Zakres obowiązków opiekuna osoby starszej

02 listopada 2013 13:35
nineczkapl

no tak ale moze mi szanownie powiesz czy jak klientowi się nie podoba to czy jesteś obciażona kosztami? np po 2-3 dniach uznają , ze im chodziło o co innego?

W mojej umowie jest klauzula, że mam 2 tygodnie na wypowiedzenie umowy (jeśli klient, albo agencja nie udzielili prawdy nt klienta), natomiast moje dziadki mają w umowie 2 tyg termin wypowiedzenia bez podania przyczyn.............

Co Cię koszty obchodzą? Dokładnie zapoznaj się z ofertą, jak Ci nową przedstawiają, pytaj i wypytuj o rzeczy, które są dla Ciebie ważne i na koniec dokladnie poinformuj panienkę z biura, że sobie to nagrywałaś albo spisywałaś.........................

Mnie tak jedna opiekunka ostatnio doradziła, jeszcze nie musiałam tego wykorzystać, ale kto wie.........jestem na etapie robienia listy..........

Przecież rodzina wypełnia ankietę i to dosyć dokładną, więc oni w biurze to wiedzą. 

Ja ostatnio domakałam się, że należy mi się 1 pełny dzień wolnego za pełny miesiąc pobytu, w miarę możliwości w terminie od pon do pt.
I szlag mnie trafia, bo dowiedziałam się tego dopiero po 7 miesiącach pracy tutaj. Ja oczywiście tego nie mam w umowie, ale dziadki tak.Sprawdziłam w biurze i jak się nie wk..............skoro te pier........panienki nas oczywiście o tym nie poinformują.............

Czekam na następny tydzień, kiedy to córunia na co tygodniowy obiadek przyjdzie............oj czekam................
02 listopada 2013 13:42
nineczkapl

wiesz ..jestem pewna , ze nie wygrasz żadnego sporu

Fakt, ale nie można z siebie robić bałwana.................Jeśli każdy sobie da na głowę wejść to co?

Mój dziadek wczoraj wymyślił świętowanie 1 listopada na wesoło, ja odmówiłam, wino sami wychlali, a im powiedziałam, że tak zostałam wychowana i nie mają prawa ode mnie tego wymagać, a do zabawy jest wiele innych okazji........
A na atak na kościół (nie jestem dewotą) odpowiedziałam, że kościół niemiecki jest przestarzały, a np. mógłby posłuchać bożonarodzeniowego koncertu w wykonaniu młodzieży grającej nowoczesną muzykę...........No i się zamknął..................
Grunt to pełna kulturka................
02 listopada 2013 13:43
Nie - jeszcze nie byłam kosztami obciążona. Może dokładniej opiszesz sytuację, bo tak to ciężko gdybać. Bo co? Chodziło im o inny obiad, inne wyprasowanie koszuli, czy inne posprzątanie. Nie bardzo mogę sobie wyobrazić taką sytuację, że chodziło o coś innego i teraz muszę koszta pokryć.
02 listopada 2013 13:43 / 2 osobom podoba się ten post
tak sobie ostatnio spisałam na kartce, o co warto zapytać przed wyjazdem.Ułożyłam też te pytania po niemiecku,żeby dopytać rodzinę na miejscu ale naprawdę nie wiem czy są poprawne.Byłabym wdzięczna jakby germanista rzucil okiem i poprawił.No i liczę,że w ramach dyskusji zakres pytań i obowiązków też zostanie przez nas uzupełniony.No to jadę " z koksem" :
Czy podopieczny mieszka sam?
Czy w domu są zwierzęta?
Jakie ma problemy zdrowotne?
Czy chory śpi w nocy?
Czy ma inkontynecje, depresje, demencje, alzheimera?
Czy ma dietę?
Czy jest agresywny?
Jak daleko mieszka rodzina?
Czy jest auto?
Jak daleko jest sklep, miasto?
Czy jest połączenie busem?
Gdzie jest opieka lekarska?
Kto odpowiada za leki, pampersy?
Kto robi zakupy?
Ile pieniędzy jest przeznaczone na tydzień?
*

Jakie warunki mieszkalne ma opiekunka?
Czy ma swój pokój?
Czy ma swoją łazienkę?
Czy jest internet?
Jeśli nie, czy rodzina zapłaci za doładowanie stika?
Czy jest telefon?
Czy w domu jest ogrzewanie?
Ile czasu wolnego ( 2 godzinny dziennie i wolne popołudnie w niedziele)?
Czy chory może zostać sam?
Czy ktoś będzie na czas wolnego opiekunki?
Jaki dojazd?
Kto zwraca za podróż?
Ile?
Ile miesięcznie?
Płatność na konto 2 razy w miesiącu?
Jak długi kontrakt?
*
Zakres obowiązków Pierwsze opieka nad chorym ( mycie, ubieranie,karmienie,towarzystwo)
zakupy ogólne sprzątanie ( bez piwnic i ogrodu) pranie prasowanie gotowanie
Wszystko tylko dla podopiecznego i opiekunki

Ist die Alte Dame oder Man lebt allein ?
Ist die Tiere zu Hause?
Was sind die gesundheitlichen Probleme?
Ist der Patient nachts wach?
Haben Sie inkontinent , Depression, Demenz, Alzheimer?
Haben Sie eine Diät?
Ist es aggressive?
Wie weit leben die Familie?
Gibt es ein Auto?
Wie weit ist es in den Laden , die Stadt?
Ist die nächste Stadt ist Bus-Service?
Wo ist der Arzt?
Wer ist verantwortlich für Medikamente ,Pampers?
Wer macht das Einkaufen?
Wie viel Geld wird für die Woche verbracht?

Was sind die Lebensbedingungen wird der Betreuerin?
Hat sie ein eigenes Zimmer?
Hat ein eigenes Bad?
Ist das Internet,ein Telefon?
Wenn es kein Internet ist die Familie Ladebon für Stick zahlen?
Ist heizt in das Haus ?
Wie viel freie Zeit (2 Stunden pro Tag und am Nachmittag am Sonntag)
Ist möglich Alte Dame allein werden ?
Wenn Betreuerin hat freie Zeit, wird andere Person für Alte Dame kommen?
Wie zu bekommen ?
Wer zahl nach der Reise?
Wie viel?
Wie viel pro Monat ?
Zahlung auf Rechnung zwei Mal im Monat?
Wie lange Kontrakt?

Verantwortlichkeiten zum erste Pflege ( Waschen, Anziehen , Essen , sein zusammen ) - Einkaufen - Putzen (ohne Keller und Garten ) - Wäsche - Bügelservice - Kochen
Alles nur für eine ältere Dame (Man) und Betreuerin
02 listopada 2013 13:58 / 1 osobie podoba się ten post
Tylko część poprawię, bo nie mam teraz dużo czasu.
Lebt die alte Dame oder der alte Mann allein?
Gibt es Tiere zu Hause?
Welche gesundheitliche Probleme hat er/sie?
Ist der Patient nachts wach? tak by mogło być, ale dokładne tłumaczenie pytania - Schläft der Patient in der Nacht? albo Steht der Patient nachts auf? - czy w nocy wstaje
Hat er/sie Inkontinenz , Depression, Demenz, Alzheimer?
Hat er/sie eine Diät? Ist er/sie aggressiv?
Wie weit wohnt die Familie?
Gibt es ein Auto zur Verfügung?
Wie weit ist es bis zum Laden , in die Stadt?
Gibt es eine Busverbindung?
Wo ist die Arztpraxis?
Wer macht Einkäufe?
Wie viel Geld gibt es für eine Woche zur Verfügung?
02 listopada 2013 14:11
natka

Fakt, ale nie można z siebie robić bałwana.................Jeśli każdy sobie da na głowę wejść to co?

Mój dziadek wczoraj wymyślił świętowanie 1 listopada na wesoło, ja odmówiłam, wino sami wychlali, a im powiedziałam, że tak zostałam wychowana i nie mają prawa ode mnie tego wymagać, a do zabawy jest wiele innych okazji........
A na atak na kościół (nie jestem dewotą) odpowiedziałam, że kościół niemiecki jest przestarzały, a np. mógłby posłuchać bożonarodzeniowego koncertu w wykonaniu młodzieży grającej nowoczesną muzykę...........No i się zamknął..................
Grunt to pełna kulturka................

słuchaj ...to już nie jest robota jak ty sie umawiasz no to a na miejscu jest to i cos innego ..osobiście dałam sobie ten jeden jeszcze raz i koniec  z tą robotą . w depresji byłam ponad miesiac po ostatnim zjeździe ..
02 listopada 2013 14:13
nineczkapl

słuchaj ...to już nie jest robota jak ty sie umawiasz no to a na miejscu jest to i cos innego ..osobiście dałam sobie ten jeden jeszcze raz i koniec  z tą robotą . w depresji byłam ponad miesiac po ostatnim zjeździe ..

dobry ten spis...
02 listopada 2013 14:15
natka

W mojej umowie jest klauzula, że mam 2 tygodnie na wypowiedzenie umowy (jeśli klient, albo agencja nie udzielili prawdy nt klienta), natomiast moje dziadki mają w umowie 2 tyg termin wypowiedzenia bez podania przyczyn.............

Co Cię koszty obchodzą? Dokładnie zapoznaj się z ofertą, jak Ci nową przedstawiają, pytaj i wypytuj o rzeczy, które są dla Ciebie ważne i na koniec dokladnie poinformuj panienkę z biura, że sobie to nagrywałaś albo spisywałaś.........................

Mnie tak jedna opiekunka ostatnio doradziła, jeszcze nie musiałam tego wykorzystać, ale kto wie.........jestem na etapie robienia listy..........

Przecież rodzina wypełnia ankietę i to dosyć dokładną, więc oni w biurze to wiedzą. 

Ja ostatnio domakałam się, że należy mi się 1 pełny dzień wolnego za pełny miesiąc pobytu, w miarę możliwości w terminie od pon do pt.
I szlag mnie trafia, bo dowiedziałam się tego dopiero po 7 miesiącach pracy tutaj. Ja oczywiście tego nie mam w umowie, ale dziadki tak.Sprawdziłam w biurze i jak się nie wk..............skoro te pier........panienki nas oczywiście o tym nie poinformują.............

Czekam na następny tydzień, kiedy to córunia na co tygodniowy obiadek przyjdzie............oj czekam................

tak czy owak ja już nie zamierzam wiecej mieć takich niepewności..
02 listopada 2013 14:17
wichurra

Tylko część poprawię, bo nie mam teraz dużo czasu.
Lebt die alte Dame oder der alte Mann allein?
Gibt es Tiere zu Hause?
Welche gesundheitliche Probleme hat er/sie?
Ist der Patient nachts wach? tak by mogło być, ale dokładne tłumaczenie pytania - Schläft der Patient in der Nacht? albo Steht der Patient nachts auf? - czy w nocy wstaje
Hat er/sie Inkontinenz , Depression, Demenz, Alzheimer?
Hat er/sie eine Diät? Ist er/sie aggressiv?
Wie weit wohnt die Familie?
Gibt es ein Auto zur Verfügung?
Wie weit ist es bis zum Laden , in die Stadt?
Gibt es eine Busverbindung?
Wo ist die Arztpraxis?
Wer macht Einkäufe?
Wie viel Geld gibt es für eine Woche zur Verfügung?

a jak jedziesz i są dwie osoby chodzące to jesteś hausfrau..a nie opiekun..czyli służąca i tego nie zmienisz..
02 listopada 2013 14:41 / 2 osobom podoba się ten post
nineczkapl

a jak jedziesz i są dwie osoby chodzące to jesteś hausfrau..a nie opiekun..czyli służąca i tego nie zmienisz..

No to skoro taki układ Ci nie pasuje, to przecież z góry to wiesz, to nie rozumiem o co chodzi. 
Ja w sumie tutaj też jestem bardziej Hausfrau niż Pflegerin, ale mi to pasuje. Zamiast jednego papmersa zmienić, to ja wolę cały dom wysprzątać:)  Poza tym dziadek nie traktuje mnie jako służącej, czasami ma swoje odchyły, no ale ma też 96 lat, więc biorę na to poprawkę. No i w swoim domu też kobieta jest w większości służącą. Też musi zrobić zakupy, posprzątać, ugotować, wyprać i wyprasować. I to za darmo:)
02 listopada 2013 14:46
Dziękuję wichurra Mam tylko pytanie czy forma grzecznościowa Sie  jest z hat czy haben?
02 listopada 2013 14:48 / 1 osobie podoba się ten post
Polneta

Dziękuję wichurra :-) Mam tylko pytanie czy forma grzecznościowa Sie  jest z hat czy haben?

Jeżeli nikt tego nie zrobi, to dalej poprawię może wieczorem, bo teraz to tak tylko dochodzę tutaj na chwilę. Dzisiaj dzień prania i sprzątania:)
02 listopada 2013 14:51 / 1 osobie podoba się ten post
Polneta

Dziękuję wichurra :-) Mam tylko pytanie czy forma grzecznościowa Sie  jest z hat czy haben?

Forma grzecznościowa jest z haben. Miałaś tam pytania o podopiecznego z formie grzecznościowej. A tak nie można, bo formę grzecznościową używa się tylko w bezpośrednich zwrotach do kogoś. A o stanie podopiecznego to rozmawia się raczej zawsze z kimś z rodziny, a nie z samym podopiecznym. I jak zapytasz Haben Sie Inkontinenz? To tak jakbyś właśnie tą osobę, z którą rozmawiasz pytała, czy ona nie ma czasem inkontynencji. A to chodzi o podopiecznego, a nie o rozmówcę:)
uff - chyba zakręciłam, ale mam nadzieję, że nie aż tak bardzo:)
02 listopada 2013 15:06 / 1 osobie podoba się ten post
Ja bym jeszcze dodała pytanie o mobilność pacjenta i wagę. Was wiegt der Patient / die Patientin? Ist die betreuende Person mobil? Braucht hilfe beim aufstehen, benutzt Rolator?

Mnie się wydaje, że to ważne. Raz chcieli mnie wkręcić do opieki nad facetem 90 kg i pomoc przy wstawaniu. I babka jeszcze mi wpierała o technikach. No, ja wiem, że są, ale czemu mam się męczyć, jeśli przyjmuje się zwyczajowo 15 kg więcej od wagi opiekunki.
02 listopada 2013 15:13 / 1 osobie podoba się ten post
Ja sobie te Wasze pytania zapiszę gdzieś w kompie, bo przed rozmową będą jak znalazł - nie trzeba będzie już myśleć.