Gusia29Nie znam na pamięć przepisu, prosiłam córkę, żeby mi przysłała, bo brała go kiedyś ode mnie i nawet piekła. Jutro, bo musi poszukać. Nie wiem, może mi ją podmienili w szpitalu, jak można nie wiedzieć gdzie się trzyma przepisy:zaskoczenie1:. Nieopatrznie powiedziałam jej o tym, no i nawet zza kilku granic międzynarodowych czułam, jak się jej obrażenie zbliża i słyszałam jak fucha :lol1:. Dowiedziałam się przy okazji, że jak ma się małe dziecko, to są inne priorytety i nie ma dla niej znaczenia, gdzie jakieś bzdetne przepisy są, bo i tak nie ma czasu na wypieki :smiech3:. No skąd miałabym wiedzieć o tym wszystkim, jak dzieci małych nie miałam, od razu samodzielne były. Narowista ta moja córeczka, a pan zięć to chyba świętym za życia zostanie :oczko:
Ale znam ją,jutro znajdzie i mi prześle.
To takie drożdżowe, którego nie odstawia się pod ściereczkę do wyrośnięcia, tylko wrzuca, uformowane w kulę, do zimnej wody i czeka aż wypłynie. Są bardzo smaczne, z wierzchu takie trochę kruche, a w środku normalne, mięciutkie drożdżowe.
Pamiętam jak moi chłopcy stali nad tym garnkiem czy miską z wodą i czekali, czy ciasto wypłynie :-)
A ja nie jadłam nigdy pulpeciķów ze schabu, w dodatku z warzywami. Jak się czyta, to już smakuje.
Mogłabyś przepis podać?
Prosiem bardzo

Serowo-warzywny garnek z klopsikami.
składniki:
Około 30 dag schabu( świetnie się nadają do tego gotowe kotlety w plastrach)
1 cebula
1 łyżeczka ostrej musztardy
1 łyżka bułki tartej
1 jajo
Przyprawy -pieprz, sól, majeranek , ostra papryka.
1 szklanka makaronu ( świderki, kokardki, rurki do wyboru)
2 szkl bulionu warzywnego
1 nieduży por lub pół dużego
1 niewielki strąk papryki
1 mała cukinia lub pół większej
4 trójkątne serki topione
10 dag jakiegoś żółtego sera ( najlepszy raclette, ale może być jakikolwiek)
Opcjonalnie niewielka ilość jakiegoś pleśniowego
Niewielka ilosc mąki do obtoczenia klopsikówPrzed
olej do smażenia
natka pietruszki do posypania
Mięso przepuscic przez maszynkę, ale prościej i wygodniej jest je pokroić w kostkę i potraktowac blenderem.
dodać przesmażoną na złoto cebulkę, łyzkę musztardy ,jajo , bułkę tartą i przyprawy. Dokładnie wymieszac. Z masy uformować małe klopsiki i obtoczyć w mące .
Na głebokiej patelni, lub lepiej w garnku przesmażamy klopsiki na rumiano. Warzywa drobno kroimy-zwłaszcza paprykę -por i cukinia w cienkie półplastry. Wrzucamy je do mięsa i chwilę smażymy mieszając. Wszystko zalewamy bulionem i zagotowujemy. Dorzucamy surowy makaron i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 6-8 min. Wrzucamy sery i dusimy przez ok 5 min , aż ser się rozpuści a makaron zmięknie . Potem mieszamy potrawę, doprawiamy do smaku .Jesli makaron już jest miękki to odstawiamy z ognia. Sos na początku może wydawac się za rzadki ale gęstnieje po kilku minutach.
Przed podaniem posypujemy natką i wcinamy
