Koronawirus 2

09 kwietnia 2020 18:42 / 2 osobom podoba się ten post
tina 100%

Tam jest formularz kontaktowy-można wysłać pytanie. Ile się czeka na odpowiedz - nie wiadomo :-)
Ale do maja może się jeszcze coś zmienić.Sama nie jestem pewna, czy mnie po wjeździe do Szwajcarii nie obejmie 10 dniowa kwarantanna. Wjechać wjadę bo i umowe o prace i pozwolenie na pobyt mam, ale tez nikt jasno przepisów nie określa. Szef twierdzi , że mnie nie wsadzą bo charakter pracy to gwarantuje. No może- też mam wątpliwości.
Z nowinek w Polsce- ograniczenia utrzymane do 26 kwietnia. Od 16 kwietnia obowiązkowe noszenie masek ochronnych.

Ewentualnie zapytanie wyśle pod koniec kwietnia . Firma będzie zresztą znała aktualna syt prawną . 
09 kwietnia 2020 19:32 / 4 osobom podoba się ten post
Ja na szczęście zdążyłam wrócić do Zurichu na stałe miejsce , jeszcze przed obostrzeniami na granicy ale jestem ciekawa ile tu zostanę . Powinnam wracać początkiem czerwca lub po 20 czerwca ... No , zobaczymy. 
09 kwietnia 2020 20:45 / 3 osobom podoba się ten post
mozah55aM

Ja na szczęście zdążyłam wrócić do Zurichu na stałe miejsce , jeszcze przed obostrzeniami na granicy ale jestem ciekawa ile tu zostanę . Powinnam wracać początkiem czerwca lub po 20 czerwca ... No , zobaczymy. 

Wygląda na to, że w Szwajcarii pomału sytuacja zaczyna się stabilizować. Berset chce powoli rozluźniać restrykcje. Póki co ograniczenia na granicy ze Szwajcarią są praktycznie dla wszystkich , oprócz obywateli i pracujących tam. Problemem jest podróż. Ja mam planowaną wymianę 5 maja, bilet juz zabukowany , ale czy po 26 kwietnia w Polsce nie przedłużą blokady lotów międzynarodowych- tez nie wiem. 
09 kwietnia 2020 22:58 / 6 osobom podoba się ten post
Matury będą, kiedy będą, ale nie w terminie...
Koleżanka mająca jednoosobowo szkołę języka angielskiego coraz lepiej sobie radzi ze zdalnym nauczniem. To wprawdzie nie to, ale na ten moment jest dobrze.
Jeden syn kopie ogródek, drugi posprzątał w domu- obie te rzeczy zwykle też robią, ale raczej nie tak sami z siebie, od niechcenia Dawno już sporo gotowali, ale teraz swoje umiejętności pogłębiają...
Mąż koleżanki na kwarantannie- po pięciu dniach zaczyna się zachowywać jak małe dziecko i ma dość. Akurat on, który przeprowadza inspekcje na statkach i trzyma się zawsze zasad, regulaminów, itd.- bym się takiego marudzenia po nim nie spodziewała.
Koleżanka mająca ogromny problem, powiedzmy kosmetyczny, który powstał w wynikiu stresu lata temu- właśnie przesłała zdjęcie i pokazała, że jest ogromna poprawa.
Sporo różnych wiadomości, większość dobrych. Kolejny dzień za nami...
10 kwietnia 2020 11:36 / 4 osobom podoba się ten post
Czytaliście może o petycji do min Jensa Spahna o uznanie naszej pracy za ważna dla systemu zdrowia? Warto podpisać
change.org/ p/jens/spah
Juliane  Bohl  organizuje tę petycje.
10 kwietnia 2020 15:14
dorotee

Czytaliście może o petycji do min Jensa Spahna o uznanie naszej pracy za ważna dla systemu zdrowia? Warto podpisać
change.org/ p/jens/spah
Juliane  Bohl  organizuje tę petycje.

Strona sie otwiera ale wyswietla się komunikat, że nie mozna odnaleźć tej petycji. Sprawdz czy całego linka wkleiłas.
12 kwietnia 2020 12:08 / 3 osobom podoba się ten post
tina 100%

Strona sie otwiera ale wyswietla się komunikat, że nie mozna odnaleźć tej petycji. Sprawdz czy całego linka wkleiłas.

13 kwietnia 2020 17:32 / 1 osobie podoba się ten post
suja

Cześć, szukajcie maila zwrotnego po około godzinie w spamie. Pozd.!
https://www.change.org/p/jens-spahn-apel-o-uznanie-pracy-opiekun%C3%B3w-zagranicznych-za-niezb%C4%99dn%C4%85-dla-systemu-opieki-zanim-dojdzi?recruiter=1068029659&recruited_by_id=b5c8e830-731d-11ea-bb78-b15f2e96138f&utm_source=share_petition&utm_medium=copylink&utm_campaign=petition_dashboard

Ucieło trochę tego linka.
Meila do potwierdzenia dostałam zaraz i wcale nie do spamu.
13 kwietnia 2020 17:48 / 1 osobie podoba się ten post
tina 100%

Ja w spamie miałam .Ciekawe czy będzie jakiś odzew . 
W sumie w ramach Pflegepaket u to mamy zapewnione  środki ochrony . 
13 kwietnia 2020 17:50 / 1 osobie podoba się ten post
dorotee

Ja w spamie miałam .Ciekawe czy będzie jakiś odzew . 
W sumie w ramach Pflegepaket u to mamy zapewnione  środki ochrony . 

Zalezy od poczty. W każdym razie to żadna niebezpieczna wiadomość.
Czy będzie odzew? Oby 
13 kwietnia 2020 18:25 / 2 osobom podoba się ten post
tina 100%

Zalezy od poczty. W każdym razie to żadna niebezpieczna wiadomość.
Czy będzie odzew? Oby :-)

A o co tu chodzi?
13 kwietnia 2020 18:45 / 4 osobom podoba się ten post
Werska

A o co tu chodzi?

W tym linku z postu Suji otworzy się petycja do podpisania ,  o uznanie naszej pracy jako ważnj dla systemu opieki zdrowotnej w Niemczech. Warto podpisać . 
Tina sprawdziła czy to bezpieczne . 
13 kwietnia 2020 19:00 / 1 osobie podoba się ten post
tina 100%

To zależy jaka poczta, jaki dzień (mi w piątek jak "hausengel" rozsyłał maile, doszło po ponad godzinie), a link jest cały...
13 kwietnia 2020 20:23 / 3 osobom podoba się ten post
suja

To zależy jaka poczta, jaki dzień (mi w piątek jak "hausengel" rozsyłał maile, doszło po ponad godzinie), a link jest cały...

Link , który zamieściłeś jest cały  Pisząc , że ucieło, miałam na myśli Dorotkę naszą i jej link.
14 kwietnia 2020 09:58 / 5 osobom podoba się ten post
Dobra wiadomość , po 19 kwietnia rząd zacznie odmrażać gospodarkę . 
Wakacje raczej należy skreślić w tym roku . Tyle wyspany minister Szumowski