Ciasteczka adwentowe i na inne okazje

11 listopada 2017 20:10 / 3 osobom podoba się ten post
ivanilia40

No teras to jósz siem nie wykrencem,skończem tylko s ciastkami wygupy i biorem się za crumble z japkami. 

Tylko pamientaj. Urzywai tylko masua 
A- do krószonki nie syp pódru, tylko normalny cókier- wtedy jest hrópionca 
11 listopada 2017 20:11 / 3 osobom podoba się ten post
ivanilia40

Rogaliki robiłam dziś do południa na próbę,trochę kształt zgubiły podczas pieczenia,a są mięciutkie i pyszne. Przepis na nie ma podobno ponad 100 lat. :-).

W zeszłym roku robiłam rogaliki wg starej receptury z orzechami , migdałami i brandy- zarypiaste były.
11 listopada 2017 20:11 / 3 osobom podoba się ten post
ivanilia40

Rogaliki robiłam dziś do południa na próbę,trochę kształt zgubiły podczas pieczenia,a są mięciutkie i pyszne. Przepis na nie ma podobno ponad 100 lat. :-).

To go udostęnij... Nic nie wzjęłam z tamtej stelli, a powinnam choć jabłuszka w szlafrokach wziąć...
11 listopada 2017 20:11 / 3 osobom podoba się ten post
tina 100%

Tylko pamientaj. Urzywai tylko masua :-)
A- do krószonki nie syp pódru, tylko normalny cókier- wtedy jest hrópionca :-)

Masuo to poctawa...,do krószonki dobże jest dodać trohę monki zmieniaczanej,jest sypciejsza...
11 listopada 2017 20:13 / 3 osobom podoba się ten post
ivanilia40

Masuo to poctawa...,do krószonki dobże jest dodać trohę monki zmieniaczanej,jest sypciejsza...:-)

Nie do tej- bo siem piecze w wysokiej temperatóże. Do tej fsyp mielonyh migdałuf. Nawet całom torepke.
11 listopada 2017 20:14 / 6 osobom podoba się ten post
nowadanuta

To go udostęnij... Nic nie wzjęłam z tamtej stelli, a powinnam choć jabłuszka w szlafrokach wziąć... :-(

Rogaliki z mielonych orzechów.

 15 dag. masła
9 dag.orzechów mielonych
17 dag. mąki
7 dag. cukru pudru
Do posypania cukier puder+cukier waniliowy. 
Wszystkie składniki połączyć i dokładnie zagnieść. Ja ciasto odłozyłam na kilka godzin do lodówki,ale w przepisie tego nie było. Formować rogaliki i piec w 180 st.około 12 minut
11 listopada 2017 20:16 / 4 osobom podoba się ten post
tina 100%

Nie do tej- bo siem piecze w wysokiej temperatóże. Do tej fsyp mielonyh migdałuf. Nawet całom torepke.

Morze podaj pszepis cauy,bo coś shszanię jeszcze...
11 listopada 2017 20:17 / 5 osobom podoba się ten post
tina 100%

W zeszłym roku robiłam rogaliki wg starej receptury z orzechami , migdałami i brandy- zarypiaste były.

Mam dostać jeszcze przepis na rogaliki z amaretto,jakiś poniemiecki ,zobaczymy co to za cudo.
11 listopada 2017 20:24 / 5 osobom podoba się ten post
tina 100%

Nie do tej- bo siem piecze w wysokiej temperatóże. Do tej fsyp mielonyh migdałuf. Nawet całom torepke.

Bardzo jestem  wdzięczna za Waszą pisownię , dzięki której mogłam przeczytać /zrozumieć to co napisał mój 8 letni wnuczek , który ostatnio interesuje się historią .....: " Hitler wymordował prawie wszystkich rzyduw " ....Gdyby nie Wy ...ciężko by mi było zrozumieć co autor miał na myśli .
11 listopada 2017 20:28 / 2 osobom podoba się ten post
ivanilia40

Rogaliki z mielonych orzechów.

 15 dag. masła
9 dag.orzechów mielonych
17 dag. mąki
7 dag. cukru pudru
Do posypania cukier puder+cukier waniliowy. 
Wszystkie składniki połączyć i dokładnie zagnieść. Ja ciasto odłozyłam na kilka godzin do lodówki,ale w przepisie tego nie było. Formować rogaliki i piec w 180 st.około 12 minut

A jak ktoś ma'' alergie na ożehy to co ftedy?  '
11 listopada 2017 20:29 / 4 osobom podoba się ten post
tina 100%

Dzięki :) Chyba powinno się też udac, jeśli zamiast Nutelli marmolady użyję-bo za Nutellą specjalnie nie przepadam ?

Ja coś takiego robiłam na poprzedniej stelli, a moja pdp to zawijała w warkocz (jeden) i wkładałam do długiej foremki, tez odstawiałam przed włożeniem do piekarnika, ale masę robiliśmy orzechową (sporo trzeba było namielić orzechów). Faktycznie jest to ciasto z wyższej półki... ))))
11 listopada 2017 20:30 / 3 osobom podoba się ten post
Ona_Lisa

A jak ktoś ma'' alergie na ożehy to co ftedy?  ' :lol3:

Jak masz alergie na ożehy to Ciem poinformuiem, rze ia nie mam 
11 listopada 2017 20:33 / 3 osobom podoba się ten post
tina 100%

Jak masz alergie na ożehy to Ciem poinformuiem, rze ia nie mam :-)

''Ale mnie pojnformofałas ??   A co samiast ożehuw morzna dodać? ''
11 listopada 2017 20:34 / 4 osobom podoba się ten post
ivanilia40

Morze podaj pszepis cauy,bo coś shszanię jeszcze...

Normalnie, ilość składników zależy od wielkości blachy. Zwykła kruszonka z cukrem , ale nie pudrem, dodajesz do kruszonki zmielone migdały i to wszystko. To rozgrzanego piekarnika wstawiasz do 200 st , żeby kruszonka się upiekła , nie rozlazła. Nie właczaj termoobiegu.Do jabłek daj cukier, cynamon jak lubisz i trochę masła. Najpierw na wysmarowaną i wysypaną bułką tartą blache wykładasz jabłka ,czy inne owoce, na to kruszonke, której ma być dużo i pieczesz, aż się upiecze :) Po upieczeniu posypujesz cukrem pudrem, siadasz przed blachą no i ten :)
11 listopada 2017 20:36 / 3 osobom podoba się ten post
Ona_Lisa

''Ale mnie pojnformofałas ??  :lol2: A co samiast ożehuw morzna dodać? ''

Ja moge zjeść zamiast Ciebie, ale jak hcesz to dodaj makó