kasia63Chyba troche to inaczej jest na działalności własnej a inaczej jak jedziesz na umowe zlecenie czy o pracę.W zeszłym roku w maju jechałąm z firmy-dostałam EKUZ ważna do 15.05.2015-na rok,własnie sie skonczyła:0Z ta firma byłam tylko raz ,ale na karcie EKUZ jest przecież data waznosci ,więc moim zdaniem ona jest wazna do wtedy ,do kiedy ma datę wybitą.A1 z tej firmy nie doczekałąm się i nie wydaje mi się ,żeby w tym przypadku,jednorazowego wyjazdu,moja karta EKUZ przestała obowiazywac-wprawdzie nie korzystałam jeszcze w D z pomocy medycznej,ale u lekarza A1 nie trzeba przeciez tylko EKUZ własnie.
Niestety nie Kasiu. Tak jak Aniak napisała. Ja w ciągu jednego roku (czas wazności EKUZ) miałam 2 Stelle w róznych miejscach Niemiec i za każdym razem dostawałam nowa kartę EKUZ. Każda miała wazność rok. Na druku A1, który stanowi podstawę do wydania karty EKUZ, oczywiście pracowniczej, widnieje adres wykonywania pracy, czyli w naszym przypadku adres podopiecznego u którego się znajdujemy w chwili wykonywania zlecenia. Tak więc lepiej w razie W, gdy nie ma się aktualnej karty, powiedzieć, że jest się turystycznie i oczywiscie mieć EKUZ turystyczną albo prywatne ubezpieczenie. O ile się nie mylę, osoby zarejestrowane jako bezrobotne otrzymują turystyczną EKUZ tylko na 3 miesiące, to informacja dla tych, które pracują ,,prywatnie,,
Działalność czy umowa zlecenie, czy umowa o pracę nie ma tutaj nic do rzeczy.
Z firmą, z którą byłaś jak piszesz w zeszłym roku i miałaś za ich posrednictwem EKUZ, umowę rozwiązałaś, więc firma wyrejestrowała Cię z ZUS, a tym samym karta EKUZ straciła wazność. Data na karcie nie ma tutaj nic do rzeczy.