Opiekunka w Niemczech - słaby lub podstawowy poziom języka

15 maja 2013 16:35
Witam,trochę mnie tu nie było,jeśli chodzi o język to każdy kto wyjechał pierwszy raz niewiele kumał,ale na miejscu z czasem jest ok.Przecież nikt nie jedzie jako opiekunka po skończonej germanistyce,nie oszukujmy się.Wiadomo początki są ciężkie ale kto nie ryzykuje ten szampana nie pije,głowa do góry.Pozdrawiam
15 maja 2013 16:39
Malina

Witam,trochę mnie tu nie było,jeśli chodzi o język to każdy kto wyjechał pierwszy raz niewiele kumał,ale na miejscu z czasem jest ok.Przecież nikt nie jedzie jako opiekunka po skończonej germanistyce,nie oszukujmy się.Wiadomo początki są ciężkie ale kto nie ryzykuje ten szampana nie pije,głowa do góry.Pozdrawiam

Malina nie mów hop! Germanistek tu się już uzbierało na forum... hehe 
15 maja 2013 16:45
O kurcze to ja chyba nie w temacie,naprawdę.Ja nie lubię jak się te germanistki wymądżają.
15 maja 2013 16:46
Malina

Te czasy , gdy ze znajomością paru słówek panie zaczynaly pracę powoli się kończą .Wystarczy nawet na forum poczytać , ile osób bez skutku pracy szuka . A stawka jednak od poziomu języka jest uzależniona - różnica może wynosić nawet 200- 300 euro . Tak że warto chyba wcześniej popracować nad językiem .
15 maja 2013 16:47 / 1 osobie podoba się ten post
Malyna nasza Tali to jest Ta dobra germanistka i wcale sie nie wymadrza ot co :)Sluzy Nam zawsze dobra rada i wspiera na duchu.
15 maja 2013 16:47 / 2 osobom podoba się ten post
Ja kupiłam wczoraj samouczek j. niemieckiego dokładnie ten http://www.empik.com/samouczek-jezyka-niemieckiego-smaza-monika,2373896,ksiazka-p
Jestem zachwycona, przerobiłam pierwszą lekcję i już umiem się ładnie przedstawić po niemiecku :) :) :) Jest bardzo fajnie napisany, wszystko uporządkowane i łatwe do przyswojenia. Zaczynam od podstaw, ale myślę, że dam radę! Korzystam też z kursów w internecie, które podały dziewczyny tu na forum. Ale naprawdę polecam tą książkę jeśli ktoś chce mieć wszystko w jednym miejscu i usystematyzowane - tak jest łatwiej. Ponadto tv ciągle włączone na kanale 1 Das Erste i słucham sobie :) Wierzę w to, że jeśli się chce to się da!
15 maja 2013 16:48
Malina

O kurcze to ja chyba nie w temacie,naprawdę.Ja nie lubię jak się te germanistki wymądżają.

A ja , choć nie jestem germanistką bardzo lubię te  ,,nasze '' z forum . Super dziewczyny!!
15 maja 2013 16:49
Kiedyś jak wracałam do Polski to w autobusie taka jedna germanistka gadała przez tel.no poprostu ludzki pojęć przechodzi nawet i po rosyjsku też było.To o tych mówisz Tali?
15 maja 2013 16:50
No pewnie że lubimy się nawzajem jasne tak ma być.
15 maja 2013 16:52
Naja

Ja kupiłam wczoraj samouczek j. niemieckiego dokładnie ten http://www.empik.com/samouczek-jezyka-niemieckiego-smaza-monika,2373896,ksiazka-p
Jestem zachwycona, przerobiłam pierwszą lekcję i już umiem się ładnie przedstawić po niemiecku :) :) :) Jest bardzo fajnie napisany, wszystko uporządkowane i łatwe do przyswojenia. Zaczynam od podstaw, ale myślę, że dam radę! Korzystam też z kursów w internecie, które podały dziewczyny tu na forum. Ale naprawdę polecam tą książkę jeśli ktoś chce mieć wszystko w jednym miejscu i usystematyzowane - tak jest łatwiej. Ponadto tv ciągle włączone na kanale 1 Das Erste i słucham sobie :) Wierzę w to, że jeśli się chce to się da!

Chcę tylko dodać, że książka kosztowała całe...20,5 zł w księgarni stacjonarnej, to chyba się opłaca :)
15 maja 2013 16:52 / 2 osobom podoba się ten post
Malo tego Tali sie nie wymandrza,nigdy nie wita sie slowami..
-Czesc jestem germanistka..
Jak ,ktos nie ma pewnosci,albo czegos nie rozumie,pyta,wtedy dostaje odpowiedz.Jest tu takich germanistek wiele i kazda tak samo postepuje:)Uwazam,ze to bardzo mile z Ich strony,wcale nie musza tego robic,malo tego zawsze moga powiedziec zajzyj do slownika,albo wlacz sobie tlumacza.Nie mam racji dziewczyny?
15 maja 2013 16:56
BEA chyba mnie nie zrozumiałaś,ale to nieważne,jak ktoś służy pomocą to zawsze jest lubiany i jest ok,to nie ulega wątpliwości,miałam zupełnie co innego na myśli.
15 maja 2013 17:04
...przerwa w sprzataniu... Mamy jeszcze Becie - germanistke... ostatnio mniej jej na forum... sadze... ze do kraju pojechala... rowniez sympatyczna mloda dziewczyna-kobieta... tesknie za nia... za Tali swego czasu tez mi sie cknilo... a teraz nadrabia zaleglosci... ciesze sie... ze jestescie dziewczyny i te ktore doskonale mowia po niemiecku.... i te mniej znajace... i te... ktore dopiero zaczynaja... milego wieczoru... ide dalej z brudem walczyc:(
15 maja 2013 17:17 / 1 osobie podoba się ten post
Malina

No ja pojechałam:)
I z tego co zdążyłam się zorientować, kilka innych dziewczyn także. 
15 maja 2013 17:22 / 1 osobie podoba się ten post
Halo ale mi chodziło o ,,Germanistki",ktoś nic nie wie i się mądrzy.Ja bardzo cenie dziewczyny co znają dobrze język i służą pomocą,często tez korzystam z takiej pomocy.Ale wyszłam na wredną babę.