Co dzisiaj gotujesz na obiad? 15

19 kwietnia 2020 21:53 / 3 osobom podoba się ten post
tina 100%

U nas widziałam raz w Biedronce polędwicę z dorsza- ale była taka jakaś plackata jak filet :-) Nie taka ładna mięsista jaka powinna być.

Te, które synowa tutaj kupuje, to prawdziwe poledwice, takie kawałki jak ładna polędwiczka wieprzowa 
19 kwietnia 2020 22:05 / 4 osobom podoba się ten post
Werska

Swego czasu moje młodsze dziecko robiło taki "cmok" w rękę, jak chciało za coś podziękować a za ową rękę trzymało. Delikatnie go tego oduczyliśmy, bo głupio się na nas patrzyli. Np. w przedszkolu, jak chciał polecieć i nie miał czasu się pożegnać, to był taki buziak w rękę. Tak mu było wygodniej.
No to raz idziemy z przeszkola, mówię, że kaszankę na obiad kupiłam i "biedne' dziecko aż  w rękę pocałowało z radości. A ostatnio wyhaczył na sobotni bazarze taką robiną przez małą masarnię, ta jest pyszna. Cenę ma też odpowiednią, ale warto.
A co do tzw. buziaków- to właśnie młodszy skutecznie oduczył rodzinę całowania w usta- nie znosił tego i wszyscy tak się przyzwyczaili, że najwyżej jest "cmok" w policzek- i jak kolejne dzieci się rodziły, to tak zostało. U nas żadnego "pocałuj ciocię" nie było- mogło się zdarzyć, ale wtedy, jak dzieci same chciały.

Mój wnuk, jeśli o buziaki chodzi, to też,nie daj panie, w usta . Policzek nadstawia do cmoknięcia ,a jeszcze rok temu, to łaskawie w "syjkę "pozwalał się czasem cmoknąć .
Dzisiaj kaszanka też jemu bardzo smakowała. Któregoś dnia syn kupił kawałek mortadeli, bo mówił, że jak zobaczył w sklepie, to mu się  zachcialo. Na jej  widok podczas kolacji, małemu aż oczy się śmiały-babciu, to taka szynka najlepsza, w przedszkolu taką  jemy . Przypomniało mi się, jak mój syn będąc jeszcze w przedszkolu, na sam widok wątróbki mial odruch wymiotny. A któregoś dnia po powrocie z przedszkola mówi-mama, dzisiaj był najlepsy obiad z całego świata, "wytrąbkę " ześmy zajadali 
20 kwietnia 2020 09:22 / 5 osobom podoba się ten post
Konwalia08

Może co wychodzą:-)

Wychodziły, bo zrobiłam je na obiad :) To był to, czego mi się od dawna chciało :) 
20 kwietnia 2020 09:52 / 5 osobom podoba się ten post
Placki z jabłkami 
20 kwietnia 2020 10:06 / 5 osobom podoba się ten post
Naleśniki z nutellą  i bananami
20 kwietnia 2020 10:36 / 6 osobom podoba się ten post
Zasmazama kapustka z mięskiem, puree + bratwurst
Ja nie jem. Strajkuje. 
Od 2 tyg albo połowa porcji albo nic.
A taki kaprys. Sprawdzam samokontrolę swoją
20 kwietnia 2020 11:56 / 3 osobom podoba się ten post
tina 100%

A gdzie mozna kupić u nas polędwicę z dorsza- nawet mrożoną?

Czasami trafia się w ..... Lidlu, nawet nie ma tony lodu na sobie  Poważnie. 
20 kwietnia 2020 12:39 / 1 osobie podoba się ten post
Mycha

Czasami trafia się w ..... Lidlu, nawet nie ma tony lodu na sobie :lol2: Poważnie. 

Dzięki- musze zajrzeć.
20 kwietnia 2020 13:11 / 4 osobom podoba się ten post
A ja dziś wszystkie resztki pozbierałam i z ryżem na patelnię + parmigiano reggiano
21 kwietnia 2020 14:10 / 3 osobom podoba się ten post
Zupa z zielonej fasolki (mrożona )
I wczorajszy sos bolognese. Trzeba tylko makaron świeży ugotować 
21 kwietnia 2020 14:28 / 4 osobom podoba się ten post
Sznyclem z indyka w miodowej cebuli, ziemniaki z koperkiem i zielona fasola szparagowa . 
21 kwietnia 2020 16:46 / 4 osobom podoba się ten post
Dusia1978

Sznyclem z indyka w miodowej cebuli, ziemniaki z koperkiem i zielona fasola szparagowa . :mniam:

Nożesz smaka mi narobiłaś na to w miodowej cebuli 
Jak ja robisz?
Ja i "moi" cebulę lubimy bardzo 
21 kwietnia 2020 17:39 / 6 osobom podoba się ten post
Gusia29

Nożesz smaka mi narobiłaś na to w miodowej cebuli :mniam:
Jak ja robisz?
Ja i "moi" cebulę lubimy bardzo :-)

Filet porcjuje na kotlety Oprószsm solą , pieprzem i słodką i ostrą papryką. Odstawiam na trochę. Rozgrzewamy olej i smażę filety na dość ostrym ogniu po dwóch stronach i wyjmuje z patelni. Jak mało oleju dolewam i dokładam grubiej pokrojoną cebulkę i szkle z odrobiną soli, papryki i łyżka miodu. Dodaje filety i podlewam woda i duszę obracając. Cebulka i sosik mają mieć słodko pikantny smak. Żadna filozofia ale dla starszych ludzi mięsko mieciutkie i smaki ok. 
21 kwietnia 2020 19:46 / 3 osobom podoba się ten post
Dusia1978

Filet porcjuje na kotlety Oprószsm solą , pieprzem i słodką i ostrą papryką. Odstawiam na trochę. Rozgrzewamy olej i smażę filety na dość ostrym ogniu po dwóch stronach i wyjmuje z patelni. Jak mało oleju dolewam i dokładam grubiej pokrojoną cebulkę i szkle z odrobiną soli, papryki i łyżka miodu. Dodaje filety i podlewam woda i duszę obracając. Cebulka i sosik mają mieć słodko pikantny smak. Żadna filozofia ale dla starszych ludzi mięsko mieciutkie i smaki ok. 

Talent widzę. Duże zdolności manualne i poczucie estetyki. Poważnie Dusia.
21 kwietnia 2020 20:06 / 3 osobom podoba się ten post
A można już kupić  niemieckie szparagi? Po ile jeśli tak?