Co dzisiaj gotujesz na obiad? 15

07 marca 2020 19:22 / 3 osobom podoba się ten post
Kika67

Ciekawa jestem w jakiej wersji ten makaron z serem? :-)

W wersji wloskiej 
07 marca 2020 19:32 / 4 osobom podoba się ten post
Dziś kupiłem tackę z warzywami, potrzebowałem troszkę pora, selera i marchewki na jutro (bo robię rosół).
Tylko, że zostanie reszta, z którą nie wiem, co zrobić, a zmarnować szkoda. 
Myślę o  surówce... marchewkę starkować, seler też i pora pociapać, wiadomo jak... I zalać jogurtem z przyprawami. Takiej kompozycji jeszcze nie robiłem, bynajmniej sobie nie przypominam. 
Będzie to smaczne? Jak sądzicie? 
07 marca 2020 19:38 / 5 osobom podoba się ten post
Kika67

Ciekawa jestem w jakiej wersji ten makaron z serem? :-)

Tina, zjadłam!
Kika, to była zapiekanka z serami- różnymi, i mięsem- niedużo tego ostatniego. Wg. matczynego przepisu Smaczna była.
Sądziłam, że narobią zapasów różnych, a tu spokojnie- może trochę więcej w zamrażarce, ale niewiele. Podobnie makaron, itp.- ewentualnie po jednej dodatkowej paczce.
Za to dużo owoców- coby witamin dostarczyć. Podopieczny coś tam zjada po południu, czasem mu podsuwam, czasem sam bierze- zwłaszcza, jak słodkie się trafią- winogrona, albo mandarynki. Muszę mu moje ulubione jabłka podsunąć, Galę, bo też słodkie, to może polubi.
Jutro nie cały, a pół wolnego dnia mam, bo młody wcześniej wyjeżdża niż zwykle. Ale nie będzie problemu z obiadokolacją- coś z zamrażarki się weźmie. I podopieczny polubił kawę z ekpresu, to dziś była instrukcja, jak mu zrobić machiato bezkofeinowe tak, jak lubi. Sama się tym pobawię, i zobaczę, która kawa mi najbardziej smakuje Oczywiście z kofeiną!
07 marca 2020 19:39 / 4 osobom podoba się ten post
Luke

Dziś kupiłem tackę z warzywami, potrzebowałem troszkę pora, selera i marchewki na jutro (bo robię rosół).
Tylko, że zostanie reszta, z którą nie wiem, co zrobić, a zmarnować szkoda. 
Myślę o  surówce... marchewkę starkować, seler też i pora pociapać, wiadomo jak... I zalać jogurtem z przyprawami. Takiej kompozycji jeszcze nie robiłem, bynajmniej sobie nie przypominam. 
Będzie to smaczne? Jak sądzicie? 
:-)

Powinno całkiem dobre. Robiłam surowkę z marchwi i pora z dodatkiem oliwy z oliwek, albo kwaśnej śmietany. Jogurt mi gdzieś nie pasował. A z selera robię surówkę bez dodatku innych warzyw. Przyprawiam delikatnie, bo seler ma swój lekko pikantny smak. To jedna z moich ulubionych surówek-tyle , że selera trzeba dużo 
07 marca 2020 19:55 / 2 osobom podoba się ten post
Luke

Dziś kupiłem tackę z warzywami, potrzebowałem troszkę pora, selera i marchewki na jutro (bo robię rosół).
Tylko, że zostanie reszta, z którą nie wiem, co zrobić, a zmarnować szkoda. 
Myślę o  surówce... marchewkę starkować, seler też i pora pociapać, wiadomo jak... I zalać jogurtem z przyprawami. Takiej kompozycji jeszcze nie robiłem, bynajmniej sobie nie przypominam. 
Będzie to smaczne? Jak sądzicie? 
:-)

Por z marchewka to jak najbardziej ale seler? Spróbuj zetrzyj na tartce  o grubszych oczkach tak jak marchewkę bo taka ciapka niie będzie ani smaczna ani apetyczna. Por bym pokroiła cieniutko w talarki ale rozdrobniła dodatkowo rękimi tak jak się robi z cebula. Doprawiła bym solą, cukrem i może trochę skropić sokiem z cytryny lub limonki? 
07 marca 2020 19:56 / 4 osobom podoba się ten post
tina 100%

Powinno całkiem dobre. Robiłam surowkę z marchwi i pora z dodatkiem oliwy z oliwek, albo kwaśnej śmietany. Jogurt mi gdzieś nie pasował. A z selera robię surówkę bez dodatku innych warzyw. Przyprawiam delikatnie, bo seler ma swój lekko pikantny smak. To jedna z moich ulubionych surówek-tyle , że selera trzeba dużo :-)

Selera uwielbiam z rodzynkami trochę majonezu albo z oliwą 
07 marca 2020 20:09 / 4 osobom podoba się ten post
dorotee

Selera uwielbiam z rodzynkami:gotowanie: trochę majonezu albo z oliwą 

Robię z kwaśną śmietaną- sól ( niewiele) i pieprz- troszkę więcej, ale nie za dużo. Lubię seler surowy i naciowy. Gotowanego już nie.
 
07 marca 2020 20:12 / 2 osobom podoba się ten post
tina 100%

Robię z kwaśną śmietaną- sól ( niewiele) i pieprz- troszkę więcej, ale nie za dużo. Lubię seler surowy i naciowy. Gotowanego już nie.
 

Gotowany to tylko do sałatki jarzynowej dodaje 
07 marca 2020 20:15 / 2 osobom podoba się ten post
dorotee

Selera uwielbiam z rodzynkami:gotowanie: trochę majonezu albo z oliwą 

Fajny przepis. Myślę że Luke może dodać też trochę rodzynek do tej  inowacyjmej sałatki
07 marca 2020 20:15 / 3 osobom podoba się ten post
tina 100%

Robię z kwaśną śmietaną- sól ( niewiele) i pieprz- troszkę więcej, ale nie za dużo. Lubię seler surowy i naciowy. Gotowanego już nie.
 

Też surowy , gotowany tylko w rosole , kiedyś lubiłam kotlety z gotowych selerów , teraz już nie .
07 marca 2020 20:16 / 3 osobom podoba się ten post
Kika67

Fajny przepis. Myślę że Luke może dodać też trochę rodzynek do tej  inowacyjmej sałatki:-)

I orzechy włoskie
07 marca 2020 20:24 / 2 osobom podoba się ten post
dorotee

I orzechy włoskie:-)

Żeby Luke nie przedobrzył. Myślę, że z rodzynkami dobre będzie 
07 marca 2020 20:25 / 2 osobom podoba się ten post
Kika67

Żeby Luke nie przedobrzył. Myślę, że z rodzynkami dobre będzie :-)

Jeszcze żeby połamią sobie 
07 marca 2020 20:26 / 1 osobie podoba się ten post
dorotee

Jeszcze żeby połamią sobie :-)

07 marca 2020 20:28 / 3 osobom podoba się ten post
Kika67

Fajny przepis. Myślę że Luke może dodać też trochę rodzynek do tej  inowacyjmej sałatki:-)

Nawet nie wiem, czy ma... ta babka jedna