Wyłowione z sieci 3

28 lutego 2017 19:36 / 1 osobie podoba się ten post
Aleksja

Cóż...zrodło z ktorego to wkleilam,mialo date calkiem świeżutką.Jesli ja tego wczesniej nie czytalam,to pewnie wiele innych osob tez.Nawet na Opiekunkowie,szczegolnie tych nowych.Uwazam jednak,ze warto takie rzeczy przypominac.Jakby nie bylo...:)

28 lutego 2017 23:10 / 3 osobom podoba się ten post
Czy słyszeliście coś o tym? Znalazłam to w internecie.

Rząd federalny Republiki Federalnej Niemiec planuje gruntowne zmiany w przepisach dotyczących pracy tymczasowej. Zmiany te wchodzą w życie 01.04.2017,w szczególności będą one dotyczyć:
1. Maksymalnego czasu trwania stosunku pracy
Od 01.04.2017 pracownicy tymczasowi będą mogli pracować maksymalnie 18 miesięcy dla pracodawcy użytkownika. Jeśli przerwa w pracy pracownika tymczasowego dla pracodawcy użytkownika wyniesie mniej niż 3 miesiące, wcześniejszy i późniejszy czas pracy są sumowane. Zmiana rzeczywistego pracodawcy (agencji pracy tymczasowej) nie daje możliwości na ominięcie tego przepisu. Czas pracy do 31.03.2017 nie będzie brany pod uwagę przy obliczaniu tego osiemnastomiesięcznego okresu.
Ze względu na zbiorowe układy pracy oraz porozumienia zakładowe mogą zostać w poszczególnych przypadkach przewidziane wyjątki. Poprzez wspomniane wcześniej układy oraz porozumienia rzeczywisty czas pracy może zostać przedłużony do maksymalnie 24 miesięcy.
2. Zrównania pracowników tymczasowych z pracownikami pracodawcy użytkownika
Pracownik tymczasowy musi zostać po 9 miesiącach zrównany z pracownikami pracodawcy użytkownika na zasadzie „Equal pay” (takie samo wynagrodzenie) oraz „Equal treatment” (takie same warunki pracy). Równ
28 lutego 2017 23:15 / 3 osobom podoba się ten post
Alina

Czy słyszeliście coś o tym? Znalazłam to w internecie.

Rząd federalny Republiki Federalnej Niemiec planuje gruntowne zmiany w przepisach dotyczących pracy tymczasowej. Zmiany te wchodzą w życie 01.04.2017,w szczególności będą one dotyczyć:
1. Maksymalnego czasu trwania stosunku pracy
Od 01.04.2017 pracownicy tymczasowi będą mogli pracować maksymalnie 18 miesięcy dla pracodawcy użytkownika. Jeśli przerwa w pracy pracownika tymczasowego dla pracodawcy użytkownika wyniesie mniej niż 3 miesiące, wcześniejszy i późniejszy czas pracy są sumowane. Zmiana rzeczywistego pracodawcy (agencji pracy tymczasowej) nie daje możliwości na ominięcie tego przepisu. Czas pracy do 31.03.2017 nie będzie brany pod uwagę przy obliczaniu tego osiemnastomiesięcznego okresu.
Ze względu na zbiorowe układy pracy oraz porozumienia zakładowe mogą zostać w poszczególnych przypadkach przewidziane wyjątki. Poprzez wspomniane wcześniej układy oraz porozumienia rzeczywisty czas pracy może zostać przedłużony do maksymalnie 24 miesięcy.
2. Zrównania pracowników tymczasowych z pracownikami pracodawcy użytkownika
Pracownik tymczasowy musi zostać po 9 miesiącach zrównany z pracownikami pracodawcy użytkownika na zasadzie „Equal pay” (takie samo wynagrodzenie) oraz „Equal treatment” (takie same warunki pracy). Równ

No i te nasze Agencje nie bedą miały wyjścia. Przeniosą się do Niemiec i na Gewerbe nas będą zatrudniać 
01 marca 2017 13:47 / 2 osobom podoba się ten post
MeryKy

No i te nasze Agencje nie bedą miały wyjścia. Przeniosą się do Niemiec i na Gewerbe nas będą zatrudniać :wystawia jezyk1:

Bardzo możliwe. Jeśli się nie mylę to tak funkcjonuje to w Anglii.  Niemców ciągle bolało. że polskie agencje tak dużo zarabiają, a oni nic z tego nie mają.

01 marca 2017 13:49 / 2 osobom podoba się ten post
Alina

Bardzo możliwe. Jeśli się nie mylę to tak funkcjonuje to w Anglii.  Niemców ciągle bolało. że polskie agencje tak dużo zarabiają, a oni nic z tego nie mają.

Nie miałabym nic przeciwko,może wreszcie byłaby porządna umowa,prawdziwe składki i w przyszłości niemiecka emerytura. Skoro chca zmienić prawo,to pewnie liczą się z tym,że emerytów im przybędzie..
01 marca 2017 13:53 / 1 osobie podoba się ten post
ivanilia40

Nie miałabym nic przeciwko,może wreszcie byłaby porządna umowa,prawdziwe składki i w przyszłości niemiecka emerytura. Skoro chca zmienić prawo,to pewnie liczą się z tym,że emerytów im przybędzie..

Emerytów będzie im przybywać i to w zastraszającym tempie tylko jak to się odbije na cenie finalnej usługi. Czy emerytów będzie ciągle na nas stać. Wydaje mi się, że PR24 już coś zaczęła zmieniać w kwestiach zatrudnienia ale nie jestem pewna. Może Geronimo mógłby się w tej kwestii wypowiedzieć.
01 marca 2017 13:56 / 3 osobom podoba się ten post
Alina

Emerytów będzie im przybywać i to w zastraszającym tempie tylko jak to się odbije na cenie finalnej usługi. Czy emerytów będzie ciągle na nas stać. Wydaje mi się, że PR24 już coś zaczęła zmieniać w kwestiach zatrudnienia ale nie jestem pewna. Może Geronimo mógłby się w tej kwestii wypowiedzieć.

Agencje będą kombinować,byle wyjść na swoje,a mu jak zwyle pozbieramy okruchy... 
My chyba pracujemy w tej samej agencji Alinko,nie? Ciekawe jak małe agencje wybrną z tej sytuacji,trochę mnie to martwi.
01 marca 2017 14:13 / 11 osobom podoba się ten post
Paolo,co ty dziś taki czepialski jesteś? Pójdż może na zakupy,poprawi ci się nastrój,poważnie...
01 marca 2017 15:28 / 7 osobom podoba się ten post
ivanilia40

Paolo,co ty dziś taki czepialski jesteś? Pójdż może na zakupy,poprawi ci się nastrój,poważnie...

Albo na lody niech idzie 
01 marca 2017 16:26 / 4 osobom podoba się ten post
MeryKy

Albo na lody niech idzie :wystawia jezyk:

On już doczekać się nie może .... więc się czepia głupot.
01 marca 2017 16:41 / 3 osobom podoba się ten post
MeryKy

Tak jak napisałam wcześniej to jest stara informacja i na Opiekunkowie można o tym przeczytać jak sie przewertuje forum.
http://www.opiekunki24.pl/forum/temat/2018/prawo-dla-opiekunek/wygrany-proces---gratulacje-/page/3
http://www.dw.com/pl/polska-opiekunka-wygrywa-proces-w-szwajcarii-mo%C5%BCe-by%C4%87-precedens/a-18335122

Nie wiem,czy zdajesz sobie sprawe,jak bardzo takie reakcje jak Twoja,zniechecaja do udzialu w forum.Poczulam sie....glupio.Czy o to Ci chodzilo MeryKy ?
01 marca 2017 16:48 / 5 osobom podoba się ten post
Aleksja

Nie wiem,czy zdajesz sobie sprawe,jak bardzo takie reakcje jak Twoja,zniechecaja do udzialu w forum.Poczulam sie....glupio.Czy o to Ci chodzilo MeryKy ?

Aleksja,ale to jest faktycznie stary artykuł,fajnie że go wrzuciłaś,ale MeryKy nic takiego ci nie napisała,żebyś tak nerwowo reagowała.
01 marca 2017 16:48 / 5 osobom podoba się ten post
Aleksja

Nadwrażliwa jesteś. Temat jest bardzo stary i był tu juz dmuchany ze 100 razy i tylko o to mi chodziło. 
Nawet specjalny wątek jest na forum. Odpowiedziałam rzeczowo i na temat.
01 marca 2017 16:51
MeryKy

Nadwrażliwa jesteś. Temat jest bardzo stary i był tu juz dmuchany ze 100 razy i tylko o to mi chodziło. 
Nawet specjalny wątek jest na forum. Odpowiedziałam rzeczowo i na temat.

A może czasami warto przypominać coś takiego?...Może znajdą się odważni i się skrzykną, wygrają, by ogółowi było lepiej?... 
01 marca 2017 16:55 / 1 osobie podoba się ten post
opiekun.5

A może czasami warto przypominać coś takiego?...Może znajdą się odważni i się skrzykną, wygrają, by ogółowi było lepiej?... 

Umiesz czytać ze zrozumieniem? . Poza tym ta sprawa dawno jest wygrana.