Opiekunka w Niemczech - słaby lub podstawowy poziom języka

15 maja 2013 18:31
Chyba nie kazda zrozumiała ale właśnie o takich ,,germanistkach'' mowa była,wypiły po 3 browary i wielkie niemki się znalazły,to poprostu żenada.
15 maja 2013 18:31
mala

A ja nygus jezykowy jestem,ucze sie 1 tydzien,potem tak mnie nudzi juz ten niemiecki,ze nie chce mi sie:)i tak pewnie zostane "niepoprawna"jezykowo,dogaduje sie ale z perfekcyjnym czy poprawnym nie ma to nic wspolnego a najgorsze jest to,ze nic nie chce mi sie w tym kierunku zrobic,zeby ten deutsch byl lepszy.

och mala nie przejmuj sie ze mna jest to samo kupuje coraz niby lepsza lektule ale zajze dwa razy a pozniej lezy taki mam słomiany zapał hihi
15 maja 2013 18:32 / 2 osobom podoba się ten post
Malina

Kika1 no jesteś naprawdę nr 1.Dzięki za dobre słowo kobieto.Może lepiej popisac o sexe to bezpieczny temat bez podtekstów,oj ale to nie tu tu o języku,he he

Malina o sexie to już my lepiej nie zaczynajmy bo rozniesiemy forum na strzępy i tylko nas ręce będa bolały:):):):)I kto jutro dziadkom i babciom pampersika wymieni????hę:):):):):):)
15 maja 2013 18:34 / 2 osobom podoba się ten post
kasia63

Malina o sexie to już my lepiej nie zaczynajmy bo rozniesiemy forum na strzępy i tylko nas ręce będa bolały:):):):)I kto jutro dziadkom i babciom pampersika wymieni????hę:):):):):):)

Lo Matko Bosko Czestochowso!!!!!!!!!!!!!!!!!Co,by to bylo,sex na forum i ban za banem,hahahahah:D:D:D:D:D:D
15 maja 2013 18:35 / 1 osobie podoba się ten post
Naja

A ja właśnie przerabiam odmianę czasowników i bardzo mi się przyda pomoc jakiejś germanistki :) Rozumiem, że tylko trzy czasowniki mają odmianę nieregularną: sein, haben i werden. Czy wszystkie absolutnie czasowniki z jakimi się spotkam odmieniam normalnie, przez zmianę końcówki? Nie ma więcej innych wyjątków i dla wszystkich ta sama zasada?

Jest cała masa czasowników nieregularnych, ogónie można je na 3 grupy podzielić - oto link http://www.sciaga.pl/slowniki-tematyczne/3806/czasowniki-nieregularne/  opisałabym sama, ale to strasznie dużo pisania, ale jak z tej strony nie zaczaisz (bo w sumie jest tam trochę nieprzejrzyście to), to napisz, a w wolnej chwili się rozpiszę :)

Niemal przy wszystkich końcówki dodają się tak samo - wyjątkiem są zakończone na -eln (sammeln - zbierać, segeln - żeglować, basteln - majsterkować)

ich sammle
du sammelst
er sie es  sammelt
wir sammeln
ihr sammelt
Sie sie sammeln

tutaj w pierwszej osobie jest zmiana
15 maja 2013 18:40
Naja

A ja właśnie przerabiam odmianę czasowników i bardzo mi się przyda pomoc jakiejś germanistki :) Rozumiem, że tylko trzy czasowniki mają odmianę nieregularną: sein, haben i werden. Czy wszystkie absolutnie czasowniki z jakimi się spotkam odmieniam normalnie, przez zmianę końcówki? Nie ma więcej innych wyjątków i dla wszystkich ta sama zasada?

Kto ci powiedział, że tylko te trzy???
Poniżej daję link do najczęściej używanych czasowników nieregularnych, które najlepiej wykuć na pamięć.

cytat z www:Tabela czasowników nieregularnych w języku niemieckim
W języku niemieckim, tak jak w innych językach występują czasowniki nieregularne, które trzeba opanować na pamięć. Poniższa tabela czasowników nieregularnych zawiera najważniejsze z nich. Aby ułatwić naukę, do każdego czasownika nieregularnego, dopisaliśmy tłumaczenie.
http://www.twojniemiecki.pl/czasowniki-w-jezyku-niemieckim/czasowniki-nieregularne-w-jezyku-niemieckim.html
15 maja 2013 18:41
Malina

Chyba nie kazda zrozumiała ale właśnie o takich ,,germanistkach'' mowa była,wypiły po 3 browary i wielkie niemki się znalazły,to poprostu żenada.

to jeszcze nic ostatnio jak byłam w pracy pojechałysmy z taka młoda kolezanka do sklepu cos tam wzełysmy podchodzac do kasy rozmawiamy po polsku blizej kasy mowi o rany zobacz jakie ma paznokcie kasjerka długie ze az brzydki oczywiscie doklejane ale to nie wazne za chwile mowi ty nic juz nie mowie to jest polka podchodze do placenia dziewczyna fajnieprzywitała po polsku mowiac po polsku do mnie zapłaciłam nastepni kolezanka ale ona do niej po niemiecku to kasjerka tez wyszłam pytam czemu a ta sobie dla jaj szok oczy mi deba staneły!
15 maja 2013 18:44
Ich bin überrascht!!! Coś mi się zdaje, że ta moja nauka potrwa trochę dłużej niż się spodziewałam :(

Ale ja chyba nie do końca precyzyjnie się wyraziłam (moja wina, przepraszam) mówię dobiero o odmianie czasowników przez osoby.

15 maja 2013 18:51
hogata76

Nie ,nie nie jestescie dziwne,ja nie mowie perfekt po niemniecku,ale jak rozmawiam tutaj w De po polsku,to zawsze staram sie mowic poprawnie i tylko w naszym jezyku.Najlepsze jest,to i sama sie na tym lapie ,jak rozmawiam po niemiecku i wcina mi sie slowo nasze polskie,patrza na mnie jak na jakiegos pawiana,hahahahahaha.Ja mam wtedy ubaw sama z siebie. Cos mi sie przypomnialao,jechalam busem do Polski.Jechaly tez dwie opiekunki i jedna do drugiej mowi..
-Wiesz ,ja mam dziadka i on ma katedre.Ale te pegedinsty przychodza i zmieniaja....
I tak dalej,najbardziej w glowie i uszach zakodowala mi sie KATEDRA,hahahahahahaahaha,nie moglam sie powstrzymac,chichralam sie w tym busie jak glupia.Kierowca na mnie popatrzyl i pyta..
-Co Ty bierzesz?Daj troche..
Hahahahahaahahah:D:D:D:D:D Katedre zmieniaja dziadkowi....hahahahahaha:D:D:D:D:D

hahahahahaha Hogata sory ale chyba to nie mozliwe napewno dobrze usłyszałas katedre kurcze to juz nie widza jak mowic czytajac az mi łzy ze smiechu poleciały:D:D:Dhahahahahahahahahaha
15 maja 2013 18:59
No powaznie,dlatego tak sie smialam i do tej pory leje jak mi sie przypomni,hahahaha moja babcia tez ma KATEDRE:)
15 maja 2013 19:10
Naja

Ich bin überrascht!!! Coś mi się zdaje, że ta moja nauka potrwa trochę dłużej niż się spodziewałam :(

Ale ja chyba nie do końca precyzyjnie się wyraziłam (moja wina, przepraszam) mówię dobiero o odmianie czasowników przez osoby.

Bezokoilicznik SEIN                         
Ich bin           z.B. Ich bin müde.
Du bist          z.B. Du bist müde.
Er/Sie/Es ist  z.B Er ist müde.

Wir sind     z.B Wir sind müde.
Ihr seid       z.B. Ihr seid müde
Sie sind      z.B. Sie sind müde

Bezokolicznik HABEN
Ich habe      z.B.  Ich habe 2 Hefte.   (chaciaż bardzo często mówi się "Ich hab")
Du hast       
Er/Sie/Es hat

Wir haben
Ihr Habt
Sie haben

Bezokolicznik WERDEN
Ich werde  z.B.  Ich werde am Samstag Fernsehen sehen. albo Am Samstag werde Ich Fernsehen sehen.
Du wirst
Er/Sie/Es wird

Wir werdenIhr werdetSie werden

15 maja 2013 19:18 / 2 osobom podoba się ten post
A i jeszcze szybka rada dla początkujących. Żeby potrafić "poprawnie" dogadać się w podstawowych sprawach wystarczy poznać czasowniki modalne. Jest ich chyba 7.
15 maja 2013 19:18
hogata76

No powaznie,dlatego tak sie smialam i do tej pory leje jak mi sie przypomni,hahahaha moja babcia tez ma KATEDRE:)

No kurcze a moj dziadek ma pampersa ale wiesz az corka przyszła i pyta co ogladm smiesznego to nie mogłam jej powiedziec ze smiechu hahahahahahahahahaaha bo ja w domku jeszcze ale zagladm tu
15 maja 2013 19:28
filip

Bezokoilicznik SEIN                         
Ich bin           z.B. Ich bin müde.
Du bist          z.B. Du bist müde.
Er/Sie/Es ist  z.B Er ist müde.

Wir sind     z.B Wir sind müde.
Ihr seid       z.B. Ihr seid müde
Sie sind      z.B. Sie sind müde

Bezokolicznik HABEN
Ich habe      z.B.  Ich habe 2 Hefte.   (chaciaż bardzo często mówi się "Ich hab")
Du hast       
Er/Sie/Es hat

Wir haben
Ihr Habt
Sie haben

Bezokolicznik WERDEN
Ich werde  z.B.  Ich werde am Samstag Fernsehen sehen. albo Am Samstag werde Ich Fernsehen sehen.
Du wirst
Er/Sie/Es wird

Wir werdenIhr werdetSie werden

:)Ja to mam dziwny problem z niemieckim,jestem w stanie odmienic poprawnie czasowniki,no moze ktorys nieregularny przekrece,znam bardzo duzo slow,w sumie moge "nazwac"wszystko na co spojrze ale mam ogromny problem z budowaniem zdan i rozumieniem zdan dlugich,juz sama nie wiem czy na to trzeba czasu wiecej czy zwyczajnie taka glupia jestem:):):)
15 maja 2013 19:33 / 1 osobie podoba się ten post
Naja

Ten link, który Ci podałam, to jest właśnie odmiana przez osoby w czasie teraźniejszym.