Mindestlohn - płaca minimalna

15 września 2014 23:30
północne Niemcy - nie Monachium
16 września 2014 11:08
Obawaim się, że zostaniemy postawione przed faktem dokonanym, Andrea.
Albo podpiszesz albo stara umowa się rozwiąże i już nie pracujesz.
P24 jest zbyt wielkim kolosem, żeby indywidualnie negocjować z nami warunki i poprawiać paragrafy w umowie.
W większe stawki nie wierzę, podróż może będziemy sami sobie opłacać (ale jeśli zostanie 50eur jak teraz to jest za mało w 1 stronę)...
Uważam, że będą nam obiecywac złote góry na przyszłość abyśmy podpisali umowę. Jeśli klient więcej zapłaci to chciałabym żeby moje netto też było większe. Proste.
05 października 2014 19:53 / 1 osobie podoba się ten post
Andrea obecnie jestem w De na wyjeździe z firmy w której i ty pracujesz. Rozmawiałam z synem moich Pdp-ch i wiem że jako klienci będą niedługo mieli spotkanie z niemieckim pośrednikiem które będzie dotyczyło zmian naszego zatrudnienia. Na pewno dla nas szykują inne umowy ale sądzę że dowiemy się o nich jak zwykle na końcu tego długiego łańcucha.
05 października 2014 20:10 / 3 osobom podoba się ten post
Nie przesadzaj, nie było tych firm tak wiele. Z twoją firmą zaczynałam w 2010r. potem pracowałam w firmach które dawały umowy o pracę,dzięki temu mam prawo do zasiłku (wykorzystałam aż 40dni) obecnie sytuacja zmusiła mnie do wyjazdu na gorszej umowie ale za lepsze pieniądze.  Co do zmian też jestem ciekawa bo będą je musiały dokonać wszystkie firmy. Obdzwoniłam sobie kilka z ciekawości w moim regionie i większość chce zatrudniać na działalność lub na niemiecką umowę o dzieło ale sami się jeszcze zastanawiają. Pewnie będzie spore zamieszanie.
Co do - więcej płacić - to moi płacą za 2 osoby, jak zobaczyłam rachunek (mojemu Pdp czytam całą korespondencję bo słabo widzi) to się przeraziłam, to już jest zdzierstwo, a w stosunku do nas wyzysk.
05 października 2014 20:18 / 2 osobom podoba się ten post
....Nic nie wskazuje na to, że od stycznia 2015 roku coś w tej materii może się zmienić. Niemieckie rodziny, które zatrudniają Polki, mimo że korzystają przy tej okazji z 20-procentowego zwolnienia podatkowego, nie będą skłonne do legalizacji ich zatrudnienia, a tym bardziej do przejmowania się stawką 8,50 euro za godzinę pracy. Czyżby w branży opiekuńczej wszystko miało zostać po staremu? To z linku ktory podala Andrea .Styczen mamy ...tuz,tuz .Zobaczymy rezultaty.Kombinacji "alpejskij" na pewno nie zabraknie ze strony firm .
05 października 2014 20:18
Ja tez prm24 i jeszcze nic nie wiem:( czego tak ogolnie dotycza te zmiany? Bede wdzieczna))
05 października 2014 20:26
Zerknelam, pochytam, dzieki, w polskim prswie tez cos ma sie zmiemic odnosnie skl.od najnizdzeh krajowej na umowe zlecenie.
05 października 2014 22:03 / 2 osobom podoba się ten post
zosia_samosia

....Nic nie wskazuje na to, że od stycznia 2015 roku coś w tej materii może się zmienić. Niemieckie rodziny, które zatrudniają Polki, mimo że korzystają przy tej okazji z 20-procentowego zwolnienia podatkowego, nie będą skłonne do legalizacji ich zatrudnienia, a tym bardziej do przejmowania się stawką 8,50 euro za godzinę pracy. Czyżby w branży opiekuńczej wszystko miało zostać po staremu? To z linku ktory podala Andrea .Styczen mamy ...tuz,tuz .Zobaczymy rezultaty.Kombinacji "alpejskij" na pewno nie zabraknie ze strony firm .

Zgadzam się z Tobą. Tak naprawdę nikt nie ma pomyslu jak rozwiązać problem pracy opiekunek w Niemczech. Każdy boi się ruszyć temat na poważnie. Niemcy - boją się utraty tanich opiekunek, Polacy - źródła zysku. Nawet jeśli coś w ustawie jest zapisane, to z pewnością już "mądre" głowy myślą jak to obejść.
05 października 2014 23:36
Dziś rozmawiałam z koleżanką, z którą chodziłam do jednej klasy w szkole średniej, mieszka w de 25 lat i powiedziała mi, że miesiąc pobytu w altenhaim kosztuje 6000 euro. Wiecie czy to prawda? Bo jeżeli tak to nawet jeśli od nowego roku bdą zmiany, o których piszecie to i tak niemcy na nas zaoszczędzą ( jak dobrze policzyłam)
05 października 2014 23:42
To nie jest prawda. Albo przynajmniej nie wszędzie tak jest.
Czytałam ulotkę jednego heimu i tam było to koło 2000 - 2500 euro - dokładna kwota uzależniona była też od Pflegestufe. Im wyższa, tym więcej kasa chorych dokłada.
05 października 2014 23:45
wichurra

To nie jest prawda. Albo przynajmniej nie wszędzie tak jest.
Czytałam ulotkę jednego heimu i tam było to koło 2000 - 2500 euro - dokładna kwota uzależniona była też od Pflegestufe. Im wyższa, tym więcej kasa chorych dokłada.

Czyli bzdury opowiadała,  ale przynajmniej wiem. Dzięki:)

05 października 2014 23:49
Może ona zna jakiś super luksusowy heim i tyle kosztuje.
Znalazłam wyliczenie kosztów pierwszego lepszego heimu z Koloni. Przy Pflegestufe I kasa chorych dokłada trochę ponad 1000 euro i koszt do poniesienia przez pacjenta to niecałe 2000 euro.

http://www.ah-sanktmartin.de/Preise.html
05 października 2014 23:57 / 1 osobie podoba się ten post
wichurra

Może ona zna jakiś super luksusowy heim i tyle kosztuje.
Znalazłam wyliczenie kosztów pierwszego lepszego heimu z Koloni. Przy Pflegestufe I kasa chorych dokłada trochę ponad 1000 euro i koszt do poniesienia przez pacjenta to niecałe 2000 euro.

http://www.ah-sanktmartin.de/Preise.html

Może luksusowy. Jednak tak myślę, że i tak pdp wolą żyć u siebie w domu, więc to kosztuje, a za niemiecką opiekunkę to chyba 3 etaty musieliby opłacić
06 października 2014 13:06 / 1 osobie podoba się ten post
ewa.p

Dziś rozmawiałam z koleżanką, z którą chodziłam do jednej klasy w szkole średniej, mieszka w de 25 lat i powiedziała mi, że miesiąc pobytu w altenhaim kosztuje 6000 euro. Wiecie czy to prawda? Bo jeżeli tak to nawet jeśli od nowego roku bdą zmiany, o których piszecie to i tak niemcy na nas zaoszczędzą ( jak dobrze policzyłam)

Może tyle kosztuje altenhaim, ale państwo do tego dopłaca? U nas w Polsce w dziennym ośrodku dla niepełonosprawnych utrzymanie 1 dziecka kosztuje od 1500 do 2000. Z tym że rodzice ponoszą tylko koszty wyżywienia to jest około 200 zł a tych których nie stać finansuje posiłki MOPS. Więc może w Niemczech te koszty też są większe niż ponosi rodzina pdp???
06 października 2014 13:15 / 1 osobie podoba się ten post
z tego co powiedzial mi polak m ieszkajacy 15 lat w DE teraz placa minimalna to 7,5 euro na godzine wiec bedzie wieksza stawka..a jak to sie sprawdzi w rzeczywistosci to pewni etak jak teraz ze sa niemcy jak i polacy co maja na godzine 3,5 euro i za taka stawke pracuja mimo ze minimalna stawka to 7,5 euro. Jesli Pracodawca da ci do podpisania umowe w ktorej bedzie napisane ze zgadzasz sie pracowac za mniejsza stawke nic ustawa przewiduje to prawnie jest wszystko ok a wiemy ze sa ludzie ktorzy podpisza taka umowe bo lepiej miec jakas prace w niemczech jak zadnej w polsce.