 2 łyżki kopiate mąki pszennej musi być gęste, wrzucić rabarbar i ostudzić.
 
Ciasto:
1 margaryna
7 dkg cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 szklanki mąki
5 żółtek
Zarobić ciasto odkroić kawałek na kruszonkę i dać do lodówki żeby później dobrze się tarło na tarce.
 
Piana:
Ubić pianę z 5 białek które zostają z ciasta,dodać 1 szkl cukru.
Pianę wymieszać z kisielem jabłkowym lub wiśniowym.
 
Wykonanie:
Wyłożyć ciasto na blachę, dać rabarbar z budyniem, na to wyłożyć pianę i zetrzeć kruszonkę piec w tem, 200 st około godz,ale czas jest różny w zależności od piekarnika. 

Dziękuję Basieńko :))
Sorry, że dopiero dzisiaj piszę (kłopoty z netem i to poważne, bo ruter siada - ale ma być nowyJ))).
Niestety nie udało mi się wtedy kupić rabarbaru (specjalnie pojechałam do Penny M. - ale była ostania sztuka przeceniona na 0,99e ...ja tego za 0,01e bym nie kupiła).
Upiekłam pleśniaka i było OK :)))))
 
Sezon na rabarbar dopiero się zaczyna ....proste ciasto z rabarbarem na pewno by moim dziadkom najbardziej smakowało .

Znam wiele ciast i deserów  (pamiętam z dzieciństwa kompot rabarbarowy i ciasto drożdżowe z rabarbarem mojej mamy) ....ale sama rabarbaru  nigdy nie robiłam  (jakieś szczawiany itd.)  - tu  to jest  „egzamin gotowania”.
 

 
Ktoś się pytał o krupcztakę:
 
Jest w DE – to Instantmehl  -opakowanie podobnie wygląda jak zwykła mąką:
https://www.saymo.de/produkte-a-z/diamant-instant-mehl-type-405-1kg/a-55259/
 
ale mogę Wam podać pewien  trick, zamiast krupczatki:   
 
*min. 2/3 zwykłej  mąki +
* mąka kartoflana (1/4 …max. 1/3 ilości) ………………..–ciasto jest  wtedy b.kruche J)
 
http://www.glutenfrei-supermarkt.de/Ruf+Kartoffelmehl.htm
 
 
życzę udanych wypieków J)))))
 
18 kwietnia 2015 07:59
Szukam przepisu na ciasto z mąki orkiszowej. Czy ktoś z Was robił ciasto kruche na mące orkiszowej?
18 kwietnia 2015 08:21 / 1 osobie podoba się ten post
Benita

Szukam przepisu na ciasto z mąki orkiszowej. Czy ktoś z Was robił ciasto kruche na mące orkiszowej?

Widziałam kiedyś w polskiej TV jak babka pokazywała przepis na szarlotke z mąki orkiszowej,ale nie wiem jak smakuje. 
18 kwietnia 2015 08:50
ivanilia40

Widziałam kiedyś w polskiej TV jak babka pokazywała przepis na szarlotke z mąki orkiszowej,ale nie wiem jak smakuje. 

Takie przepisy z książek i internetu znalazłam, ale ciekawa jestem "normalnej" kuchni. Sprawdzonej. U podopiecznej w szafce mąka tylko orkiszowa.
18 kwietnia 2015 09:06 / 1 osobie podoba się ten post
Benita

Szukam przepisu na ciasto z mąki orkiszowej. Czy ktoś z Was robił ciasto kruche na mące orkiszowej?

z mąki orkiszowej robię tylko chleb... ale kusisz tym kruchym ...... :)
18 kwietnia 2015 09:11
mzap88

z mąki orkiszowej robię tylko chleb... ale kusisz tym kruchym ...... :)

Podobał Ci się w smaku? Kiedyś upiekłam chleb z samej mąki orkiszowej na zakwasie - i wyszedł glut. Jak zmieszałam z pszenną - był ok. Dlarego nie wiem, co mi wyjdzie, jak kruche zrobię. Nie za ciężkie?
18 kwietnia 2015 09:12 / 1 osobie podoba się ten post
Benita

Podobał Ci się w smaku? Kiedyś upiekłam chleb z samej mąki orkiszowej na zakwasie - i wyszedł glut. Jak zmieszałam z pszenną - był ok. Dlarego nie wiem, co mi wyjdzie, jak kruche zrobię. Nie za ciężkie?

Uwielbiam chlebuś orkiszowy w smaku. No ale jak wiadomo- nie każdemu podpasuje.
 
Hmmm, niestety co do kruchego się nie wypowiem, bo nie robiłam....
18 kwietnia 2015 10:20 / 6 osobom podoba się ten post
Upiekłam wczoraj ekspresowe ciasto,mięciutkie i pyszne. Jak toś nie ma czasu na pieczenie to to jest idealne.
5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki
proszku do pieczenia na czubek łyżeczki.

5 jabłek,obrać i zetrzeć na tarce lyb pokroić w kosteczkę. Ułożyć na papierze do pieczenia,na dużej ,kwadratowej blasze tej z piekarnika.

Białka ubic na stywno,dodawać powoli cukier,potem żółtka,na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia. Wylać ciasto na starte jabłka,piec w 180 st około 15 minut. Po upieczeniu ciasto odwrócić na pergamin albo ścieteczkę i gorące zwinąć w roladę. Zostawić do wystygnięcia.
18 kwietnia 2015 10:35 / 2 osobom podoba się ten post
ivanilia40

Upiekłam wczoraj ekspresowe ciasto,mięciutkie i pyszne. Jak toś nie ma czasu na pieczenie to to jest idealne.
5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki
proszku do pieczenia na czubek łyżeczki.

5 jabłek,obrać i zetrzeć na tarce lyb pokroić w kosteczkę. Ułożyć na papierze do pieczenia,na dużej ,kwadratowej blasze tej z piekarnika.

Białka ubic na stywno,dodawać powoli cukier,potem żółtka,na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia. Wylać ciasto na starte jabłka,piec w 180 st około 15 minut. Po upieczeniu ciasto odwrócić na pergamin albo ścieteczkę i gorące zwinąć w roladę. Zostawić do wystygnięcia.

Wszystko dobrze, tylko to zwijanie - ciężko widzę.
18 kwietnia 2015 10:35
mzap88

Uwielbiam chlebuś orkiszowy w smaku. No ale jak wiadomo- nie każdemu podpasuje.
 
Hmmm, niestety co do kruchego się nie wypowiem, bo nie robiłam....

Jak się odważę, to się pochwalę. Jeśli zrobisz to pierwsza - daj znać jak się udało.
18 kwietnia 2015 10:38 / 1 osobie podoba się ten post
Benita

Wszystko dobrze, tylko to zwijanie - ciężko widzę.

Ja też miałam wątpliwości,ale obyło się beż najmniejszych problemów. To najłatwiejsze ciasto jakie znam i naprawde pyszne.
18 kwietnia 2015 10:54 / 2 osobom podoba się ten post
ivanilia40

Upiekłam wczoraj ekspresowe ciasto,mięciutkie i pyszne. Jak toś nie ma czasu na pieczenie to to jest idealne.
5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki
proszku do pieczenia na czubek łyżeczki.

5 jabłek,obrać i zetrzeć na tarce lyb pokroić w kosteczkę. Ułożyć na papierze do pieczenia,na dużej ,kwadratowej blasze tej z piekarnika.

Białka ubic na stywno,dodawać powoli cukier,potem żółtka,na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia. Wylać ciasto na starte jabłka,piec w 180 st około 15 minut. Po upieczeniu ciasto odwrócić na pergamin albo ścieteczkę i gorące zwinąć w roladę. Zostawić do wystygnięcia.

Ja bym odwróciła na namoczoną ściereczkę lnianą i dopiero zawijała
18 kwietnia 2015 12:10 / 2 osobom podoba się ten post
ivanilia40

Upiekłam wczoraj ekspresowe ciasto,mięciutkie i pyszne. Jak toś nie ma czasu na pieczenie to to jest idealne.
5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki
proszku do pieczenia na czubek łyżeczki.

5 jabłek,obrać i zetrzeć na tarce lyb pokroić w kosteczkę. Ułożyć na papierze do pieczenia,na dużej ,kwadratowej blasze tej z piekarnika.

Białka ubic na stywno,dodawać powoli cukier,potem żółtka,na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia. Wylać ciasto na starte jabłka,piec w 180 st około 15 minut. Po upieczeniu ciasto odwrócić na pergamin albo ścieteczkę i gorące zwinąć w roladę. Zostawić do wystygnięcia.

Nie wierzę - bez cukru waniliowego:)))))
18 kwietnia 2015 21:40 / 2 osobom podoba się ten post
ivanilia40

Upiekłam wczoraj ekspresowe ciasto,mięciutkie i pyszne. Jak toś nie ma czasu na pieczenie to to jest idealne.
5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki
proszku do pieczenia na czubek łyżeczki.

5 jabłek,obrać i zetrzeć na tarce lyb pokroić w kosteczkę. Ułożyć na papierze do pieczenia,na dużej ,kwadratowej blasze tej z piekarnika.

Białka ubic na stywno,dodawać powoli cukier,potem żółtka,na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia. Wylać ciasto na starte jabłka,piec w 180 st około 15 minut. Po upieczeniu ciasto odwrócić na pergamin albo ścieteczkę i gorące zwinąć w roladę. Zostawić do wystygnięcia.

Szarlotkę zrobiłam z przepisu Ewy Wachowicz: „Szarlotka bez jajek”. Szarlotka jest łatwa do przygotowania. Składa się z jabłek i samych sypkich składników takich jak: mąka, proszek do pieczenia, kasza manna i cukier. Wystarczy wymieszać sypkie składniki i zetrzeć jabłka i już szarlotka prawie gotowa. Nie zawiera jajek, a tłuszczu nie dodaje się bezpośrednio do ciasta, tylko wiórki masła pokrywają szarlotkę z góry. Szarlotka jest smaczna i prosta.Składniki:Ciasto:2 szklanki kaszy manny2 szklanki mąki pszennej3 łyżeczki proszku do pieczenia1 ¾ szklanki cukruNadzienie:ok. 2,5kg kwaśnym jabłek, najlepiej pasuje odmiana Szara Reneta3 łyżki cukru2 łyżeczki cynamonuDodatkowo:150g masła (dałam 200g)Sposób przygotowania:Jabłka umyć, osuszyć i razem ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Lekko odsączyć. (Nie wyciskać całego soku z jabłek, tylko lekko odcisnąć!). Dodać cukier i cynamon. Wymieszać.Wszystkie sypkie składniki na ciasto wymieszać i podzielić na 3 części.Do formy prostokątnej (o wymiarach około 35cm x 24cm) wysmarowanej masłem lub margaryną i posypanej bułką tartą, wsypać 1 część sypkich składników. Kolejno wyłożyć połowę jabłek, drugą część sypkich składników, resztę jabłek i ostatnią część sypkich składników. Z góry pokryć równomiernie ciasto wiórkami z masła. (Masłem pokryć całą powierzchnię ciasta).Piec w nagrzanym piekarniku ok. 55- 60min. w temperaturze 180°C
18 kwietnia 2015 22:10
Wiem że to wypieki ale gotowanie nie wiem czy gdzieś jest ;) jutro będę robiła tzn gotowała schab i karczek w całości w Magi jadłam w święta u mojej mamy smakował wyśmienicie żadnych przypraw tylko litr magi do rondla wody tez ok szklanki i wsadzić mięso od czsu do czsu obracac ile waży tyle się ma gotowąc tzn lekko bulgotać będe miała wyżerkę :)