Mindestlohn - płaca minimalna

16 stycznia 2015 12:00 / 4 osobom podoba się ten post
Jutro raniutko wyjeżdżam do DE na swoją starą stelle. Pracuję obecnie na umowę zlecenie. Kwota stała - opodatkowana i oskładkowana w Niemczech - 920 euro brutto (netto 733). Do tego diety, co w sumie daje do wyplaty 1250 euro. W PL ubezpieczona jestem "przy mężu". Tygodniowa ilość godzin pracy - 25. Pozdrawiam wszystkich jeszcze z domku:)
16 stycznia 2015 15:47
magdzie

I tu sie z Toba nie zgodze,owszem powinno tak byc,ale w praktyce bywa to roznie.Niedawny przyklad naszej kolezanki z forum,ktora jest po germanistyce,a firma zrobila chwyt ponizej pasa.

Teraz na stronie opiekunki24.pl są dwie oferty z dwóch różnych firm . Aterima oferuje 1150E z komunikatywnym językiem niemieckim  bez prawa jazdy i następna oferta innej firmy z dobrym niemieckim i prawem jazdy 1100 Euro. Macie tutaj żywy przykład. Uważam,że ta oferta Aterimy wg mojej oceny jest dobra. Ale tomoja ocena. Gdybym nie miala   pracy pewnie juz bym dzwonila  do Aterimy.
16 stycznia 2015 15:51 / 1 osobie podoba się ten post
Ali

Teraz na stronie opiekunki24.pl są dwie oferty z dwóch różnych firm . Aterima oferuje 1150E z komunikatywnym językiem niemieckim  bez prawa jazdy i następna oferta innej firmy z dobrym niemieckim i prawem jazdy 1100 Euro. Macie tutaj żywy przykład. Uważam,że ta oferta Aterimy wg mojej oceny jest dobra. Ale tomoja ocena. Gdybym nie miala   pracy pewnie juz bym dzwonila  do Aterimy.

Taka moja uwaga tylko,zazwyczaj te oferty ktore firmy przedstawiaja na stronach internetowych to zwykła ,sciemka:)w chwili obecnej nie wypowiem sie jeszcze na ten temat,za jakis czas na 100 procent bo temat zabawny:)sprawdziłam osobiście:)a w tej za 1150 sa dwie osoby:)
16 stycznia 2015 15:55
mala

Taka moja uwaga tylko,zazwyczaj te oferty ktore firmy przedstawiaja na stronach internetowych to zwykła ,sciemka:)w chwili obecnej nie wypowiem sie jeszcze na ten temat,za jakis czas na 100 procent bo temat zabawny:)sprawdziłam osobiście:)a w tej za 1150 sa dwie osoby:)

Zgadzam się z Tobą . Może być tak ,że jak dojdzie do rozmowy to okaże  się ,że mniej oferują. Można zadzwonić  i sprawdzić jak ma się ta oferta do ostatecznego wynagrodzenia. :)
16 stycznia 2015 15:57 / 6 osobom podoba się ten post
Ali

To prosze dzwonic i jechac z ta firma jaka sie Tobie podoba i nie wkrecaj innych ,
16 stycznia 2015 15:58 / 3 osobom podoba się ten post
mala

Coś w tym jest, czasem fajne oferty to tylko tzw.wabiki :) Sama kilka razy dzwoniłam w odpowiedzi na ogłoszenie i przeważnie to " super" było już nie aktualne , natomiast pani od razu chciała mnie wciągnąć w szeregi i przedstawić inne "fajne" oferty :)
16 stycznia 2015 15:59
Ali

Zgadzam się z Tobą . Może być tak ,że jak dojdzie do rozmowy to okaże  się ,że mniej oferują. Można zadzwonić  i sprawdzić jak ma się ta oferta do ostatecznego wynagrodzenia. :)

Ja obdzwoniłam juz pare razy:)i temat bardziej nadajacy sie do"dowcipy i anegdoty"by wyszedł:)tylko humor raczej czarny haha:)
16 stycznia 2015 16:01
magdzie

To prosze dzwonic i jechac z ta firma jaka sie Tobie podoba i nie wkrecaj innych ,

Nie badź taka agresywna. Każdy sam podejmuje decyzję, każdy ma swoj rozum   i nie zamierzam nikogo wkręcać  a swoja opinię mam prawo wyrazić. Tego mi nie zabronisz.
16 stycznia 2015 16:02 / 1 osobie podoba się ten post
nesca_nebesca

Coś w tym jest, czasem fajne oferty to tylko tzw.wabiki :) Sama kilka razy dzwoniłam w odpowiedzi na ogłoszenie i przeważnie to " super" było już nie aktualne , natomiast pani od razu chciała mnie wciągnąć w szeregi i przedstawić inne "fajne" oferty :)

Zgadza sie:)albo sytuacja taka,ze np opis pacjenta jest z innej bajki,miejscowość z jeszcze innej a w rzeczywistosci takiej oferty wcale nie ma:)ale juz sie nie wypowiadam bo aplikuje,mam nadzieje,ze nie na Marsa jakiegos wymyslonego hahaha
16 stycznia 2015 16:05 / 5 osobom podoba się ten post
Ali

Nie badź taka agresywna. Każdy sam podejmuje decyzję, każdy ma swoj rozum   i nie zamierzam nikogo wkręcać  a swoja opinię mam prawo wyrazić. Tego mi nie zabronisz.

Pewnie,ze tak tylko jak podajesz nazwe firmy ,ktora ma tak fantastyczna oferte pracy,podaj takze nazwe firmy ,ktora ma gorsza oferte,po co reklamujesz firme placa Ci za to ?? Opinie o firmach sa w innym topiku ))
Do agresywnosci mi jeszcze daleko,tylko pewne chwyty mnie draznia .
16 stycznia 2015 16:12
magdzie

Pewnie,ze tak tylko jak podajesz nazwe firmy ,ktora ma tak fantastyczna oferte pracy,podaj takze nazwe firmy ,ktora ma gorsza oferte,po co reklamujesz firme placa Ci za to ?? Opinie o firmach sa w innym topiku ))
Do agresywnosci mi jeszcze daleko,tylko pewne chwyty mnie draznia .

Oferta jest na stronie opiekunkowo 24 ,wiec sama  firma się reklamuje. Również gdybys byla spostrzegawcza to są własnie na tej samej stronie opiekunkowo24 oferty firm, ktore mniej oferują .Nie musze podawać nazw i nie musze nikogo reklamować.  Coś mi sie wydaje,że jestes przedstawicielka jednej z firm, ktore gorzej placą .
16 stycznia 2015 16:21 / 5 osobom podoba się ten post
Ali

Oferta jest na stronie opiekunkowo 24 ,wiec sama  firma się reklamuje. Również gdybys byla spostrzegawcza to są własnie na tej samej stronie opiekunkowo24 oferty firm, ktore mniej oferują .Nie musze podawać nazw i nie musze nikogo reklamować.  Coś mi sie wydaje,że jestes przedstawicielka jednej z firm, ktore gorzej placą .

Niech Cie o to glowa nie boli co robie i ile mi placa i gdzie pracuje moja sprawa .Jak nie musisz podawac nazwy firmy to nie podawaj dla zdrowotnosci.Dyskusje z Toba uwazam,za zamknieta w tym temacie .
16 stycznia 2015 16:24 / 5 osobom podoba się ten post
Dziewczyny to powazny topik a nie jakies pucki - wieczor sie zbliża:)Bierzemy sie za kolacje.
16 stycznia 2015 16:35 / 1 osobie podoba się ten post
magdzie

Niech Cie o to glowa nie boli co robie i ile mi placa i gdzie pracuje moja sprawa .Jak nie musisz podawac nazwy firmy to nie podawaj dla zdrowotnosci.Dyskusje z Toba uwazam,za zamknieta w tym temacie .

Proszę ignoruj moje komentarze, bo nie jesteś dla mnie partnerem do dyskusji.
16 stycznia 2015 19:44 / 4 osobom podoba się ten post
Ali

A ja bym nie dzwoniła, ponieważ to jest zbyt niska stawka, jak dla mnie.
Poza tym, nie podpisuję umowy na wstępie, pozostając w ten sposób do dyspozycji firmy, nie mając pewności, w jakim czasie otrzymam jakieś zlecenie.
Amen.