Co dzisiaj gotujesz na obiad? 11

26 lipca 2017 15:32 / 8 osobom podoba się ten post
Fioletowa kuchnia dzisiaj serwuje:
Udka kurczecia z chowu klatkowego(tak wiem,ze niezdrowe i cierpia w tych klatkach ale smakuja wybornie,pod warunkiem,ze dobrze zrobione),oproszone przyprawa staropolska do drobiu marki Kamis,dzieki ktorej drob ma niepowtarzalny smak z lekka nutka kolendry,czosnku,imbiru,cynamonu,anyzu i innych aromatycznych ziol i korzeni. Wszystko upieczone w piekarniku elektrycznym na masle z kilkoma kroplami wina i  soku z pomaranczy oraz w towarzystwie szalotek. Do tego pieczone,mlode ziemniaki, prosto od rolnika ,ktore pod wplywem goracej temperatury nabraly przepieknego,zlotego koloru. Calosci dania dopelnia mix salat z gruszka oraz orzechami wloskimi,z wingretem na bazie francuskiej musztardy i soku z pomaranczy oaz kleks sosu na bazie jogurtu,czosnku,czerwonego buraka i zurawiny prosto ze sloika,ktory stal malowniczo na polce w Aldim.
Na deser lody w aksamitnej,czekoladowej polewie,obsypane migdalami.
Do popicia woda z plastrem cytryny,ogorka i listkiem miety,dosmaczona kilkoma malinami.

Wersja dla wolniej myslacych,piszacych lub czytajacych.
Pieczone udka kurczaka,pieczone ziemniaki, salata,sos buraczano-zurawinowy. Woda do popicia. Na deser lody
26 lipca 2017 15:38 / 5 osobom podoba się ten post
fioletowa.mysz

Fioletowa kuchnia dzisiaj serwuje:
Udka kurczecia z chowu klatkowego(tak wiem,ze niezdrowe i cierpia w tych klatkach ale smakuja wybornie,pod warunkiem,ze dobrze zrobione),oproszone przyprawa staropolska do drobiu marki Kamis,dzieki ktorej drob ma niepowtarzalny smak z lekka nutka kolendry,czosnku,imbiru,cynamonu,anyzu i innych aromatycznych ziol i korzeni. Wszystko upieczone w piekarniku elektrycznym na masle z kilkoma kroplami wina i  soku z pomaranczy oraz w towarzystwie szalotek. Do tego pieczone,mlode ziemniaki, prosto od rolnika ,ktore pod wplywem goracej temperatury nabraly przepieknego,zlotego koloru. Calosci dania dopelnia mix salat z gruszka oraz orzechami wloskimi,z wingretem na bazie francuskiej musztardy i soku z pomaranczy oaz kleks sosu na bazie jogurtu,czosnku,czerwonego buraka i zurawiny prosto ze sloika,ktory stal malowniczo na polce w Aldim.
Na deser lody w aksamitnej,czekoladowej polewie,obsypane migdalami.
Do popicia woda z plastrem cytryny,ogorka i listkiem miety,dosmaczona kilkoma malinami.

Wersja dla wolniej myslacych,piszacych lub czytajacych.
Pieczone udka kurczaka,pieczone ziemniaki, salata,sos buraczano-zurawinowy. Woda do popicia. Na deser lody:-)

..."ktore pod wplywem goracej temperatury nabraly przepieknego,zlotego koloru..." 
..."zurawiny prosto ze sloika,ktory stal malowniczo na polce w Aldim..."

Mówiłam ,że cię kocham Fioletto? 

26 lipca 2017 15:39 / 4 osobom podoba się ten post
ivanilia40

..."ktore pod wplywem goracej temperatury nabraly przepieknego,zlotego koloru..." 
..."zurawiny prosto ze sloika,ktory stal malowniczo na polce w Aldim...":smiech3:

Mówiłam ,że cię kocham Fioletto? :smiech2:

Nie zabieraj mi chleba! To ja jestem ajlowek
p.s. Ja tez ajlowjam Cie! Z calych swych mysich sil
26 lipca 2017 16:31 / 3 osobom podoba się ten post
fioletowa.mysz

Fioletowa kuchnia dzisiaj serwuje:
Udka kurczecia z chowu klatkowego(tak wiem,ze niezdrowe i cierpia w tych klatkach ale smakuja wybornie,pod warunkiem,ze dobrze zrobione),oproszone przyprawa staropolska do drobiu marki Kamis,dzieki ktorej drob ma niepowtarzalny smak z lekka nutka kolendry,czosnku,imbiru,cynamonu,anyzu i innych aromatycznych ziol i korzeni. Wszystko upieczone w piekarniku elektrycznym na masle z kilkoma kroplami wina i  soku z pomaranczy oraz w towarzystwie szalotek. Do tego pieczone,mlode ziemniaki, prosto od rolnika ,ktore pod wplywem goracej temperatury nabraly przepieknego,zlotego koloru. Calosci dania dopelnia mix salat z gruszka oraz orzechami wloskimi,z wingretem na bazie francuskiej musztardy i soku z pomaranczy oaz kleks sosu na bazie jogurtu,czosnku,czerwonego buraka i zurawiny prosto ze sloika,ktory stal malowniczo na polce w Aldim.
Na deser lody w aksamitnej,czekoladowej polewie,obsypane migdalami.
Do popicia woda z plastrem cytryny,ogorka i listkiem miety,dosmaczona kilkoma malinami.

Wersja dla wolniej myslacych,piszacych lub czytajacych.
Pieczone udka kurczaka,pieczone ziemniaki, salata,sos buraczano-zurawinowy. Woda do popicia. Na deser lody:-)

Poezja smaku Myszko, nasyciłam swe nędzne wnętrze Twoim cudownym opisem :)
Lofciam Ciebie 
26 lipca 2017 16:44 / 4 osobom podoba się ten post
Barbara48

Poezja smaku Myszko, nasyciłam swe nędzne wnętrze Twoim cudownym opisem :)
Lofciam Ciebie :buziaczki:

Lawju istoto o nedznym wnetrzu
26 lipca 2017 16:48 / 4 osobom podoba się ten post
fioletowa.mysz

Lawju istoto o nedznym wnetrzu:serce::-)

27 lipca 2017 09:12 / 4 osobom podoba się ten post
Zupa buraczkowa moj ulubieniec lubi zupki !!
27 lipca 2017 09:31 / 5 osobom podoba się ten post
Roladki z piersi kurczaka faszerowane duszonymi pieczarkami, papryka, serkiem Brie i zielona pietruszka  ( z mojego ogródka ).
Sałata ( również z  mojej własnoręcznej uprawy ) z sosem jogurtowo -koperkowym i odrobiną czosnku. 
Młode ziemniaczki z koperkiem. 

Co by nie być gołosłownym, zdjęcia. 
27 lipca 2017 09:34 / 3 osobom podoba się ten post
Leczo z cukinii.
27 lipca 2017 09:36 / 3 osobom podoba się ten post
"Gulasik" z piersi kurczaka z grzybami " prawdziwnymi" że śmietaną,ryż , sałatka z pomidorów że szczypiorkiem....a tak najchętniej,to bym zjadła pysznego żurku albo zalewajki
27 lipca 2017 12:27 / 3 osobom podoba się ten post
Barbara48

Roladki z piersi kurczaka faszerowane duszonymi pieczarkami, papryka, serkiem Brie i zielona pietruszka  ( z mojego ogródka ).
Sałata ( również z  mojej własnoręcznej uprawy ) z sosem jogurtowo -koperkowym i odrobiną czosnku. 
Młode ziemniaczki z koperkiem. 

Co by nie być gołosłownym, zdjęcia. 

27 lipca 2017 12:48 / 10 osobom podoba się ten post
Fioletowa kuchnia dzisiaj proponuje:
Filety z piersi kurczaka,obsmazone na zloto na zdrowym oleju rzepakowym z pierwszego tloczenia,z ziaren zebranych na pieknych polach,ktore jeszcze kilka tygodni temu plonely zolciami. Mieso zostanie zapieczone na pyszna smierc,w towarzystwie cukini ekologicznej,ktorej udalo sie przezyc w trudnych warunkach przyrody pt. perz,osty i pokrzywy, lekko podsmazonej z aromatyczna cebula,ktora wczesniej pozbawiamy jej sukienek i kroimy na poltalarki. Mieszamy warzywa z wczesniej podduszona,czerwona jak rozgrzane na maksa sloneczko,pokrojona w paseczki papryka,ktora doda jarzynce niespotykanego aromatu i smaku. Calosc dopelniamy drobno pokrojonymi pomidorami,ktore powinny byc swiezo zerwane z krzaka ale niestety....Moje zostaly zdjete z polki zapelnionej kolorowymi puszkami,w znanym wszystkim markecie pt. Norma. Doprawiamy wszystko do smaku przyprawami wedlug uznania, i wykladamy na podsmazone mieso,ktore wczesniej umieszczamy w pieknie lsniacym naczyniu zaroodpornym (Nie zalujcie plynu do mycia naczyn! Dzieki temu po dokladnym wyplukaniu,bedziecie cieszyc oczy pieknymi obrazami). Zeby danie nabralo oryginalnosci po wierzchu kruszymy ser feta,ktory okrywa warzywa pierzynka,biala jak snieg w poczatku lutego. Pieczemy to wszystko w piekarniku,zachwycajac sie od czasu do czasu widokiem,ktory mamy przed nosem w momencie,gdy schylamy sie zerknac przez szybke czy nic sie nam nie przypala. Zapach,ktory nas otacza moze powodowac slinotok dlatego warto zabezpieczyc dekolt jakas chusteczka co ma cztery rogi tudziez inna sciereczka.
W miedzyczasie gotujemy ryz,ktory przed trafieniem na polki sklepow a pozniej do naszych garnkow,rosl na urodzajnych polach u podnoza Himalajow,bo przeciez o ryzu basmati jest mowa.
Przygotowujemy rowniez salate,tym razem z rukoli ,ktora pieknie komponuje sie z oliwkami,pomidorami oraz parmezanem i ziarnami slonecznika. Wszystko dosmaczamy sosem na bazie oliwy,octu balsamicznego, miodu eco od zdrowych "przczol" i czosnku,dzieki ktoremu bedziemy mogli wypuscic w eter wszystkie gazy cieplarniane,produkowane przez nasze trzewia.
Do popicia podajemy wode gazowana z kilkoma listkami miety i bazylii oraz plastrem cytryny i rozgnieciona na miazge truskawka.
Deser to sorbet cytrynowy,ktory przechowujemy w slicznym,plastikowym pudelku,wykonanym fabrycznie specjalnie dla sieci Aldi.

Wersja dla wolniej myslacych,piszacych czy tez czytajacych.
Piers z kurczaka zapiekana z warzywami i feta. Ryz. Woda do popicia i sorbet na deser.
Smacznego!!
27 lipca 2017 15:08 / 6 osobom podoba się ten post
Oooo nie !! Ja to skromniutko. Ziemniaczki obsmażane, szpinak i jajco.
27 lipca 2017 15:14 / 4 osobom podoba się ten post
Dobrze że jestem po obiedzie, bo bez tej ściereczki by sie nie obyło 
27 lipca 2017 21:26 / 3 osobom podoba się ten post
Pomidorowa z ryzem.