No taką wersję znam z Węgier. A jeszcze coś innego ???
No taką wersję znam z Węgier. A jeszcze coś innego ???
Brukiew kiedyś sadzono, żeby króliki tym karmić:)
Może dlatego ta zupa mi nie smakowała:)
Może macie sprawdzony przepis na tartę z owocami?
Upiekłam je dzisiaj i okazało sie,że jutro muszę piec kolejne:) :)
Maślankowe ciasto z porzeczkami
Składniki:
2 i 3/4 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka maślanki
3 jajka
1/2 szklanki oleju
3 łyżeczki proszku do pieczenia
400 - 500 g porzeczek
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, a blachę o wymiarach 25 x30 cm wykładamy papierem do pieczenia i lekko natłuszczamy. Jajka ubijamy z cukrem na białą, puszystą masę. Następnie do jajek dodajemy olej oraz maślankę i miksujemy . Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo do masy jajecznej. Kiedy ciasto jest jednolite przekładamy je do formy i posypujemy owocami. Surowe ciasto jest dość gęste, by utrzymało owoce na wierzchu, natomiast po upieczeniu stanie się lekkie i puszyste. Ciasto pieczemy ok 60 minut," do suchego patyczka". Upieczone i przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Przepis na kruchy spód:
2 szklanki mąki,
kostka zimnego masła,
1 żółtko,
szczypta soli,
mały kieliszek wódki
Do miski wsypać mąkę, sól, dodać posiekane masło , wódke ... zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na 30 min.Po wyjęciu rozwałkować lekko i wyłozyć na blaszkę do tarty.Po wyłozeniu ugnieść i ponakłuwać widelcem. Piec w temp. 180st. 20-25 min.
Mozesz ją zrobić z różnymi owocami ja uwielbiam z jagodami i serkiem mascarpone...
250g serka mascarpone,
400 ml śmietany kremówki,
1-2 łyżki cukru pudru,
1 żółtko
Zmiksuj żółtko dodaj łyżkę cukru i serek mascarpone. W innym naczyniu ubij śmietanę jak bedzie już ubita dodaj łyżkę cukru pudru. Na koniec wymieszaj delikatnie z serkiem mascarpone.
Wyłóż masę na upieczony i wystudzony spód posyp owocami i wstaw do lodówki najlepiej na noc :)
Smacznego :) :)