Byłam w zusie w sprawie A1 ale złożyłam tylko wyjaśnienia na pismie. Na odpowiedz muszę poczekać. Jutro muszę jeszcze zadzwonić w tej sprawie do osoby , która prowadzi moja sprawę.
Po rozmowie napisze jak to właściwie jest z tą A1. Dobra wiadomość uzyskana w zusie jest taka, że A1 może uzyskać dla nas nie tylko 1 firma ale nawet 2 lub 3 z którymi mamy zawarte umowy. Oczywiście o umowę zlecenie mi chodzi.
To w tym temacie dzisiaj na tyle.
Druga sprawa to sprawa mojej przyszłej emerytury, która przedstawia się następująco.
Teraz nie ma już praktycznie pojęcia lat pracy

Do emerytury po osiągnięciu wieku emerytalnego (kobiety 60 lat mężczyźni 65) uprawniony jest każdy kto przepracowala choćby 1 dzień.
Emerutura jest naliczana w oparciu o kapitał początkowy (składki do 1998) oraz kapitał zgromadzony na koncie w ZUS od 1999 roku
Staż pracy ten 20 letni ma znaczenie tylko wtedy gdy nasza emerytura wyliczona przez ZUS będzie niższa od minimalnej emerytury. Wtedy żeby otrzymać ta minimalna musimy mieć 20 letni staż pracy. Uwaga ważne 20 lat pracy na pełny etat. Więc jak ktoś pracował na pół etatu to takich lat musiałby mieć 40

Jeżeli chodzi o składki odprowadzane od naszych umów zleceń to tak jak Werska napisała jeżeli składki odprowadzane są od najniższej krajowe to liczy się normalnie do stażu pracy każdy miesiąc za który zostały doprowadzone składki. Jeżeli składki odprowadzane są np. Od 250 zł za 10 miesięcy pracy tylko 1 miesiąc dolicza nam do stażu
Wysoki ZUS zwiększa nasz kapitał ale miesiące z wysokim zusem liczą się normalnie nie razy 2.
Chciałam jak najprościej może się polapiecie o co chodzi. Ja wszystko zrozumiałam i wiem, że nie mam już szans na ubieranie tych 20 lat pracy czyli jak osiągnie wiek emerytalny ZUS oblivzy mi emeryturę sumujac kapitał początkowy plus pieniądze zgromadzone po 1998. Jak moja emerytura będzie niższa od minimalnej to już nic nie poradzę na to.