Niekoniecznie.Rozliczanie przez biuro tego nie gwarantuje-ale skoro tak piszesz,pewnie sprawdziłaś.
Ciekawe,co dostaniesz do podpisania po rozliczeniu.
Jak mnie to robiło biuro-wyglądało to całkiem inaczej.Teraz dostaje wszystko pięknie spiete w skororoszycie-egzemplarz dla mnie.Miejsca,w których mam złozyc podpisy sa zaznaczone.Podpisuję i odsyłam.
Rozliczanie przez Steueberatera ma tę zaletę,że nie musisz trzymac sie kurczowo terminu do 31 maja-nawet 2 lata masz czas na rozliczenie.
Jeśli robi to dla ciebie Steueberater-nawet poprzez biuro-to musiałas dla niego podpisać pełnomocnictwo(Vollmacht)-podpisywałaś cos takiego?
Tak właśnie to się odbywa.Najpierw rozliczasz się z dochodów w PL.Nawet jak nie osiągałas dochodów w kraju-musisz złożyć pit zerowy.Składasz też oświadczenie o wysokości dochodów osiągniętych za granicą.Nastepnie składasz wniosek w urzędzie skarbowym o wydanie zaświadczenia o dochodach(nie wiem jak ty masz-mnie były też potrzebne dochody małżonka).Koszt to 17 zł.Urząd to wypełnia i wtedy masz dokument do niemieckiego rozliczenia.
I pamiętaj,że ten druk ma 3! strony.
Jeśli twoje biuro rozlicza dochody przez Steueberatera(w co wątpię)-to terminem nie musisz się przejmować.