09 sierpnia 2012 11:47 / 1 osobie podoba się ten post
"Szkoda, że niektórym kobietom to nie przeszkadza i wystarcza im tylko, że zarabiają porządne pieniądze. Niemiecki jest dość trudny, jednak szanuję ludzi, którzy się go uczą mimo problemów jakie sprawia. "
Dokładnie!
Powiem szczerze, że nie potępiam kobiet, które wyjeżdżają do pracy za granicę nie znając języka. Skoro pracodawca jest tego świadom, i akceptuje ten fakt, to nie widzę w tym nic złego. Sama dwukrotnie wyjeżdżałam za granicę nie znając ni w ząb języka, a koniec końców zaowocowało to dwoma certyfikatami językowymi. Ale ja CHCIAŁAM. Naprawdę bardzo mi zależało by się w obcym kraju usamodzielnić, i nie być na łasce innych ludzi.
Nie rozumiem jednak kobiet, które od kilku lat wyjeżdżają np. do opieki, i w dalszym ciągu posługują się bezokolicznikami, bo nie są w stanie poprawnego zdania złożyć...
Teraz przyszedł czas na niemiecki - i tutaj jest o wiele trudniej, bo nie mam kontaktu, z żywym językiem, ale staram się i.. ich lerne deutsch konsequent jeden tag! ;-) Zobaczymy czy przejdę przez weryfikację języka w agencjach. Łatwo nie będzie, bo dostrzegam swoje braki... ale do odważnych świat należy!
Pozdrawiam, i udanego dnia,
A.