Ktoś mi zaproponował takie zarobki

01 kwietnia 2016 09:22 / 1 osobie podoba się ten post
doda

Z mną jechała opiekunka do Hamburga i mówiła,że pracują we dwie i mają po 1500E na rękę i 1000E na życie na m-c .Ile w tym prawdy nie wiem ?

Czyli rodzina płaci 5 tys. euro miesięcznie? Nie wierzę! Za te pieniądze mieliby chyba miejsce w luksusowym domu opieki.
01 kwietnia 2016 09:48 / 2 osobom podoba się ten post
Mirka Dz

Czyli rodzina płaci 5 tys. euro miesięcznie? Nie wierzę! Za te pieniądze mieliby chyba miejsce w luksusowym domu opieki.

Są rodziny zamożne, które nie chcą oddać krewnego nawet do luksusowego domu opieki i płacą za 2 opiekunki.
Pracowałam 2 razy w takim systemie- przez firmę. W obu przypadkach były to rodziny dobrze sytuowane, pdp w jednym miejscu trudna, a w drugim przypadku była to opieka paliatywna, oprócz nas dwóch był zaangażowany paliatywny Pflegedienst, my dwie zostałyśmy dodatkowo przez paliatywnych dodatkowo przeszkolone. Nie bylo łatwo, nawet we dwie, ale należna nam przerwa, czy wypoczynek nocny był przestrzegany, bo codziennie byłyśmy na nogach od 6 rano do 22, z przerwą popołudniową i było sporo dni, że nie pozostawałyśmy tylko w stanie gotowości, ale intensywnie pracowałyśmy.
01 kwietnia 2016 09:56 / 1 osobie podoba się ten post
tina 100%

Są rodziny zamożne, które nie chcą oddać krewnego nawet do luksusowego domu opieki i płacą za 2 opiekunki.
Pracowałam 2 razy w takim systemie- przez firmę. W obu przypadkach były to rodziny dobrze sytuowane, pdp w jednym miejscu trudna, a w drugim przypadku była to opieka paliatywna, oprócz nas dwóch był zaangażowany paliatywny Pflegedienst, my dwie zostałyśmy dodatkowo przez paliatywnych dodatkowo przeszkolone. Nie bylo łatwo, nawet we dwie, ale należna nam przerwa, czy wypoczynek nocny był przestrzegany, bo codziennie byłyśmy na nogach od 6 rano do 22, z przerwą popołudniową i było sporo dni, że nie pozostawałyśmy tylko w stanie gotowości, ale intensywnie pracowałyśmy.

Jak można pracować intensywnie od 6 do 22 cały dzień? to chyba jest nie zgodne z regulaminem? słyszałam,że przy osobie leżącej czasem jest mniej pracy niż przy kimś kto się nudzi i chciałby być zajmowany non stop, gdzieś obiło mi się o uszy ,że ,,czystej'' pracy przy PDP powinno być 5,5 h dziennie    .  A w ogóle to przydałby się jakiś jeden regulamin zasad pracy opiekunek, obowiązki i prawa. Bo to wszystko jakieś różne i nie jasne...                   
01 kwietnia 2016 10:12 / 9 osobom podoba się ten post
Kama84

Jak można pracować intensywnie od 6 do 22 cały dzień? to chyba jest nie zgodne z regulaminem? słyszałam,że przy osobie leżącej czasem jest mniej pracy niż przy kimś kto się nudzi i chciałby być zajmowany non stop, gdzieś obiło mi się o uszy ,że ,,czystej'' pracy przy PDP powinno być 5,5 h dziennie    .  A w ogóle to przydałby się jakiś jeden regulamin zasad pracy opiekunek, obowiązki i prawa. Bo to wszystko jakieś różne i nie jasne...                   

To było 2 lata temu. Przypadki są rózne, a ja znam prace przy leżącej osobie nie tylko z ze słyszenia, ale i z doświadczenia :). Ta chora, to nie była pani, której się nudziło, tylko chora na śmiertelną chorobę neurologiczną zwaną stwardnieniem zanikowym bocznym- poczytaj sobie o tym w google. Osoba bezwładna, karmiona już tylko przez sondę, trzeba było ją często oddsysać, z lękami napadowymi wtedy kiedy się dusiła. Musiała być monitorowana 24 godziny na dobę, na noc przychodziła pielęgniarka od paliatywnych.Własnie tam były potrzebne opiekunki z wykształceniem medycznym w tym jedna z b.dobrym niemieckim bo chora już nie mogąc w ogóle mówić porozumiewała się za pomocą tabletu.Była swiadomą i inteligentną osobą i mimo nawału pracy tam, to ten okres wspominam dobrze. Rodzina nas bardzo dobrze traktowała, pensje miałyśmy porządne i jeszcze był 1 dzien wolny w tygodniu- wtedy do chorej też przychodzili paliatywni.Miałysmy do przenoszenia chorej lift, wszelkie udogodnienia były na miejscu. Jezeli chodzi o pierwszy przypadek, to pracowałyśmy zmianowo, ale też nie leżałysmy do góry brzuchem. W obu przypadkach byłyśmy przez rodzinę doceniane i szanowane .
Tak, że z tego co gdzieś tam się zasłyszało, wniosków bym nie wyciągała, bo mogą być faszywe :).
No i jeszcze jedno- jeżeli ktoś wybiera opiekę we dwie osoby nad ciężkim przypadkiem, bo to takie są, kierując się tym, że czas mu będzie różowo upływał na pogaduchach z koleżanką, to zakłada błędnie i czas dla własnego dobra zejść z obłoków i dokonywac świadomych wyborów, czego serdecznie życzę :).
01 kwietnia 2016 10:59
Kama84

Kama,to wszystko jest ,tylko ....Nikt tego nie przestrzega,a juz na pewno nie agencje i nie rodziny PDP,które czytając nazwę agencj:i XYZ 24, mają wyobrażenie ,że opiekunkę mają na cała dobę...I agencja ani mysli i ch z tego błędu wyprowadzać......
Ja mimo wszystko wole mobilnych-przy leżącej osobie rzeczywiście bywa mało pracy czesto,ale jak sie taki leżący PDP w dzień wyśpi,to łatwo sobie dośpiewać jak bardzo się w nocy nudzi.......Nie zawsze ,ale ryzyko istnieje a ja w nocy wolę spac niz wstawac po 100x...
01 kwietnia 2016 11:38 / 1 osobie podoba się ten post
tina 100%

Możliwe Tinuś że są takie przypadki, ale chyba raczej rzadkie. Rozumiem że warunki mieszkaniowe też musiały być super?
01 kwietnia 2016 11:57 / 1 osobie podoba się ten post
Mirka Dz

Możliwe Tinuś że są takie przypadki, ale chyba raczej rzadkie. Rozumiem że warunki mieszkaniowe też musiały być super?

To fakt, nie spotyka się często takich ofert, ale są, czasem się jakaś w oko rzuci. Warunki mieszkaniowe były bardzo dobre. W pierwszym przypadku miałyśmy położone piętro niżej niż apartament pdp- dwupokojowe mieszkanie. Jeżeli chodzilo o nocki, to w tym własnie apartamencie był osobny pokój dla opiekunki, łazienki były dwie, tak że nie trzeba bylo korzystać razem z babcią. Na tym miejscu, to babcia była tak moblina, że próbowała na czerwonym świetle przebiegać, bądz uciekać z domu- każda z nas miała osobny komplet kluczy. Te nocki to i tak były przespane, bo chodziło o to, żeby babcia czuła się bezpieczna, z toalety jakby co, korzystala samodzielnie- nooo, czasem mozna bylo nad ranem spodziewać się wizyty babuszki z pluszowa zabawką, które nosiła ze sobą :). W drugim przypadku każda z nas miała osobny pokój, łazienka byla dla opiekunek wspólna, pdp miała osobną łazienkę. Auto na kazdej szteli było do dyspozycji, bo rodzina była daleko, trzeba było czasem większe zakupy zrobić , a z super mobilną babcią jeżdziłysmy na wycieczki.      Ivanilka na forum pisała, że też w takim systemie pracuje.
01 kwietnia 2016 12:04
Tina no właśnie gdzie nasza Ivanilka masz z nią kontakt ?
01 kwietnia 2016 12:05
tina 100%

To fakt, nie spotyka się często takich ofert, ale są, czasem się jakaś w oko rzuci. Warunki mieszkaniowe były bardzo dobre. W pierwszym przypadku miałyśmy położone piętro niżej niż apartament pdp- dwupokojowe mieszkanie. Jeżeli chodzilo o nocki, to w tym własnie apartamencie był osobny pokój dla opiekunki, łazienki były dwie, tak że nie trzeba bylo korzystać razem z babcią. Na tym miejscu, to babcia była tak moblina, że próbowała na czerwonym świetle przebiegać, bądz uciekać z domu- każda z nas miała osobny komplet kluczy. Te nocki to i tak były przespane, bo chodziło o to, żeby babcia czuła się bezpieczna, z toalety jakby co, korzystala samodzielnie- nooo, czasem mozna bylo nad ranem spodziewać się wizyty babuszki z pluszowa zabawką, które nosiła ze sobą :). W drugim przypadku każda z nas miała osobny pokój, łazienka byla dla opiekunek wspólna, pdp miała osobną łazienkę. Auto na kazdej szteli było do dyspozycji, bo rodzina była daleko, trzeba było czasem większe zakupy zrobić , a z super mobilną babcią jeżdziłysmy na wycieczki.      Ivanilka na forum pisała, że też w takim systemie pracuje.

Jak widać bogaczy nie brakuje . Myślę że jak kogoś stać na wielki dom , trzy dobre samochody to i na opiekunki dla ojca , czy matki będzie mieć pieniądze . Ja niestetty nigdy nie byłam na takiej stelli . 
01 kwietnia 2016 12:12
takaja

Tina no właśnie gdzie nasza Ivanilka masz z nią kontakt ?

Nie, nie mam :)
01 kwietnia 2016 12:22 / 1 osobie podoba się ten post
BaskaS

Jak widać bogaczy nie brakuje . Myślę że jak kogoś stać na wielki dom , trzy dobre samochody to i na opiekunki dla ojca , czy matki będzie mieć pieniądze . Ja niestetty nigdy nie byłam na takiej stelli . 

Ha , jak się jedzie jako dama do towarzystwa, to może jest czas , żeby się tym wszystkim zachłysnąć :) My tego czasu nie miałyśmy, a bywały takie chwile, że miałyśmy dość. To, że potrafiłyśmy współpracować ze sobą i jedna drugiej pomagała w cięzkich sytuacjach, bez wypominania niczego, sprawiło, że czas tam był znosny, a i wiele się nauczyłyśmy. Przebywanie z chorą na SLA, poznanie jej poglądów i zapatrywań, zweryfikowały moje własne i to pozytywnie. Ona własnie z racji swej choroby i przeżyć, była osobą skupiającą się na rzeczach ważnych. Jeszcze jakiś czas utrzymywałyśmy kontakt meilowy- tak, tak, potrafiła wysyłać meile, załatwić wiele rzeczy przez internet-potem się dowiedziałam, że zmarła. Mobilna babcia też już nieżyje.
Jadąc na każde z tych miejsc, nie wiedziałam, jaki jest stan majątkowy obydwu rodzin- zbadałam tylko do jakich przypadków jadę, no i pensja mi też odpowiadała .
01 kwietnia 2016 12:34 / 1 osobie podoba się ten post
kasia63

Kama,to wszystko jest ,tylko ....Nikt tego nie przestrzega,a juz na pewno nie agencje i nie rodziny PDP,które czytając nazwę agencj:i XYZ 24, mają wyobrażenie ,że opiekunkę mają na cała dobę...I agencja ani mysli i ch z tego błędu wyprowadzać......
Ja mimo wszystko wole mobilnych-przy leżącej osobie rzeczywiście bywa mało pracy czesto,ale jak sie taki leżący PDP w dzień wyśpi,to łatwo sobie dośpiewać jak bardzo się w nocy nudzi.......Nie zawsze ,ale ryzyko istnieje a ja w nocy wolę spac niz wstawac po 100x...

Tak,Kasiu .Osoba lezaca tez wymaga naszego nakladu pracy ...poprostu trzeba sie nia zajac ..aby byla zmeczona i zasnela .Jestem u osoby lezacej i powiem ,ze ......przesypiam noce -wylaczajac lagrowanie .
05 kwietnia 2016 10:23 / 1 osobie podoba się ten post
Mirka Dz

Kurcze, dziwna sprawa. Napisz jak to będzie wyglądać na miejscu. albo jeszcze lepiej niech do nas dołączy na forum i sama napisze. 

Zgodnie z obietnicą piszę jak trafiła moja szwagierka.
Jest bardzo cięzko,nie wie czy wytrzyma miesiąc,/napewno wytrzyma/.
Krzyki podopiecznej w nocy,brak wolnego,żadnych spacerów,
ja rozumiem,jest zestresowana brakiem języka,ale wyczułam ,wyniosłość stałej opiekunki.
nawet nie przeszly na Ty.
Także dziewczyny,co chętne byly na pracę dopel-zastanówcie się:)
05 kwietnia 2016 10:30 / 1 osobie podoba się ten post
opiekunkaa

Zgodnie z obietnicą piszę jak trafiła moja szwagierka.
Jest bardzo cięzko,nie wie czy wytrzyma miesiąc,/napewno wytrzyma/.
Krzyki podopiecznej w nocy,brak wolnego,żadnych spacerów,
ja rozumiem,jest zestresowana brakiem języka,ale wyczułam ,wyniosłość stałej opiekunki.
nawet nie przeszly na Ty.
Także dziewczyny,co chętne byly na pracę dopel-zastanówcie się:)

A to przykre, że stała opiekunka wynosi się nad nowicjuszkę, bo by ogarnęły, jakby współpracowały.
Czas wolny ,jak jest taka makabra mogą sobie same na zmianę wygospodarować. Wtedy jedna pracuje, a druga robi sobie pauzę te 2-3 godzinki. Da się zrobić. Jak w ogóle niemiecka rodzina się na to zapatruje, jeśli taka jest? Co na to firma, bo o ile sobie przypominam, to twoja szwagierka za marną kasę tam pojechała.
05 kwietnia 2016 10:34 / 2 osobom podoba się ten post
tina 100%

A to przykre, że stała opiekunka wynosi się nad nowicjuszkę, bo by ogarnęły, jakby współpracowały.
Czas wolny ,jak jest taka makabra mogą sobie same na zmianę wygospodarować. Wtedy jedna pracuje, a druga robi sobie pauzę te 2-3 godzinki. Da się zrobić. Jak w ogóle niemiecka rodzina się na to zapatruje, jeśli taka jest? Co na to firma, bo o ile sobie przypominam, to twoja szwagierka za marną kasę tam pojechała.

Pewnie z najlepszą firma w PL PR 24