Wyłowione z sieci 3

23 czerwca 2017 22:51 / 3 osobom podoba się ten post
Kupujemy teraz w sieci mnóstwo rzeczy,sama tak robię i oto co znalazłam,ku przestrodze.

http://piekielni.pl/78656

24 czerwca 2017 13:50
http://praca.interia.pl/news-unia-europejska-zmienia-prawo-na-niekorzysc-polskich-pracown,nId,2408774
24 czerwca 2017 13:57 / 1 osobie podoba się ten post
ewa14

http://praca.interia.pl/news-unia-europejska-zmienia-prawo-na-niekorzysc-polskich-pracown,nId,2408774

Przeczytałam i nie widzę tutaj żadnej niekorzyści dla polskiego pracownika. Wręcz przeciwnie, same korzyści
24 czerwca 2017 14:01
kasia63

Kupujemy teraz w sieci mnóstwo rzeczy,sama tak robię i oto co znalazłam,ku przestrodze.

http://piekielni.pl/78656

Ja unikam takich "okazji". Nie mam zaufania. 
24 czerwca 2017 14:03 / 1 osobie podoba się ten post
doda1961

Przeczytałam i nie widzę tutaj żadnej niekorzyści dla polskiego pracownika. Wręcz przeciwnie, same korzyści:-)

Ciekawe co wymyślą nasze firmy/agencje. Bardzo ciekawa jestem. 
24 czerwca 2017 15:33 / 1 osobie podoba się ten post
Mycha

Ja przeciwnie,mnóstwo rzeczy tak kupuję,ostrożnie i uważnie ,ale po lekturze jeszcze ostrożniejsza będę.
24 czerwca 2017 20:29 / 3 osobom podoba się ten post
Mycha

Ciekawe co wymyślą nasze firmy/agencje. Bardzo ciekawa jestem. 

No cóż, z pewnoscią nic dobrego dla delegowanego pracownika. To doprawdy kuriozalne, że kraje unijne, w ktorych pracujemy, probują uporządkować tę wolnoamerykankę, jaką jest delegowanie polskich pracowników przez nasze firmy, a nasz kraj jak zwykle manipuluje faktami i zmienia kontekst. Nasz kraj powinien szczególnie dbać o egmigrantów zarobkowych , bo oni przywożą, przysyłają mnóstwo pieniędzy  do kraju. Gdyby nie emigranci zarobkowi, to byłaby czarna ...wielka...dupa.....i kamieni kupa!
24 czerwca 2017 20:38 / 3 osobom podoba się ten post
kasia63

Ja przeciwnie,mnóstwo rzeczy tak kupuję,ostrożnie i uważnie ,ale po lekturze jeszcze ostrożniejsza będę.

Kupujesz w sieci? Sprawdź opinie o sprzedawcy!
Nie czujesz się pewnie? Kup za zaliczeniem pocztowym(po otrzymaniu towaru)!
Masz watpliwości? Płać zawsze kartą kredytową!(mozliwość anulowania transakcji)

Zyjemy w chorym kraju niestety, gdzie złodziej i oszust ma więcej praw niż uczciwy człowiek. Trzeba po prostu uważać i być zapobiegliwym.
Również kupuję bardzo dużo rzeczy przez internet, włącznie z meblami, a ostatnim moim zakupem jest przepięknej urody garaż dwustanowiskowy., ktory zalegnie na posesji po moim powrocie z De.
Transakcja przebiegła bez zarzutu

24 czerwca 2017 20:43 / 2 osobom podoba się ten post
Mycha

Zupełnie niepotrzebnie, kupując w sieci, mozna sporo zaoszczedzić. W ubiegłym roku robiłam remont kuchni mojej mamie. Zamówiłam zlewozmywak,[płatne przy odbiorze} ktory okazał się złym wyborem. Odesłałam i w ciągu 3 dni miałam zwrot pieniedzy na konto. Sklepy internetowe to bardzo dobra rzecz, trzeba tylko poczytać warunki sprzedaży i oczywiście opinie klientów. W sklepie internetowym jest duzo taniej. Kupowałam też w sklepie stacjonarnym, ale przez internet. Nigdy nie miałam żadnych problemów. Co najwyżej z kurierem, ktory nie chciał otworzyć przy mnie przesyłki. No ale........nie z dodzią takie numery
24 czerwca 2017 20:57 / 3 osobom podoba się ten post
hagia

15 czerwca, to Światowy Dzień Świadomości Znęcania się nad Osobami Starszymi.

W Tagesschau przedstawili krótko sytuację w Heimach. Też nie jest różowo. Ale tu złe traktowanie pensjonariuszy wynika raczej z małej ilości personelu i braku empatii tegoż.
U nas nas brakuje wypracowanych standardów, określenia tego co jest absolutnym minimum w pielęgnacji, następnie brakuje kontroli i egzekwowania tych standardów.  Prowadzący placówki opiekuńcze nie ponoszą praktycznie odpowiedzialności, spokojnie mogą zwiększać zysk kosztem tragicznego traktowania pacjenta.     A państwo nie jest zainteresowane poprawą sytuacji ludzi starszych.  
Do tego jest chyba przyzwolenie społeczne, ta demostrowana wrogość wobec starszych, bo zabierają coś młodszym, bo już się nażyli, po sławetne "spieprzaj dziadu". 

Hagio, moj czas spedzany w domu wykorzystalam na nauke w szkole na kierunku Opiekun medyczny, dzisiaj wl zdawalam egzamin praktyczny. Troche mialam stycznosci z ludzmi pracujacymi w domach opieki, szpitalach,hospicjach, musze wiec zaprotestowac, mamy swietne standardy , kadre ktora mimo kiepskich zarobkow robi wiecej niz "powinna", tylko ciagle srodkow brak. Bo szkoda, masz racje na seniorow. Stalismy sie spoleczenstwem konsumpcyjnym. 
24 czerwca 2017 22:01 / 2 osobom podoba się ten post
doda1961

Zupełnie niepotrzebnie, kupując w sieci, mozna sporo zaoszczedzić. W ubiegłym roku robiłam remont kuchni mojej mamie. Zamówiłam zlewozmywak,[płatne przy odbiorze} ktory okazał się złym wyborem. Odesłałam i w ciągu 3 dni miałam zwrot pieniedzy na konto. Sklepy internetowe to bardzo dobra rzecz, trzeba tylko poczytać warunki sprzedaży i oczywiście opinie klientów. W sklepie internetowym jest duzo taniej. Kupowałam też w sklepie stacjonarnym, ale przez internet. Nigdy nie miałam żadnych problemów. Co najwyżej z kurierem, ktory nie chciał otworzyć przy mnie przesyłki. No ale........nie z dodzią takie numery :-)

Też kupuję w sieci. Unikam płatności kartą - no tak mam. Płacę przy odbiorze. W sklepie stacjonarnym przez internet to owszem, często. Generalnie jak nie ma wielu opcji płatności to spadam. 
24 czerwca 2017 22:15 / 2 osobom podoba się ten post
Mycha

Też kupuję w sieci. Unikam płatności kartą - no tak mam. Płacę przy odbiorze. W sklepie stacjonarnym przez internet to owszem, często. Generalnie jak nie ma wielu opcji płatności to spadam. 

Wiesz Mycha....wszystkie wtopy rodzaju ze zostałam oszukana/y wynikają tylko i wyłącznie z głupoty i chciwosci. Inwestorzy Amber Gold, tez chcieli szybko i duzo zarobić i nic to, że banki mają niskie oprocentowanie lokat,a to jednak wiele mówi o rynku depozytów, nic to, że Grobelny zrobił jakiś czas temu, szeroko komentowany przekręt. To głupota ludzka i naiwność oraz chciwość powoduje, że wciąż znajdują sie osoby, które dają się nabrac oszustom. Za wszystko to odpowiada zwyczajna głupota i naiwność. Tanio, to bierzemy, tyle ze sraczka to jeden z najdelikatniejszych efektów taniości.
25 czerwca 2017 00:26 / 3 osobom podoba się ten post
dorotee

Hagio, moj czas spedzany w domu wykorzystalam na nauke w szkole na kierunku Opiekun medyczny, dzisiaj wl zdawalam egzamin praktyczny. Troche mialam stycznosci z ludzmi pracujacymi w domach opieki, szpitalach,hospicjach, musze wiec zaprotestowac, mamy swietne standardy , kadre ktora mimo kiepskich zarobkow robi wiecej niz "powinna", tylko ciagle srodkow brak. Bo szkoda, masz racje na seniorow. Stalismy sie spoleczenstwem konsumpcyjnym. 

Dorotee, cieszę się, że miałaś styczność z ludźmi dającymi z siebie więcej niż można by oczekiwać, znając ich zarobki oraz z placówkami opiekuńczymi, gdzie dba się o dobro pensjonariuszy. 
Ja nie miałam na myśli szpitali, czy placówek prowadzonych pod nadzorem państwa. Chodziło mi o rozrastającą się sieć prywatnych i kościelnych placówek, gdzie jedynie sumienie właściela decyduje o jakości "opieki". 
"Opieki" celowo w cudzysłowie. Niestety w czasie urlopów w ojczyźnie czytałam artykuły o horrorach dziejących się w takich miejscach. Jedna z tych historii wydarzyła się w Zgierzu, przedmieściu mojej Łodzi, tu jeśli chcesz czytać :
http://www.expressilustrowany.pl/lodz/a/dramat-w-domu-opieki-w-zgierzu-nie-zyje-5-pacjentow,10731922/
Prowadzący bez skrupułów bogacą się kosztem bezbronnych ludzi oddanych pod ich "opiekę" nie zapewniając im często nawet podstaw egzystencji, o poszanowaniu godności tych osób nie wspominając.
To jest smutny temat, dobrze, że masz inne doświadczenia. W prywatnych ośrodkach opiekuńczych dla seniorów, na standardy liczyłabym tylko w tych dość drogich.
25 czerwca 2017 10:57 / 2 osobom podoba się ten post
hagia

Dorotee, cieszę się, że miałaś styczność z ludźmi dającymi z siebie więcej niż można by oczekiwać, znając ich zarobki oraz z placówkami opiekuńczymi, gdzie dba się o dobro pensjonariuszy. 
Ja nie miałam na myśli szpitali, czy placówek prowadzonych pod nadzorem państwa. Chodziło mi o rozrastającą się sieć prywatnych i kościelnych placówek, gdzie jedynie sumienie właściela decyduje o jakości "opieki". 
"Opieki" celowo w cudzysłowie. Niestety w czasie urlopów w ojczyźnie czytałam artykuły o horrorach dziejących się w takich miejscach. Jedna z tych historii wydarzyła się w Zgierzu, przedmieściu mojej Łodzi, tu jeśli chcesz czytać :
http://www.expressilustrowany.pl/lodz/a/dramat-w-domu-opieki-w-zgierzu-nie-zyje-5-pacjentow,10731922/
Prowadzący bez skrupułów bogacą się kosztem bezbronnych ludzi oddanych pod ich "opiekę" nie zapewniając im często nawet podstaw egzystencji, o poszanowaniu godności tych osób nie wspominając.
To jest smutny temat, dobrze, że masz inne doświadczenia. W prywatnych ośrodkach opiekuńczych dla seniorów, na standardy liczyłabym tylko w tych dość drogich.

Niestety czytalam o tej placowce, tylko Hagio gdzie byl nadzor?Gdzie byli pracownicy?Gdzie rodzina? Kolezanki ojciec byl w domu prowadzonym przez czlowieka pofajacego sie za ksiedza, odwiedziny zakazane, wymowki, dom byl daleko ,wiec Ania mowila, bylo to nawet wygodne. Siostra senipra nie odpuscila, alarm, bo dzialo sie podobnie jak w Zgierzu. Kolezanki pracujace w drogich ,prywatnych osrodkach kreca glowa, jak sie mowi o wyzszym standardzie opieki, oplaty sa wyzsze.