Na wyjeździe

16 czerwca 2013 22:45
wichurra

No ja tam specem od historii nie jestem, ale jakąś tam podstawową wiedzę chyba mam. I mi nie będzie Niemra wpierała, że mieszkam na niemieckich terenach, jak one według map od zawsze były polskie i takie przez niemal cały czas zostały. Wyłączając zabory. Tak samo Gdańsk - według tych map jednak większość czasu należał do Polski. A dla Niemców to Gdańsk jest niemiecki i został niesłusznie im odebrany. 

Niemcy maja taki sam problem z dawnymi ziemiami na wschodzie jak Polacy wysiedleni z "naszych" Kresow.

A mapa jest ciekawa, aczkolwiek mozna czasem niebacznie wywolac trzecia wojne swiatowa, jak trafi sie "dobrze zorientowany" w historii, niedaj Boze, pochodzacy z ziem wschodnich  st pan badz pani.
16 czerwca 2013 22:50
dorotee

Niemcy maja taki sam problem z dawnymi ziemiami na wschodzie jak Polacy wysiedleni z "naszych" Kresow.

A mapa jest ciekawa, aczkolwiek mozna czasem niebacznie wywolac trzecia wojne swiatowa, jak trafi sie "dobrze zorientowany" w historii, niedaj Boze, pochodzacy z ziem wschodnich  st pan badz pani.

Jeżeli chodzi o kresy wschodnie to tematu nie zaczynam, ani nic nie mówię - mówię po prostu że nie wiem. O swoich terenach zawsze wiecej się wie. Nie wiem też za bardzo jak to z tym Śląskiem jest. Czy on rzeczywiście niemiecki i tacy biedni są słusznie pokrzywdzeni, że im go odebrano. Może ktoś zna się?

16 czerwca 2013 23:04
Co do ziem niemieckich mysle ze kazdy interpretuje jak chce ale do niedawna nie wiedzialam ze moje miasto bylo zasiedlone przez niemcow prawie w calosci wszystkie ulice po niemiecku to z 1700i 1800 roku wszystkie zaklady byly przez niemcow zalozone.Sslynna fabryka Schilera ....Czyli z tego by wynikalo ze Gdansk tak samo. Sluchajcie slynny kanal Ostrodzki byl budowany przez niemca tak sie rozkochal w tych okolicach ze postanowil stworzyc machine zeby statki przeplywaly po szynach na ladzie i to w roku1860 budowle zlecil Fryderyk II Wiec mysle ze Niemcy byli tu naprawde od zawsze a njlepsza ciekawostka spotkalam wczoraj pana co sie urodzil w moim miescie szkoda ze nie drazylam tematu moze bym sie czegos dowiedziala pozdrawiam
16 czerwca 2013 23:05
Ze Slaskiem historia nie obchodzila sie laskawie, juz wlasciwie od czasow Piastow trafial pod rozne , obce panowanie, Wroclaw ma korzenie chyba czeskie? Z naciskiem na chyba, a osadnictwo niemieckie rozwijalo sie na ziemiach polskich od zarania dziejow
16 czerwca 2013 23:06
Ze Slaskiem historia nie obchodzila sie laskawie, juz wlasciwie od czasow Piastow trafial pod rozne , obce panowanie, Wroclaw ma korzenie chyba czeskie? Z naciskiem na chyba, a osadnictwo niemieckie rozwijalo sie na ziemiach polskich od zarania dziejow
16 czerwca 2013 23:06
16 czerwca 2013 23:09
justa

Co do ziem niemieckich mysle ze kazdy interpretuje jak chce ale do niedawna nie wiedzialam ze moje miasto bylo zasiedlone przez niemcow prawie w calosci wszystkie ulice po niemiecku to z 1700i 1800 roku wszystkie zaklady byly przez niemcow zalozone.Sslynna fabryka Schilera ....Czyli z tego by wynikalo ze Gdansk tak samo. Sluchajcie slynny kanal Ostrodzki byl budowany przez niemca tak sie rozkochal w tych okolicach ze postanowil stworzyc machine zeby statki przeplywaly po szynach na ladzie i to w roku1860 budowle zlecil Fryderyk II Wiec mysle ze Niemcy byli tu naprawde od zawsze a njlepsza ciekawostka spotkalam wczoraj pana co sie urodzil w moim miescie szkoda ze nie drazylam tematu moze bym sie czegos dowiedziala pozdrawiam

No wlasnie fachowcy kiedys w odwrotnym kierunku wedrowali, za chlebem szlo sie na wschod, moje miasto Bydgoszcz podobnie, zalozone prze Kazimierza Wielkego, rozkwitlo po wcieleniu do Prus, a idac ulicami Wilna, Lwowa widzimy polskie slady, polska architekture.
16 czerwca 2013 23:10 / 1 osobie podoba się ten post
wichurra

Jeżeli chodzi o kresy wschodnie to tematu nie zaczynam, ani nic nie mówię - mówię po prostu że nie wiem. O swoich terenach zawsze wiecej się wie. Nie wiem też za bardzo jak to z tym Śląskiem jest. Czy on rzeczywiście niemiecki i tacy biedni są słusznie pokrzywdzeni, że im go odebrano. Może ktoś zna się?

o ile mi wiadomo...to np  na Dolny śląśk ok 400p.n.e.przedostały sie plemiona celtyckie. W połowie chyba IV wieku rzymskie i Gotów. Dopiero na przełomie tysiąclecia trwal okres wczesnopiastowski. Plemiona Ślężan, Dziadoszan,Trzebowian, Opolan złączyły sie w organizacje państwową Piastów w jedna całosc.A na pierwszy plan wysunęło sie plemię Slężan z grodem Wroclaw na czele. A potem to byla I wojna śląska a potem Prusy zagarnęły część ziemi śląskiej a potem to sami wiecie. Sląsk tak naprawde nie byl długo piastowski. Co do Gdańska to moje Skarby mówią ze nie był on niemiecki tylko Wolne Miasto. A ja na to ze w tym wolnym miescie większosc to Niemcy byli :) A pan Skarb ze i owszem ale nie byl niemiecki. No i jak sie z takim kłócic? Juz nie chcialam drążyc bo ze byl polski to tego nie powiedzial...dyplomata no
16 czerwca 2013 23:10
giunta

A takie coś krąży dziś po internecie :) http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=jdg8Sp1HUKM hehe

Hehe! Dobre Giunta! Się uśmiałam!!!
Na testach sprawnościowych się oszukiwało... hehehehehe!
16 czerwca 2013 23:11
justa

No bo jak nam Gdańsk zabrali, to go zasiedlili. Tak myślę przynajmniej. 
A w ogóle to Berlin został założony przez plemiona słowiańskie:)
16 czerwca 2013 23:13
Slowianie polabscy to potomkowie Slowian wschodnich, siegali az po Hamburg, naturalna granica byla Leba,
nasze klopoty z Niemcami zaczely sie od sprowadzenia Krzyzakow na ziemie Polski i ich pozniejsza ekspansja
16 czerwca 2013 23:17
tak zgadzam sie ale wedlog mapki to tereny byly dlugo pruskie a ja nie pisze o wojnie tylko duzo wczesniej tu po prostu widac ich bytnosc dlatego sie nie dziwie ze sie ciagle zapieraja ze to ich a oni tu nie osiedlali sie tylko mieszkali wiekami .....powiem szczerze na moich terenach jest duzo zeczy ktorymi sie szczycimy ale to Niemieckie...  a co do Krzyzakow Malbork dowodem piekny zamek zakonu 
16 czerwca 2013 23:18
Nie no dziewczęta moje...rozmarzyąłm sie...i gdzie ta Polska od morza do morza...Batory!! Wstawaj i zrób porzadek! Uwielbiam Bone bo byla żelazna Dama ot co..nie tylko warzywka sprowadzila. A na Pilsudskiego jestem zla ze nie pogonil Rosjan jak byla okazja. 
16 czerwca 2013 23:20
Tali

Hehe! Dobre Giunta! Się uśmiałam!!!
Na testach sprawnościowych się oszukiwało... hehehehehe!

Hehe, mnie też rozwalił ten tekst :) oraz: "a co to za zebranie?" :)
16 czerwca 2013 23:25
justa

tak zgadzam sie ale wedlog mapki to tereny byly dlugo pruskie a ja nie pisze o wojnie tylko duzo wczesniej tu po prostu widac ich bytnosc dlatego sie nie dziwie ze sie ciagle zapieraja ze to ich a oni tu nie osiedlali sie tylko mieszkali wiekami .....powiem szczerze na moich terenach jest duzo zeczy ktorymi sie szczycimy ale to Niemieckie...  a co do Krzyzakow Malbork dowodem piekny zamek zakonu 

Z mapki wynika, że Gdańsk nie był w Polsce w 13 i 14 wieku i później pod zaborami. Mieszkali wiekami, ale najpierw musieli się osiedlić:) Wiem, że nie mieszkali tam przez chwilę i mieszkali tam też wtedy, kiedy Gdańsk do Polski należał. No ale uważam za przesadę wielką twierdzenie, ze Gdańsk jest niemiecki.