Dobra tez do rosołu.
Ale zawsze w towarzystwie pieprzu, albo pieprzu cayenne, albo papryki w proszku. To ważne, inaczej jest tylko zwykłą przyprawa i niczym więcej.
Dobra tez do rosołu.
Ale zawsze w towarzystwie pieprzu, albo pieprzu cayenne, albo papryki w proszku. To ważne, inaczej jest tylko zwykłą przyprawa i niczym więcej.
Kurkumę, paprykę i cynamon dodaję do kawy sypanki.
Wszystko na raz ? Słodzisz to ?
Sypanki nie słodzę bo nie lubię. Wszystko razem zalewam wodą, tak mi smakuje, ok pół łyż kurkumy + posypuję papryką ostrą, pół łyż cynamonu. Słodzę tylko rozpuszczalną 1 łyżeczkę , ale do niej tylko ewentualnie dorzucam cynamon.
Kawę pijam tylko sypaną i nie słodzoną - od zawsze. Tak lubię.
Muszę spróbować Twój przepis, bo brzmi intrygująco. Nawet nie potrafię sobie wyobrazić tej nuty smakowej.
Tu jest link do zawartości kumaryny w niemieckim mielonym cynamonie.
Te na samym początku, zawierające poniżej 100-115 to sa cynamony cejlońskie i spoko można ich używać.
Te wymienione niżej, zawierające powyżej 1000 jednostek -to cynamony odmiany cassia , czyli szkodliwe.
Polskie cynamony, niezależnie od firmy są najgorsze, nam sie wciska najgorszy badziew. Normy kumaryny w polskich cynamonach są przekroczone niekiedy o setki procent. Jeden z polskich cynamonów ( nie podam nazwy, bo nawet nie pamiętam), ma lub mial zawartość kumaryny idąca w kilkanaście tysięcy jednostek - a to już zwykłe zabójstwo dla każdej wątroby.
Michalince daję to pod rozwagę. :))))
https://www.test.de/Cumarin-in-Zimt-Ceylon-Zimt-im-Vorteil-1602223-1601960/
Lawenda, czy taki cynamon będzie ok?
http://allegro.pl/cynamon-cejlonski-mielony-bio-50-g-lebensbaum-i5767516832.html
Od kilku lat namiętnie dodawaliśmy cynamon do kawy i nie miałam pojęcia, że są rózne jego odmiany. Dobrze, że weszłam zobaczyć, co tam u Was słychać:-).
Dziękuję. Zaryzykuję i zakupię. Widziałam go w Niemczech w sklepach BIO, ale nigdy nie zwracałam uwagi na to słowo "Ceylon" pod spodem, bo dla mnie cynamon to był cynamon i do głowy by mi nie przyszło, że też potrafi truć.
Kurkumę również stosuję od lat i dodaję prawie do każdej potrawy, chociaż szczyptę, a do rosołu to już obowiązkowo.
Pozdrawiam
Zajrzałam, powinien być dobry. O ile nie oszukany i nie zmieszany z cassią.
Cejloński jest jasny, dużo jasniejszy od cassi i ma delikatny smak. Mysle,że będzie ok. Ale nie mam pewności.
Binorku:):):)Oczom swym nie wierzę :)Gdzieś Ty się ukrywała??????
Ważne, nie wzoę. Klawiatura mi szwankuje,kawą zalałam. :)