Przypuszczam, że Prowincjusz nie miał złych intencji (bynajmnie ja tak to odebrałam). Może się mylę, oby nie.
Przypuszczam, że Prowincjusz nie miał złych intencji (bynajmnie ja tak to odebrałam). Może się mylę, oby nie.
Problem nie polega na tym, jak MY interpretujemy Koran, tylko jak go interpretują - i w jakim celu - DŻIHADYŚCI.
Wichurra, podaj mi przykłady ( współczesne) tysięcy chrześcijańskich terrorystów-samobójców, chcących zabić w imie Chrystusa jak najwiecej "niewiernych.
Potem pójde czytać Koran.
Wichurra, podaj mi przykłady ( współczesne) tysięcy chrześcijańskich terrorystów-samobójców, chcących zabić w imie Chrystusa jak najwiecej "niewiernych.
Potem pójde czytać Koran.
Powiem Ci kolego, że ja przeczytałam i ST i koran. I choć zgadzam się z Wichurą, że też nie mamy się czym chwalić to przy koranie jest to bajka dla dzieci.
Dodatkowo ciężko spotkać katolika z Biblią na szyi i mieczem w dłoni szarżującego na przechodniów w Arabii. Ale już o muzułmaninie z maczetą w Europie na deptaku i mamroczącego o ich bogu spokojnie poczytasz. I nie skończylo się to dobrze dla przechodniów.
Poczytałam i choć wiele stwierdzeń w Bibilii woła o pomstę to żaden ksiądz nie interpretuje ich publicznie nawołując do przemocy i zboczeń. A wielu imanów tłumaczy w meczetach i wywiadach sury jako nawołujące do karania żon lub, co jest dla mnie najbardziej obrzydliwe, do kazirodztwa lub pedofilii.
Zamieściłam wcześniej strony wideo gdzie można sobie przybliżyć tę "pokojową" doktrynę. Może jestem nietolerancyjna lub zacofana ale dopuszczanie do zawierania "ślubów" z niemowlętami to dla mnie zezwierzęcenie. A w koranie jest dokładnie opisane w jaki sposób i w jakim wieku dziecka można "skonsumować" związek.
Jeśli taka ma być przyszłość to jak mam nadzieję jej nie doczekać. I oby moja córka nie musiała żyć w takim świecie.
Z tego co wiem, to ślub można zawrzeć z niemowlęciem, ale skonsumować związek można dopiero z dojrzałą płciowo dziewczyną. Fakt, że dla naszych standardów to i tak zdecydowanie za wcześnie. Masz rację, że u nas raczej nie ma psychopatów (czytaj niektórych imamów) nawolujacych do szerzenia zła i można się tego bać.
Wkleiłeś obrazek z Biblią i Koranem. One nie opowiadają o teraźniejszości. Nie propaguj więc nieprawdy.
Koran, Sura dziewiąta, wers 5:
„A kiedy miną święte miesiące, wtedy zabijacie bałwochwalców, tam gdzie ich znajdziecie, chwytajcie ich, oblegajcie i przygotowujcie dla nich wszelkie zasadzki!”
Wkleiłeś obrazek z Biblią i Koranem. One nie opowiadają o teraźniejszości. Nie propaguj więc nieprawdy.
Nie natrudziłeś się, hehehe .. zacytowałeś jedynie fragment dyskusji ze strony :
http://www.fronda.pl/forum/pocalowanie-koranu-jest-dobre-w-zyciu-potrzebny-jest-cwancig-umiec-zalawirowac,55889.html?page=2&
Polecane lekturę Koranu. Konsumpcja jest możliwa nawet z tygodniowym dzieckiem, znajdziesz pełną, obrzydliwą instrukcję. Natomiast pełną konsumpcja około 9 roku. Podałam konkretny film, gdzie jest koran z przekładem oraz konkretne sury oraz interpretację Mahometa. Są też tam oficjalne fragmenty dostępne na stronie rządowej Arabii Saudyjskiej. Specjalnie go wkleiłam bo podaje numery sur, wykładnie Mahometa oraz konkretne zastosowane w jego życiu zdarzenia. A te są w islamie prawem.
Jutro zajrzę, bo czytałam pewnie już z 15 lat temu, więc już aż tak nie pamiętam. P.S. Przejrzałam ten film. Prawdę mówiąc treść mogli zmieścić w 15 minutach, bo ciągle o tym samym nawijają, a dowodami są po części wpisy z komunikatorów, że stron po arabski. Nie dojrzałam konkretnej informacji, gdzie w tym Koranie mowa o seksie z niemowlakami i gdzie te instrukcje. Szukałam tez na innych stronach wskazówek, bo przecież nie przeczytam teraz na nowo Koranu, żeby wychwycić jedną informację.
Co do fatw, to już jest dzieło imamów i te chyba mogą być najbardziej szkodliwe. Przykład Chomeiniego . Nie wiem, czy to w tym filmie było, czy też czytałam o tym gdzieś. On z kolei zachwalał seks analny, którego Koran wyraźnie zabrania. Nie to ze ja jakoś bronię małżeństw z dziećmi. Zatrzymali się z tym na etapie średniowiecza. Ale znowu nie demonizujmy tak islamu, że tam tylko zabijanie niewiernych, seks z niemowlakami i tym podobne kwiatki. Poza tym to nie dyskusja o dogmatach islamu, tylko o uchodźcach. No i takie małżeństwa z dziecmi mamy juz u siebie. U Cyganów cały czas to się dzieje. Nie jest to oczywiście argument za tym, że jak mamy trochę to zniesiemy i więcej. No ale też nie jest normą w świecie muzułmańskim, że żenią się z dziećmi. To raczej marginalne zjawisko.