Opiekunka w Niemczech - słaby lub podstawowy poziom języka

12 marca 2013 23:45
anna233 to przykre co piszesz ale niestety musisz sie nauczyc jezyka skoro chcesz pracowac w Niemczech.Chyba ze jakims cudem uda Ci sie bez .... jezeli twierdzisz,ze majac 47 lat nie jestes mloda???? przejzyj profile innych opiekunek to sie zdziwisz w jakim wieku kobietki pracuja i ucza sie jezyka...... Forum nie jest posrednictwem pracy,chociaz zdazaja sie dziewczyny,ktore prywatnie szukaja zmienniczki ale......z jezykiem.Jak widzisz chcial nie chcial musisz sie go nauczyc inaczej sie nie da.pozdrawiam
12 marca 2013 23:48 / 1 osobie podoba się ten post
Anno233 - jesteś młodsza niż większość z nas. Jeśli wejdziesz na ścieżkę "kariery" opiekunki - to pracy nie zabraknie Ci przez kolejne 20 lat. Masz chęci i determinację to dużo. Masz też dostęp do internetu - a to znaczy, że masz dostęp do nauki. Są wśród nas kobietki, które po 3 miesiącach, a nawet po miesiącu nauki wyjechały i pracują. I zarabiają. Podnieś głowę, wytrzyj oczy - jesteś we właściwym miejscu - poczytaj temat o nauce języka, o początkach pracy wielu z nas. Zaglądaj na Poloniusz.pl. Dasz radę. Trzymam kciuki.
12 marca 2013 23:52
Anna233 poszukaj firmy,która organizuje bezplatne kursy przed wyjazdem.Time Work z bydgoszcz takie organizował.Twierdzisz ,ze 47 lat to juz starość?? Jestes kobietą w kwiecie wieku i jak się postarasz to wszystko ułoży się dobrze. Móc to chcieć!!!
12 marca 2013 23:52
Anna jestem 10 lat starsza , zaczynałam będąc starsza niż Ty teraz jesteś .Nie musisz wydawać pieniędzy na kurs - w necie są za darmo , na naszym forum znajdziesz namiary -chyba w temacie kurs internetowy j. niemieckiego .Bez znajomości języka będzie ciężko ale przygotuj starannie profil ,aplikuj do rożnych firm , umieszczaj ogloszenia gdzie się da - może Ci się uda .I ucz się po kilka godzin dziennie - poprawisz język , znajdziesz pracę .Powodzenia!
12 marca 2013 23:53
Hej...myslałam ,ze juz nikt tu nie siedzi ...Dziekuje za wsparcie.Mam nadrukowane mnostwo materiału,zaraz zaczne sie uczyc:)
12 marca 2013 23:55 / 1 osobie podoba się ten post

Anno233 -zapytaj w Urzedzie Pracy o kursy jezyka,na poczatku roku sa zwykle jakies organizowane ,a jesli nie to dowiedz sie czy urzad moze cie skierowac na taki kurs,one są bezpłatne dla bezrobotnych-bo rozumiem ,ze jestes zarejestrowana jesli nie masz pracy.I nie gadaj bzdur -47 lat to żaden wiek starczy:)W sam raz na rozpoczecie pracy opiekunki:)

13 marca 2013 00:01 / 2 osobom podoba się ten post
anna233

Hej...myslałam ,ze juz nikt tu nie siedzi ...Dziekuje za wsparcie.Mam nadrukowane mnostwo materiału,zaraz zaczne sie uczyc:)

Nie zaraz tylko dzisiaj sie wyspij.Rano zrob sobie kawke i z tzw. swieza glowa rozplanuj sobie nauke,bo chodzi o to zebys sie czegos nauczyla a nie zmeczyla ;-)  no i zagladaj tu i badz z Nami.A inne rzeczy to juz dziewczyny Ci napisaly....   spij dobrze...sama juz nie jestes!

13 marca 2013 00:03 / 1 osobie podoba się ten post
Aniu,w Twoim wieku to niektórzy studia rozpoczynają, życie sobie na nowo układają. Na naukę nigdy nie jest za późno i na wszelkie zmiany też nigdy nie jest za późno.Bądź dzielna i nie poddawaj się, nie zawsze w życiu jest pod górkę.
13 marca 2013 00:12
Dziekuje i dobranoc
11 maja 2013 23:45

dobra szkola min niemieckiego to presto na woj. polskiego w szczecinie. ja tam robilem kurs, a teraz pracuje w niemczech seniorbetreuung. 2 tyg kursu gratis. jesli jezyk ci podejdzie to kontynuujesz nauke jak nie to jestes wolny/a

a propo wieku. moja matka w wieku 56 lat rozpoczela nauke niemieckiego i zna go lepiej niz ja. najgorsze jest to, ze po kilku wyjazdach uswiadamiasz sobie jak wiele slowek i wogole jezyka jeszcze nie znasz. jak to ktos powiedzial ze im wiecej wiesz tym wiesz mniej.

Nie dubluj postów. Jak coś chcesz dopisać, to użyj funkcji "edytuj". Moderator
12 maja 2013 11:13
kasia63

Anno233 -zapytaj w Urzedzie Pracy o kursy jezyka,na poczatku roku sa zwykle jakies organizowane ,a jesli nie to dowiedz sie czy urzad moze cie skierowac na taki kurs,one są bezpłatne dla bezrobotnych-bo rozumiem ,ze jestes zarejestrowana jesli nie masz pracy.I nie gadaj bzdur -47 lat to żaden wiek starczy:)W sam raz na rozpoczecie pracy opiekunki:)

Aniu tak jak radzi Kasia popytaj w Urzędzie Pracy.
Ja właśnie zaczęłam taki kurs 200 godz. przez 1.5 m-ca.

Szkolimy sie intensywnie po 7 godz. dziennie.
I do tego to Urząd płaci mi za to że chodzę na kurs stypendium - ok 950 pln m-cznie.
12 maja 2013 19:22
hej scarlet!! a co to za kurs??To organizuja urzedy pracy??
12 maja 2013 19:33
W całej Polsce w PUP są takie kursy -trzeba byc zarejestrowanym jako bezrobotny .Inaczej sie nie dostaniesz na niego.Wejdź na stronę swojego PUP poszukaj,nabór jest co kwartał zazwyczaj.Scarlet płaca za ten kurs a np u mnie w Koszalinie nie.Trzeba sie po prostu zorientowac w swoim co i jak.Sa tez kursy z UE/DLA KOBIET 50+/tzw ZPOOR-darmowe oczywiscie! http://www.zporr.gov.pl/
Warto poszukac bo po co płacic za coś co można dostać gratis?:)
12 maja 2013 19:44
iwunia

hej scarlet!! a co to za kurs??To organizuja urzedy pracy??

Tak Iwunia, 
robię ten kurs z Urzędu Pracy. Cały jest finansowany zę  środków Unii Europejskiej.
Dostaniemy za darmo samouczki do nauki języka  z płytą i codziennie jest 7 godz wykładów.
Będą też lekcje poświęcone opiece.

Jest przepis, który mówi że jeśli bezrobotny podejmnie szkolenie z UP ale pow 150 godzin.
wtedy należy mu się stypendium w wys, 120 proc. najniżego zasiłku. Do tego stypendia te nie są
opodatkowane, więc w sumie wychodzi ok, 950 zł.

Musisz zapytać w swoim urzędzie czy coś będą organizować.
Urzędy dostały chyba od Unii jakies pieniadze, bo u mnie lecą jeszcze 4 inne szkolenia.
12 maja 2013 20:34
no jak ja pytałam okolo lutego o kursy jezykowe to mi powiedzieli ze nie maja pieniedzy..Scarlet widze ,ze ty tez wielkopolanka,coraz nas tutajwiecej jest.hurra..