Mnie do dalszych części Medicusa nie ciągnie (po przeczytaniu w skrócie, o czym są), ale pierwsza była naprawdę dobra.
Teraz podzielę się moimi ostatnimi lekturami.
1. Julita Bator - "Zamień chemię na jedzenie". Od jakiegoś już czasu starałam się czytać etykiety na produktach (zarówno kosmetycznych, jak i spożywczych) i unikać szkodliwych składników, tylko nie do końca wiedziałam, które to są te szkodliwe. Jakąś tam wiedzę zdobyłam w Internecie, ale do wiedzy satysfakcjonującej mnie jeszcze daleko było. Ta książka jest bardzo polecana na youtube przez wiele vlogerek, sięgnęłam po nią i ja. Bardzo przystępnie została napisana, rozdziały poukładane są według produktów - cukier, mleko, mąka, kasze i makarony, warzywa i owoce, mięso, ryby itd. Autorka wyjaśnia, jakich składników unikać, na co zwracać uwagę przy zakupie, podaje też przepisy na zdrowe dania, przetwory, chleb. Porobiłam sobie notatki i mam zamiar zmieniać moje nawyki żywieniowe i stawiać na zdrowsze jedzenie.
2. Suzanna Clarke - Dom w Fezie.
Australijska para, zauroczona wakacjami w Maroku, kupuje dom (riad) w Fezie i przeprowadza jego remont. Opisane są tutaj perypetie zawiązane zarówno z kupnem, jak i z remontem riadu - odwiedziny w urzędach, w sklepach, współpraca z wykonawcami. Remont trwał coś ponad 7 miesięcy, w tym czasie nawiązywane są znajomości z sąsiadami, z innymi obcokrajowcami mieszkającymi w Fezie, opisywana jest kuchnia, zwyczaje, trochę historii. Podczas lektury czułam się, jakbym znowu chodziła po wąskich uliczkach medyny. Jeżeli ktoś ma ochotę na przedsmak Maroka, albo zanurzenie się w arabskie klimaty, to jak najbardziej polecam.
3. Beata Sabała-Zielińska, Paulina Młynarska - "Zakopane. Nie ma przebacz"
To już druga książka tych pań. Pierwsza "Zakopane odkopane" również bardzo mi się spodobała. Już teraz dokładnie jej nie pamiętam, ale odkryła przede mną nieznane apekty Zakopanego i góralszczyzny, o co łatwo nie jest.
Autorki mają świetne, lekkie pióro i duże poczucie humoru, często więc uhahana byłam. Opowiadają o przywarach górali, o turystach i ogólnie o realiach życia w Zakopanem i na Podhalu. Poruszane są takie tematy jak: koncepcja rozwoju Zakopanego (a raczej jej brak), charakterność górali, samowole budowlane, macierzyństwo, magia i medycyna, turystyka, przedstawione są osoby Witkacego, Malczewskiego, Stryjeńskich.
To taka książka bardziej dla pasjonatów regionu, ale również dla osób jadących tam pierwszy raz, lub niewiedzących wiele o tamtejszych realiach, a ich ciekawych.