Dziękuję:). To takie zmodyfikowane Tiramisu, tylko mniej pracy, świetny pomysł:)
Dziękuję:). To takie zmodyfikowane Tiramisu, tylko mniej pracy, świetny pomysł:)
Tina, ja robiłam to:
http://www.mojewypieki.com/post/tort-tiramisu
tylko bez likieru kawowego. Wyszło pyszne i jest bardzo proste.
Super leniuchy, czy też ludzie z dwiema lewymi rękami mogą zrobić na gotowych plackach biszkoptowych (do kupienia np. w Edeka) ;).
Szarlotkę zrobiłam z przepisu Ewy Wachowicz: „Szarlotka bez jajek”. Szarlotka jest łatwa do przygotowania. Składa się z jabłek i samych sypkich składników takich jak: mąka, proszek do pieczenia, kasza manna i cukier. Wystarczy wymieszać sypkie składniki i zetrzeć jabłka i już szarlotka prawie gotowa. Nie zawiera jajek, a tłuszczu nie dodaje się bezpośrednio do ciasta, tylko wiórki masła pokrywają szarlotkę z góry. Szarlotka jest smaczna i prosta.Składniki:Ciasto:2 szklanki kaszy manny2 szklanki mąki pszennej3 łyżeczki proszku do pieczenia1 ¾ szklanki cukruNadzienie:ok. 2,5kg kwaśnym jabłek, najlepiej pasuje odmiana Szara Reneta3 łyżki cukru2 łyżeczki cynamonuDodatkowo:150g masła (dałam 200g)Sposób przygotowania:Jabłka umyć, osuszyć i razem ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Lekko odsączyć. (Nie wyciskać całego soku z jabłek, tylko lekko odcisnąć!). Dodać cukier i cynamon. Wymieszać.Wszystkie sypkie składniki na ciasto wymieszać i podzielić na 3 części.Do formy prostokątnej (o wymiarach około 35cm x 24cm) wysmarowanej masłem lub margaryną i posypanej bułką tartą, wsypać 1 część sypkich składników. Kolejno wyłożyć połowę jabłek, drugą część sypkich składników, resztę jabłek i ostatnią część sypkich składników. Z góry pokryć równomiernie ciasto wiórkami z masła. (Masłem pokryć całą powierzchnię ciasta).Piec w nagrzanym piekarniku ok. 55- 60min. w temperaturze 180°C
z mąki orkiszowej robię tylko chleb... ale kusisz tym kruchym ...... :)