Co dzisiaj gotujesz na obiad ? #8

21 maja 2016 16:17 / 4 osobom podoba się ten post
Benita

Chcę !!
Poproszę.

Mówisz i masz Zapiekanka brokułowa z makaronem: 450g mrożonych brokułów (paczka) lub świeżych 2 dobre kiełbasy podwawelskiej 300g makaronu świderki/fale ok. 200g startego, żółtego sera Gouda sos: 2,5 szklanki mleka 2 łyżki mąki 2 łyzki masła 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz Jeśli komuś się spieszy to może wykorzystać gotowy sos biały (np. z Knorra). Potrzebne będą dwa opakowania. Należy go przygotować według przepisu, a potem tylko dodać czosnek i podsmażoną kiełbasę. Raz próbowałam właśnie z Knorrem, ale jednak wolę "na piechotę" sos zrobić. Brokuły gotujemy w osolonej wodzie al dente (nie mogą się rozgotować!). Gdy już będą gotowe, odcedzamy i przelewamy zimną wodą żeby nie straciły koloru. Kroimy w mniejsze kawałki. W międzyczasie gotujemy makaron, również al dente. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą. Kiełbasę podwawelską kroimy w średniej grubości, niedługie paseczki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy aż mocno się zrumieni. W niedużym rondelku roztapiamy masło, następnie dodajemy mąkę i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Wlewamy mleko mieszając, uważamy aby nie powstały grudki. Kiedy sos zgęstnieje, przelewamy go na patelnię z wcześniej podsmażoną kiełbasą. Wszystko dokładnie mieszamy na niedużym ogniu, przeciskamy czosnek oraz doprawiamy solą i pieprzem. Nastawiamy piekarnik na 180°C. Do żaroodpornego naczynia wrzucamy makaron i brokuły, następnie dodajemy wcześniej przygotowany sos i wszystko razem dokładnie mieszamy (w trakcie pieczenia sos scali składniki). Wkładamy naczynie do piekarnika i zostawiamy na 15 minut. Po tym czasie wyciągamy zapiekankę, posypujemy ją startym serem i ponownie wkładamy do piekarnika na 10 minut (dzięki temu ser nie spiecze się na twardą skorupę). Po upieczeniu zapiekanka powinna odczekać około 10 minut. Po tym czasie podawać i pałaszować ze smakiem (świetnie smakuje z dodatkiem ketchupu).  
Ufff, nareszcie
21 maja 2016 17:03
Fajny przepis tylko skąd tutaj podwawelska wziąć. Spróbuję z jakąś tutejsza kielbasa
21 maja 2016 17:08 / 1 osobie podoba się ten post
Kobietka

Mówisz i masz :yo:Zapiekanka brokułowa z makaronem: 450g mrożonych brokułów (paczka) lub świeżych 2 dobre kiełbasy podwawelskiej 300g makaronu świderki/fale ok. 200g startego, żółtego sera Gouda sos: 2,5 szklanki mleka 2 łyżki mąki 2 łyzki masła 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz Jeśli komuś się spieszy to może wykorzystać gotowy sos biały (np. z Knorra). Potrzebne będą dwa opakowania. Należy go przygotować według przepisu, a potem tylko dodać czosnek i podsmażoną kiełbasę. Raz próbowałam właśnie z Knorrem, ale jednak wolę "na piechotę" sos zrobić. Brokuły gotujemy w osolonej wodzie al dente (nie mogą się rozgotować!). Gdy już będą gotowe, odcedzamy i przelewamy zimną wodą żeby nie straciły koloru. Kroimy w mniejsze kawałki. W międzyczasie gotujemy makaron, również al dente. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą. Kiełbasę podwawelską kroimy w średniej grubości, niedługie paseczki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy aż mocno się zrumieni. W niedużym rondelku roztapiamy masło, następnie dodajemy mąkę i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Wlewamy mleko mieszając, uważamy aby nie powstały grudki. Kiedy sos zgęstnieje, przelewamy go na patelnię z wcześniej podsmażoną kiełbasą. Wszystko dokładnie mieszamy na niedużym ogniu, przeciskamy czosnek oraz doprawiamy solą i pieprzem. Nastawiamy piekarnik na 180°C. Do żaroodpornego naczynia wrzucamy makaron i brokuły, następnie dodajemy wcześniej przygotowany sos i wszystko razem dokładnie mieszamy (w trakcie pieczenia sos scali składniki). Wkładamy naczynie do piekarnika i zostawiamy na 15 minut. Po tym czasie wyciągamy zapiekankę, posypujemy ją startym serem i ponownie wkładamy do piekarnika na 10 minut (dzięki temu ser nie spiecze się na twardą skorupę). Po upieczeniu zapiekanka powinna odczekać około 10 minut. Po tym czasie podawać i pałaszować ze smakiem (świetnie smakuje z dodatkiem ketchupu).  
Ufff, nareszcie :kropla potu:

Obśliniłam sie czytając.
Dziękuję.
21 maja 2016 17:13 / 1 osobie podoba się ten post
Marta

Fajny przepis tylko skąd tutaj podwawelska wziąć. Spróbuję z jakąś tutejsza kielbasa

Tutaj ,w takich zapiekankach,sprawdzaja sie mettwursty,te podwedzane. Ze dwie paczuszki trzeba wziac. I mozna zastapic makaron podgotowanymi ziemniakami,w plastrach. A sos to za pare centow Kartoffel Gratin. Na wierzchu ser,gouda jest okej,nie spieka sie na skorupe. I na wierzch sypie czerwona papryke. Mniam,mniam. Ale kalorii...hoho  I mozna nie dawac brokulow tylko jednego olbrzymiego pora.Pokroic w plasterki i gotowe!
21 maja 2016 17:14 / 1 osobie podoba się ten post
U mnie dziś kurczak w ziołach był ziemniaki i marchewka duszona z selerem naciowym
21 maja 2016 17:16 / 2 osobom podoba się ten post
Tutaj worki marchewki mam toteż codziennie jemy. Normalnie już skórę pomarańczową mam. Wiecie chyba że marchewka opala
21 maja 2016 17:24 / 1 osobie podoba się ten post
Benita

Obśliniłam sie czytając.
Dziękuję.

nie ma za co, naprawdę fajna jest.
21 maja 2016 17:26 / 1 osobie podoba się ten post
Marta

Fajny przepis tylko skąd tutaj podwawelska wziąć. Spróbuję z jakąś tutejsza kielbasa

Ja też w PL nie kupuję podwawelskiej, tylko jakąś w miarę chudą i bez "kawałów", bo nie cierpię
21 maja 2016 17:47 / 1 osobie podoba się ten post
Benita

Dzięki. Zajrzałam i nawet zapisałam, ale.... Jakie to kaloryczne!! Ketchup ? Żółty ser ?
Zrobie może kiedyś dla zdrowych, młodych gości (w domu). Ja mięs generalnie nie robie dobrze - nie mam praktyki, rzadko jadam.Zresztą cokolwiek robię jest to maksymalnie "uzdrowione" i takie ekscesy to nie dla mnie.

No sorry ale pyszna jest, kruche mięsko i cały tłuszcz z mięsa się wytapia, a sos  (nie jest nawet tłusty, dużo soku z cebuli, ale fakt- ja zawsze kupuję chudą karkówkę) można zostawić. Tina chyba robiła też i  Basia48. Ja z kolei często np. pieczeń jakąś na obiad, a potem do chleba, na zimno. Ale bez ekstrawagancji, jak to ja
21 maja 2016 17:55 / 1 osobie podoba się ten post
Kobietka

No sorry :-( ale pyszna jest, kruche mięsko i cały tłuszcz z mięsa się wytapia, a sos  (nie jest nawet tłusty, dużo soku z cebuli, ale fakt- ja zawsze kupuję chudą karkówkę) można zostawić. Tina chyba robiła też i  Basia48. Ja z kolei często np. pieczeń jakąś na obiad, a potem do chleba, na zimno. Ale bez ekstrawagancji, jak to ja :yo:

Ten przepis brzmi mega smacznie. Na pewno wypróbuję, ale jak znam siebie, zrezygnuję z żółtego sera, a ketchup zrobię sama.
21 maja 2016 18:45 / 1 osobie podoba się ten post
Kobietka

Ja też w PL nie kupuję podwawelskiej, tylko jakąś w miarę chudą i bez "kawałów", bo nie cierpię :strzela z bicza:

Moja Wiedzma,moja Wiedzma!! Uwielbiam jak sie tak na mnie patrzysz 
21 maja 2016 18:50 / 2 osobom podoba się ten post
fioletowa.mysz

Moja Wiedzma,moja Wiedzma!! Uwielbiam jak sie tak na mnie patrzysz :-)

No bo o to chodzi, jak mi się znudzi, albo jakieś skargi będą, to zmienię. Na żelka. Bo słodki
21 maja 2016 19:21 / 1 osobie podoba się ten post
Kobietka

No bo o to chodzi, jak mi się znudzi, albo jakieś skargi będą, to zmienię. Na żelka. Bo słodki :-)

Po co na zelka? Ty jestes fajniejsza ;>
21 maja 2016 20:14 / 2 osobom podoba się ten post
Oczywiście szparagi ,bo sezon trwa :)
22 maja 2016 10:38 / 1 osobie podoba się ten post
Ryż , gulasz i czerwona kapusta .