Kuchnia Niemiecka - przepisy

24 marca 2014 13:12
Akurat teraz wypada mi jechać do De na Wielkanoc a wcześniej nigdy nie byłam.
Podzielcie się co gotujecie im na Ostern, bo lekko zdezorientowana jestem.
24 marca 2014 13:28
Pieczeń, czerwona kapusta kartofle, bądż kluski ziemniaczane--Knoedel, a i bardzo pyszne-- łatwe:) szparagi,szynka, sos holaindes? i kartofle.
24 marca 2014 14:13
Mycha

No taką wersję znam z Węgier. A jeszcze coś innego ???

O zapomnialam ze mialam golabki zrobic dobrze ze mi przypomnialas ! haha ale nie beda postne !
24 marca 2014 15:22 / 2 osobom podoba się ten post
Czy jak gotują wasi gospodarze to tez wszystko z rozumu wygotowuja ? U mnie ziemniaki gotują się 40 min, brukselka 30, kalafior 20...itd.Nie wiem czy zamiast jesc nie powinnam wody po tym gotowaniu pić hahahaha
24 kwietnia 2014 14:37 / 2 osobom podoba się ten post
TORT TIRAMISU

Ciasto upiekłam ze sprawdzonego przepisu na "biszkopt rzucany" Każdą warstwę czekolady oprószyłam dodatkowo łyżeczką kakao i na każdą warstwe kremu połozyłam zamrożone maliny :)
biszkopt:

5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki należy wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to robię łyżką.
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy, papierem wykładamy tylko dno. Wykładamy ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy nożem od formy kiedy ciasto będzie całkowicie wystudzone ...


Do nasączenia blatów:

160 ml wrzacej wody
2 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej
80 ml likieru amaretto

kawę zalewamy gorącą wodą, a gdy przestygnie dodajemy likier amaretto



Składniki na masę:

750 g serka mascarpone
200 ml śmietany kremówki
100 g drobnego cukru do wypieków
2 łyżki ekstraktu z wanilii

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i ekstrakt z wanilii. Dodać serek mascarpone i wymieszać.


Ponadto:

100 g gorzkiej czekolady, startej na tarce o dużych oczkach
3 łyżeczki kakao


Jeden blat biszkoptu położyć na tortownicy. Nasączyć 1/3 mieszanki kawy i likieru. Wyłożyć 1/3 masy z mascarpone (jesli macie ja położyłam zamrożone maliny) którą posypać 1/3 wiórków czekoladowych i łyżeczką kakao. Następnie wyłożyć 2 biszkopt, nasączyć, itd. kończąc tort masą z mascarpone posypaną ostatnią częścią wiórków. Boki również wysmarować masą. Schłodzić przez 3 godziny w lodówce.
17 maja 2014 12:15
wichurra

Brukiew kiedyś sadzono, żeby króliki tym karmić:)
Może dlatego ta zupa mi nie smakowała:)

Wichurra, znam osobę, która z tego samego powodu nie je marchewki :).
17 maja 2014 12:18
Sorry, pospieszyłam się, a potem doczytałam, że marchwi też nie jadasz. Brawa za konsekwencję :)!
17 maja 2014 12:21
Ale to nie jest tak, że nie jadam, bo to dla zwierząt było.
Nie jadam, bo nie lubię.
Ale znowu bez przesady - z zupy jej nie wybieram.

17 maja 2014 12:33
Ulżyło mi ;)!
23 czerwca 2014 16:04 / 6 osobom podoba się ten post
Upiekłam je dzisiaj i okazało sie,że jutro muszę piec kolejne:) :)
Maślankowe ciasto z porzeczkami
Składniki:
2 i 3/4 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka maślanki
3 jajka
1/2 szklanki oleju
3 łyżeczki proszku do pieczenia
400 - 500 g porzeczek
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, a blachę o wymiarach 25 x30 cm wykładamy papierem do pieczenia i lekko natłuszczamy. Jajka ubijamy z cukrem na białą, puszystą masę. Następnie do jajek dodajemy olej oraz maślankę i miksujemy . Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo do masy jajecznej. Kiedy ciasto jest jednolite przekładamy je do formy i posypujemy owocami. Surowe ciasto jest dość gęste, by utrzymało owoce na wierzchu, natomiast po upieczeniu stanie się lekkie i puszyste. Ciasto pieczemy ok 60 minut," do suchego patyczka". Upieczone i przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
23 czerwca 2014 22:16
Może  macie sprawdzony przepis na tartę z owocami?
24 czerwca 2014 09:45
michasia

Może  macie sprawdzony przepis na tartę z owocami?

Przepis na kruchy spód:
2 szklanki mąki,
kostka zimnego masła,
1 żółtko,
szczypta soli,
mały kieliszek wódki
Do miski wsypać mąkę, sól, dodać posiekane masło , wódke ... zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na 30 min.Po wyjęciu rozwałkować lekko i wyłozyć na blaszkę do tarty.Po wyłozeniu ugnieść i ponakłuwać widelcem. Piec w temp. 180st. 20-25 min.
Mozesz ją zrobić z różnymi owocami ja uwielbiam z jagodami i serkiem mascarpone...
250g serka mascarpone,
400 ml śmietany kremówki,
1-2 łyżki cukru pudru,
1 żółtko
Zmiksuj żółtko dodaj łyżkę cukru i serek mascarpone. W  innym naczyniu ubij śmietanę jak bedzie już ubita dodaj łyżkę cukru pudru. Na koniec wymieszaj delikatnie z serkiem mascarpone.
Wyłóż masę na upieczony i wystudzony spód posyp owocami i wstaw do lodówki najlepiej na noc :)
Smacznego :) :)
24 czerwca 2014 12:07
Joasia

Upiekłam je dzisiaj i okazało sie,że jutro muszę piec kolejne:) :)
Maślankowe ciasto z porzeczkami
Składniki:
2 i 3/4 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka maślanki
3 jajka
1/2 szklanki oleju
3 łyżeczki proszku do pieczenia
400 - 500 g porzeczek
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, a blachę o wymiarach 25 x30 cm wykładamy papierem do pieczenia i lekko natłuszczamy. Jajka ubijamy z cukrem na białą, puszystą masę. Następnie do jajek dodajemy olej oraz maślankę i miksujemy . Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo do masy jajecznej. Kiedy ciasto jest jednolite przekładamy je do formy i posypujemy owocami. Surowe ciasto jest dość gęste, by utrzymało owoce na wierzchu, natomiast po upieczeniu stanie się lekkie i puszyste. Ciasto pieczemy ok 60 minut," do suchego patyczka". Upieczone i przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

musze ci napisac ze twoj przepis ,,sprzedalam,, wczoral corce,upiekla -podobno pyszne ciasto,doskonale z mlekiem,-;
24 czerwca 2014 12:21
Szukam przepisu na ciasto z truskawkami...
24 czerwca 2014 13:28
Joasia

Przepis na kruchy spód:
2 szklanki mąki,
kostka zimnego masła,
1 żółtko,
szczypta soli,
mały kieliszek wódki
Do miski wsypać mąkę, sól, dodać posiekane masło , wódke ... zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na 30 min.Po wyjęciu rozwałkować lekko i wyłozyć na blaszkę do tarty.Po wyłozeniu ugnieść i ponakłuwać widelcem. Piec w temp. 180st. 20-25 min.
Mozesz ją zrobić z różnymi owocami ja uwielbiam z jagodami i serkiem mascarpone...
250g serka mascarpone,
400 ml śmietany kremówki,
1-2 łyżki cukru pudru,
1 żółtko
Zmiksuj żółtko dodaj łyżkę cukru i serek mascarpone. W  innym naczyniu ubij śmietanę jak bedzie już ubita dodaj łyżkę cukru pudru. Na koniec wymieszaj delikatnie z serkiem mascarpone.
Wyłóż masę na upieczony i wystudzony spód posyp owocami i wstaw do lodówki najlepiej na noc :)
Smacznego :) :)

Jutro piekę - dziekuje !!! i  napisze jak wyszło :)