Co dzisiaj gotujesz na obiad? #9

03 grudnia 2016 17:20 / 1 osobie podoba się ten post
MeryKy

A skąd te mini marchewki jeżeli można zapytać? Mrozone czy ze słoika? Widzialam tylko marcheweczki z groszkiem.
Potrzebuje marchewki albo kalarepy na wszelkie sposoby. Mój Pdp nie może kapust i innych zielenin nawet kalafiora :-(

MeryKy, mini marchewki na pewno widziałam w słoiczkach, w mrożonkach też (Edeka, Rewe), a kalarepy teraz pełno w sklepach.
Może szparagi lub skorzonera ze słoika się nadadzą jako dodatek? No i duszona cykoria, cukinia, bakłażan bez skórki w sosie pomidorowym, pieczona i obrana papryka? Niemcy lubią też gotowany seler, może pójdziesz w tym kierunku :)?
03 grudnia 2016 17:36 / 3 osobom podoba się ten post
salazar

MeryKy, mini marchewki na pewno widziałam w słoiczkach, w mrożonkach też (Edeka, Rewe), a kalarepy teraz pełno w sklepach.
Może szparagi lub skorzonera ze słoika się nadadzą jako dodatek? No i duszona cykoria, cukinia, bakłażan bez skórki w sosie pomidorowym, pieczona i obrana papryka? Niemcy lubią też gotowany seler, może pójdziesz w tym kierunku :)?

Sosy pomidorowe i papryka odpadają też. Ale seler to dobra myśl. Ja lubie surówki ze wszystkiego z selera, kalarepy. pora itd. Ale ten Pdp. to taki grymaśny, że juz sie modle kiedy pozegnam tę sztelę. Facet jest na diecie, jest po przeszczepie nerki. Ma rozrzedzaną krew stąd te zielone odpadają bo mu coś za bardzo gestnieje.  Często ma biegunki. Mam już dosyć :D
03 grudnia 2016 17:42 / 2 osobom podoba się ten post
Nie wiedziałam, gdzie to umieścić, ale pomyślałam, że to będzie dobre miejsce ;).

W tym tygodniu "Die Kuechenschlacht" po raz chyba pierwszy w historii tego programu wygrała Polka Bogusława Kmiecik. Gotowała polskie dania i przez cały program przeszła z siłą huraganu :D. Kibicowałam jej i bardzo się cieszę ze zwycięstwa :).
Do finału przeszła serwując pierogi z serem i ruskie (osobno oczywiście ;)) i grzaniec, w finale gotuje pierś z kaczki z knedlem i surówką z czerwonej kapusty:

https://www.zdf.de/show/die-kuechenschlacht/die-kuechenschlacht-vom-2-dezember-2016-100.html
03 grudnia 2016 17:42 / 1 osobie podoba się ten post
MeryKy

Sosy pomidorowe i papryka odpadają też. Ale seler to dobra myśl. Ja lubie surówki ze wszystkiego z selera, kalarepy. pora itd. Ale ten Pdp. to taki grymaśny, że juz sie modle kiedy pozegnam tę sztelę. Facet jest na diecie, jest po przeszczepie nerki. Ma rozrzedzaną krew stąd te zielone odpadają bo mu coś za bardzo gestnieje.  Często ma biegunki. Mam już dosyć :D

http://www.mytaste.pl/r/seler-naciowy-duszony-z-mas%C5%82em-i-czosnkiem-69302437.html

Kiedyś zrobiłam dla siebie seler naciowy z tego przepisu i jest rewelacyjny. Robiłam na poprzedniej szteli i tu ,każdy się nim zajada,pomimo że jest z czosnkiem,jednak nie czuć go w tym daniu. Seler jest podawany na ciepło tak jak lubią Niemcy.

A tu masz różne przepisy na sałatki z naciowego.http://www.mytaste.pl/s/sa%C5%82atka-z-selera-naciowego.html
03 grudnia 2016 17:44 / 2 osobom podoba się ten post
ivanilia40

Nie spotkałam się jeszcze z cateringiem na szteli i chyba nie chciałabym się spotkać. Wolę sama gotować,wiadomo przynajmniej co w środku :lol2:

Też sie nie spotkałam ale uwierz , że w przypadku niektórych Pdp. odechciało by ci się gotować. :D
03 grudnia 2016 17:49
MeryKy

Sosy pomidorowe i papryka odpadają też. Ale seler to dobra myśl. Ja lubie surówki ze wszystkiego z selera, kalarepy. pora itd. Ale ten Pdp. to taki grymaśny, że juz sie modle kiedy pozegnam tę sztelę. Facet jest na diecie, jest po przeszczepie nerki. Ma rozrzedzaną krew stąd te zielone odpadają bo mu coś za bardzo gestnieje.  Często ma biegunki. Mam już dosyć :D

Tu jest sporo fajnych przepisów z selerem korzeniowym i naciowym, na pewno coś wybierzesz :). Do kiedy jesteś?

 http://www.essen-und-trinken.de/sellerie
03 grudnia 2016 17:51 / 2 osobom podoba się ten post
ivanilia40

http://www.mytaste.pl/r/seler-naciowy-duszony-z-mas%C5%82em-i-czosnkiem-69302437.html

Kiedyś zrobiłam dla siebie seler naciowy z tego przepisu i jest rewelacyjny. Robiłam na poprzedniej szteli i tu ,każdy się nim zajada,pomimo że jest z czosnkiem,jednak nie czuć go w tym daniu. Seler jest podawany na ciepło tak jak lubią Niemcy.

A tu masz różne przepisy na sałatki z naciowego.http://www.mytaste.pl/s/sa%C5%82atka-z-selera-naciowego.html

A jednak seler też odpada i to nie tylko naciowy 

https://portal.abczdrowie.pl/pytania/jedzenie-warzyw-przy-stosowaniu-warfinu-na-rozrzedzenie-krwi
03 grudnia 2016 17:56 / 1 osobie podoba się ten post
MeryKy

https://portal.abczdrowie.pl/pytania/jedzenie-warzyw-przy-stosowaniu-warfinu-na-rozrzedzenie-krwi

Udało mi sie w końcu wstawić linka. Mój Pdp nie może właśnie tych wymienionych warzyw. Macie jakies pomysły? 
03 grudnia 2016 17:56 / 1 osobie podoba się ten post
MeryKy

A jednak seler też odpada i to nie tylko naciowy :-(

https://portal.abczdrowie.pl/pytania/jedzenie-warzyw-przy-stosowaniu-warfinu-na-rozrzedzenie-krwi

Mery, ale całkiem sporo zostaje.. Myślę, że pdp trochę wydziwia, albo po prostu nie chce jeść niektórych "dozwolonych" warzyw. Ciężka sprawa :(.

Zapytaj, co chce i może jeść, a potem będziemy myśleć :).
03 grudnia 2016 18:01 / 2 osobom podoba się ten post
salazar

Tu jest sporo fajnych przepisów z selerem korzeniowym i naciowym, na pewno coś wybierzesz :). Do kiedy jesteś?

 http://www.essen-und-trinken.de/sellerie

Max. dwa tygodnie. Jutro przyjeżdża córka pdp. to niech się trochę pogłowi. 

Psiankowate odpadają też ze względu na co innego i do tego bez laktozy zeby było ciekawiej 
03 grudnia 2016 18:05 / 2 osobom podoba się ten post
MeryKy

Udało mi sie w końcu wstawić linka. Mój Pdp nie może właśnie tych wymienionych warzyw. Macie jakies pomysły? :lol2:

Buraczki czerwone, ale oczywiscie w małych ilościach
03 grudnia 2016 18:05 / 2 osobom podoba się ten post
salazar

Mery, ale całkiem sporo zostaje.. Myślę, że pdp trochę wydziwia, albo po prostu nie chce jeść niektórych "dozwolonych" warzyw. Ciężka sprawa :(.

Zapytaj, co chce i może jeść, a potem będziemy myśleć :).

Hahahah to jest małzeństwo. Jak jednemu spasi to drugi reklamacje składa. Jeszcze troche i moga mnie stąd wywieźć 
03 grudnia 2016 18:07 / 3 osobom podoba się ten post
margaritka59

Buraczki czerwone:lol3:, ale oczywiscie w małych ilościach:yo:

Musiałaś mi szpile wsadzić 
03 grudnia 2016 18:11 / 1 osobie podoba się ten post
Na dzisiejszy obiad kuchnia zaserwowała łazanki z kapustką, wg przepisu Michasi ( ta przyrumieniona na suchej patelni z miodem i później duszona w wywarze rosołowym)oraz duszone żeberka.
Nie mam takiego problemu jak Mery-ka . To, na co mam ochotę i składniki zawsze też smakuje Pdp-ej